Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Post »

Irysek ' Cambridge ' niesamowity :shock: Piszę się na kawałek przy dzieleniu :wink: Skąd Ty bierzesz takie cuda?
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Dziewczyny kochane ...dzisiaj miałam wycieczkę objazdową ...tylko kilka kilometrów ...ale na początek dobre i to . Było super ...nawet się nie zmęczyłam ...świetnie się czułam ...w drodze powrotnej zahaczyliśmy - a raczej wpadliśmy w odwiedziny do rodziny M ...A tam ...biesiada ...moc atrakcji - łącznie z grillem ...
Zapowiada się kolejne objeżdżanie ...ale wezmę aparat , by uwiecznić co nieco .

Ewuniu ...więc się piszę na reklamacje i u M. P. ...trzy roślinki tylko żyją ...i u B ...dwie róże ..kaput ..
Dziękuję za miłe słowa ... ;:196 ...i znów przy nudzę - ale to za chwilkę ...
Nie odpisałaś mi na priv ;:oj

Danusiu ...miło mi ..., że jesteś ukontentowana moimi roślinami i z lekka humor Ci się poprawia ...ważne zdrowie ...a potem reszta ;:168 . Będę o Tobie pamiętać - dzieląc irysa ...ale poczekam , by się rozrósł ...mam jeszcze japońskie ...Darling i Cristal Halo..a także dwa inne syberyjskie ...jeden ciemny granat , drugi pośredni ...między tym wspomnianym granatem , a gatunkiem .
Jak tam nóżka ...w porządku ...lepiej ?
Posyłam moc ... ;:167 i cieplutkich myśli ;:168

Bożenko ...oczywiście ...już zapisałam w ...kolejce ...jako druga ;:168 . Dziękuję za miłe słowa ...tak potrzebne , by podnieść się na duchu , gdy się nam świat wali - to rośliny chociaż cieszą i ...gadam do nich ...chyba jestem stuknięta i to porządnie .
Pytasz gdzie dostaję takie rarytasy ...ciekawe odmiany ...a to tu ...a to tam ..ale w samej rzeczy muszę widzieć sadzonkę , by zdecydować się na zakup ...ew. kupować od sprawdzonych handlowców , którzy wiedzą o roślinach wszystko , albo prawie wszystko ...bo to nie tylko ich praca ...ale i sposób na życie ...pasja . Pilnuję odmian ...bo nie chcę kupić - zamawiając co innego - dostaję zupełnie nie podobną roślinę . Aczkolwiek nie chodzi tutaj o kolor ...zamówiłam trzy lata temu na all ...u niejakiego Konia....i zamiast dostać trzy sztuki przetacznika Blue ...nazwany szumnie przez w/w...chmura błękitnych kwiatów ...dostałam trzy nawłocie . Mało tego ...walczyłam z nimi już na drugi rok...by wyrzucić w diabły to , co u nas rośnie na nieużytkach , w rowach , zapuszczonych łąkach .
Lubię wiedzieć co mam u siebie ..tak w gatunku , jak i w odmianach ...mam fiszki ...po łacinie i po polsku podpisane ...
Serdecznie pozdrawiam ;:196

Agusiu.... ;:oj ślicznie dziękuję za tyle miłych , ciepłych słów ;:196 ...są one - podobnie jak i moje ukochane rośliny - wiele warte i nie wynika to w żadnym wypadku z mojego egoizmu ...nie szczególnie przywiązuję wagę do komplementów ...ale pod względem roślin , to jak miód na moje ;:167 .
Temat roślin zawsze jest i będzie u mnie na I miejscu ...oprócz zdrowia i spokoju ( świętego :;230 :;230 )

Kolejny irys bródkowy zakwitnął ...w pięknym fiolecie
Obrazek Obrazek

W pełni rozwinięta Delosperma cooperi & Liliowiec żółty , pachnący .
Obrazek Obrazek

I znów ...irys bródkowy Wabash & Irys syberyjski ' Cambridge ' ...

Obrazek Obrazek

Obrazek

Kurcze ...jest godz. 01.25 ...idę spać ;:19 ...bo znów szwagier będzie rano walił w drzwi ... ;:306 ;:306 :wit
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Iryski to Ty masz Jagódko przepiękne :D Nie mogę się napatrzeć ;:173 Mój iryskowy szpaler został nieco przełamany i żółć przełamałam fioletem, ale muszę jeszcze solidnie nad popracować.
Mam także takiego pachnącego liliowca. Solidna kępa powoduje, że pachnie prześlicznie wokół całej rabaty. Niby żadna 'wypasiona' odmiana, ale czegóż jej niby brakuje?
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jagódko śliczne i zdrowe roślinki . Uwielbiam Twoją mnogość gatunków i odmian .
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Witaj Jagódko.U mnie dzisiaj pochmurno po nocnej ulewie i burzy.Mam datyrę wyhodowana z patyka w ubiegłym roku.Jak do tej pory nie ma pąków to pewnie juz w tym sezonie nie zakwitniemi?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ja już pożegnałam sie z irysami w moim ogródku ,ale będę podziwiać Twoje śliczności .Zbyt dużo ślimaków i to one doprowadziły do tego ,że zrezygnowałam z nich .Pierzasty gożdzik ma fajną czuprynkę lubię je i też mam takie rozczapirzone ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jagodka pisze: ...Ten dzwonek - to Campanula punctata "Pantaloons "...a nie Pink Octopus ...
Jagódko o co be z tym dzwonkiem ;:196 to nazwa do tego czerwonego o którym pisałam , że czekam na kwitnienie ? jeżeli tak no na pewno nie on no chyba że jeszcze wcześniej o coś pytałam a nie pamiętam :oops: Fajne zakupy zrobiłaś ;:oj rozmaryn mam olbrzymią kępę takoż rozrośnięte mam oregano , melisa tylko wzrostem nie grzeszy ale i ona dojdzie do siebie :lol: Firletki to groszowa sprawa ale u nas jej nie widziałam , mogę zamówić na all ale moje dziecko namówiło mnie bym dała ogłoszenie w wątku" sprzedam kupię " jak się nikt nie zgłosi to zamówię ...póki co cisza .
Pogodnego tygodnia życzę :wit

Ps .Kwiatuchy urocze ale o tym wiesz ;:168
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nas tej nocy przeszła okropna nawałnica . Chyba strażacy siedzieli na chmurach i wyciskali - pompując - wodę - tak lało . Błyskawice rozjaśniały mroczną noc waląc do tego stopnia , że wlazłam pod kołdrę . Dobrze chociaż , że nie było gradu , bo cały czas myślami byłam w ogrodzie - obawiając się o hosty , języczki , oman wielki - bo one mają ogromne liście .
Obyło się bez strat
Elżuniu - ta nazwa odnosi się do mojego dzwonka - inaczej się nazywa , a inaczej napisałam ...potem przeczytałam na jego wizytówce ;:306 .
Mam ogromne mięty i oregano takoż ...rozmarynu i melisy ani nawet bazylii nie mam . Miałam kiedyś - z 10 lat temu rozmaryn w donicy i pokusiło mnie , by wsadzić do ogrodu ...był duży , miał zdrewniałe łodygi i kwitnął . Niestety - nie wykopałam go przed zimą i zmarznął .
Firletkę Ci kupię ;:167 ...ale jutro , bo dzisiaj nie mam samochodu ;:185 .
Dzięki za miłe słowa ;:168 ....a pewnie , że wiem ...wszak to moja ;:167 .
Tobie również miłego tygodnia ;:196 ...a jak tam u Was - były burze , ulewy .

Jadzieńko...mam to szczęście , że ślimorów nie mam u siebie - ale teraz przez te ciągłe opady - to nie wiem , czy nie przylezą z jakichś chabazi zza płotu ...od strony rzeczki porośniętej wszelakim " dobrem " .
Widziałam Twoją języczkę ;:145 ...moje dwie - palamatiloba i Marie Crawford mają już ponad 80 cm i olbrzymie liście - chyba bym się zapłakała gdyby mi je zniszczyły ślimaki ew. grad ;:145 .
Dziękuję ...wpadaj , wpadaj - ale nie tylko wirtualnie ;:196

Gosiutrzy dni było ;:3 i chciało się żyć ...a teraz znów pochmurno i w nocy przeszła nawałnica z ulewnym deszczem . O daturze napisałam u Ciebie ...Duża donica , zapewnienie wilgoci , dobry nawóz - z każdym podlewanie = sukces - będziesz cieszyć oczy kwiatami .
Miłego dnia ;:196

Aguś - Amorku ...dziękuję serdecznie za cieplutkie słowa ;:196 ...i głowa do góry - będzie dobrze - wszak " dusza śpiewa ", gdy popatrzymy na nasze milusińskie ;:138 .Pozytywne myślenie dużo daje i pomaga ...nawet w najgorszej sytuacji ..
Miłego dnia i dużo ;:3 ...jakoś chol*** nie chce wyleźć u mnie .

Aniu...czas irysów się nie długo skończy - robiąc miejsce dla liliowców , lilii i róż oraz innych bylin i jednorocznych .
Liliowiec żółty , pachnący - kwitnie najwcześniej ...ale za to jak ;:oj - bardzo go lubię - daje ciekawy akcent w ogrodzie . U mnie rośnie przy oczku , a jego kwiaty odbijają się w lustrze wody ...mam dwie ogromne kępy i dwie mniejsze ...chcąc je dzielić - trzeba użyć siekiery , kilofa etc...
Buziaki na dobry dzień ;:196 ....

A kiedy Wać Pani wybierze się do mnie ? ...widziałam Twoje fotki z nad morza i ;:167 mocniej zabiło .
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

U Ciebie gradu nie było, a u mnie w momencie zrobiło się biało od kulek, na szczęście grad nie zrobił dużych strat. Wody u mnie pod dostatkiem ;:222
Iryski piękne.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

JAGÓDKO :wit U Ciebie ślicznie jak zwykle :) Irysy niebieskie cudne a i wszystkie też piękne. Dobrze ,że u Ciebie ulewy nie robią dużych strat. U mnie dzisiaj słonecznie wreszcie ;:3 ;:138
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko ...gradu nie ...ale ulewa nocna - z poniedziałku /wtorek była nie do zniesienia ...błyskawice towarzyszące jej były okropne . Jednak wszystko w ogrodzie - pomimo tej nawałnicy z lekka było pokładzione na trawie , rabatach .
Dziękuję Dorciu ...chyba zacznę je kolekcjonować ...bo mam jeszcze ensata...te są dopiero piękne - ale dopiero jeden raczył zakwitnąć po paru latach ...Darling się zwie i ma kolor przepiękny . W tym roku kupiłam u M.Pod....dwa ...Iris ensata ...jeden wcale bez oznak życia , a drugi ...ledwie zipie ...a o alstromeriach i Geranium cinereum "Ballerina" to nawet nie wspomnę ...jedynie Geranium pratense Double Jewel ma się dobrze .
Buziaki ...nocą ;:196

Ewuś...i u mnie jest słoneczko ...aż nie chce się z ogrodu wychodzić ...dzisiaj sadziłam Sedum i Draba aizoides oraz wykopywałam rozrośniętą Ajugę reptans atropurpurea z okolic skalniaka tuż obok oczka .
Faktycznie - dziękować Bogu ...jakoś omijają nas te anomalie pogodowe ( oprócz deszczu ) ...
Miło mi , że Ci się podoba u mnie - dziękuję za ciepłe słowa i ...zapraszam w realu - wszak obiecałaś wpaść ;:196
Pozdrawiam serdecznie ;:167

Trochę koloru...
Kompozycja "ruchoma" Portulaca grandiflora & Clematis Proteus
Obrazek Obrazek

Pachysandra terminalis ' Variegata ' & Sempervivum Arachnoideum
Obrazek Obrazek

Chiastophyllum appositifolium & Primula vialii
Obrazek Obrazek

Aster alpinus ' Goliath ' & Centaurea steobe
Obrazek Obrazek

Kwiat żurawki & Kwiaty hosty
Obrazek Obrazek

Weigela praecox ' Variegata ' & Geranium pratense ' Summer Skies '
Obrazek Obrazek

Dianthus plumarius & Kwiaty żurawki
Obrazek Obrazek

Salvia nemorosa & Salvia nemorosa na tle oczka
Obrazek Obrazek

Dziękuję ...i do zobaczenia ...kiedyś ... :wit
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Iguś, ślicznie wygląda kolorowa portulaka, a moja siana wiosną nie wzeszła. Irysy błękitne są olśniewające.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Uwielbiam zapach tych postrzępionych goździków .
Biały wielosił od Ciebie ślicznie mi zakwitł ;:196
Pozdrawiam serdecznie!!!
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Jagódko , wyjeżdżasz do ciepłych krajów ? ;:oj toż i u nas pogódka niczego sobie :lol: i nie do kiedyś bo ja tu dzień w dzień u Twoich bram stoję i czekam na fotki ;:196 nawet jak mnie nie ma to jestem ;:306 Kolekcja piękna ale o tym wiesz , jeszcze sporo kwitnień przed nami wiec jeszcze będzie do czego wzdychać i nad czym się zachwycać .
..A ja siama i o dziwo nie narzekam ;:173
Pogodnego weekenda życzę ;:196

ps Żałuję , że w tym roku nie wysiałam portulaki , to pierwszy rok bez tych przeuroczych kwiatuchów i ich niesamowicie wyrazistych kolorków :(
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

Wpisuję się aby pochwalic prezentację kwiatów ;:333
Chyba towarzystwo nie do końca docenia Twoje okazy i ich ilość i rozmaitość.
Ja doceniam ...
Słoneczne pozdrowienia,
Sławek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”