Storczyki Marty :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Magdzia
500p
500p
Od: 30 lis 2012, o 08:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Marty :)

Post »

Martusia wielkie gratulacje ;:138 ;:138 ;:138
Wygląda na to, że po pierwszej złej reakcji bardzo ładnie się zaaklimatyzował ;:138

Dokładna i z małymi dopiskami uprawa storczyków w keramzycie jest opisana na stronie 37
Ważne jest, żeby keramzyt wysechł przed kolejnym podlaniem. Staje się wtedy jasny i lekki, a korzonki są srebrne. Nie ma również żadnych oznak wilgoci w postaci skraplającej się wody na ściankach. Wtedy można spokojnie namoczyć storczyka.
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pieknie martusiu!!! ;:138 Bardzo sie ciesze ,ze "wystrzelil" ,a teraz juz moze byc tylko lepiej :D
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Piękne korzonki, takie dorodne ;:215 Ślicznie wystrzelił ;:333
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p
Od: 4 lis 2012, o 11:29

Post »

Dziękuję, dziewczyny!! Mój Elegancik wystrzelił jak z procy!! ;:306 Jestem zaskoczona, że tak świetnie zareagował na ten keramzyt, bo jak same widziałyście korzenie były w opłakanym stanie...
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

świetne efekty Marta ;:138 kusicie tym keramzytem, ale ze wstydem muszę stwierdzić, że podłoże jest dla mnie wygodniejsze, podleję raz na 10 dni i mam spokój ;:306 ale przy przesadzaniu duża wygoda z takim keramzytem, nie trzeba się bawić w internetowe zakupy (bo nigdzie w s klepie nie można znaleźć dobrego podłoża) tylko idziesz do budowlanego i kupujesz wór keramzytu :D Mój reanimowany Liodoro tez wypuścił jeden korzonek ale.. tylko jeden i bardzo wolno rośnie ;:145 nie wiem czemu u jednych ten keramzyt działa takie cuda a u innych ledwo popracuje nad storczykiem ;:222 hehe..
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Aniu, faktycznie u mnie keramzyt się sprawdza. Widocznie temu storczykowi bardzo odpowiada to podłoże. Jestem ciekawa, czy też tak dobrze się sprawdzi w przypadku innych storczyków. To spora wygoda, bo nie trzeba kupować specjalnego podłoża, czy robić własnych mieszanek, nie wspomnę już o niskiej cenie. Teraz zamierzam wypróbować keramzyt na innych storczykach.
Co do Twojego Liodoro, to może on potrzebuje więcej czasu na zaaklimatyzowanie się w keramzycie? Daj mu troszkę czasu i sama zobaczysz.

Kilka dni temu wstawiałam zdjęcia MM - listek zżółkł kompletnie, czyli coś niedobrego dzieje się ze stożkiem wzrostu. Nie ma już pewnie szans na nowe listki. Całe nadzieje pokładam w tym, że wypuści keiki. Dzisiaj wsadziłam MM głębiej w podłoże, tak, żeby wszystkie korzonki były zakryte. Mam nadzieję, że wpłynie to pozytywnie na produkcję keiki.
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

kurcze szkoda tego MM :( Tyle podejść, a gdy wreszcie się udało kupić to takie rozczarowanie :(
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Mi też go bardzo szkoda, ale caly czas w niego wierze, chociaz zdaje sobie sprawe, ze będę miala wielkie szczescie jeśli wypusci keiki... :roll: Jak nie to trudno, nie ma co rozpaczac, jest tyle pieknych storczykow... Nastepnym razem nie dam sie tak oszukac - kupie roslinke z innego zrodla i dokladnie ja obejrze :)
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Będę trzymać mocno kciuki za Twojego MM ;:168
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Po krótkiej nieobecności chciałabym pokazać Wam storczyki mojej mamy, którymi będę się zajmowała przez najbliższe miesiące. Tu, gdzie obecnie mieszkam panuje wysoka wilgotność powietrza, dlatego już zimą był problem z przesychaniem podłoża - te, ostatnio zakupione było zbyt miałkie, dlatego po podlaniu kilka razy pojawiała się na górnej warstwie pleśń. Pomimo iż rośliny pięknie i obficie kwitły, wypuszczały podejrzanie dużo korzeni powietrznych oraz basal keiki, a to często zbyt dobrze nie wróży. Tego lata postanowiłam odseparować ukorzenione keiki i zajrzeć przy okazji w korzenie u tych roślin, które aktualnie nie kwitną. U większości z nich korzenie były niestety w kiepskim stanie. :( Skuszona pozytywnymi efektami metody keramzytowej Magdzi postanowiłam zaryzykować i zastosować ją u wszystkich roślinek. Przy wilgotności powietrza, jaka tu panuje, pomyślałam, że chyba najlepiej do tych warunków będzie się nadawał właśnie keramzyt. Nie będzie problemów z przesychaniem, korzenie nie powinny gnić, a mama lubi doglądać storczyki i zraszać rano górną warstwę podłoża.
Nie będę opisywała krok po kroku przesadzania, bo to już opisała Magdzia :D Zaprezentuję Wam jedynie efekt końcowy i będę informowała zainteresowanych o postępach :D
Obrazek
Do keramzytu posadziłam również keiki.
Obrazek
W keramzycie wylądował również aktualnie kwitnący storczyk. Zdecydowałam się na przesadzenie tylko z tego względu, że wypuścił spory basal keiki, który ewidentnie osłabiał roślinę macierzystą, a mi zależało na zachowaniu obu roślinek.
Obrazek
Obrazek
A tu zdjęcie grupowe moich keramzytowców :D
Obrazek
Wszystkie storczyki zostały przesadzone w niedzielę i na razie mają się bardzo dobrze :D
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p
Od: 4 cze 2012, o 08:01

Post »

no i pięknie :D na pewno będzie im lepiej w keramzycie :D trzymam kciuki żeby nowe podłoże przypadło im do gustu ;:215
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=

Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Awatar użytkownika
Magdzia
500p
500p
Od: 30 lis 2012, o 08:23

Post »

:wit
Również życzę powodzenia i trzymam kciuki, żeby ładnie się zaaklimatyzowały w nowym podłożu ;:215 Wiosna i lato to dobry czas na przesadzanie roślin w nowe podłoże w tym wypadku w keramzyt, gdyż rośliny wypuszczają nowe korzonki, które od razu przystosowują się do nowego podłoża :D
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Pieknie Martusiu ,ja rowniez trzymam kciuki i informuj nas na biezaco ;:215 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Kciuki zaciśnięte, a wrodzona ciekawość każe zapytać... Gdzie mieszkasz, że masz taką wysoką wilgotność w pomieszczeniu? :wink:
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Trzymam kciuki za Twoje keramzytowce :tan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”