Moje cuda ;-)
- kahim
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: moje cuda ;-)
Kurcze, też mam problem... A szybko to ucieka? 

- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
wiec może nie ma się czym martwić
W każdym kwiatku i w każdej doniczce podłoże żyje ;) Zawsze jest jakaś mikrofauna, której albo nie dostrzegamy, albo nie zwracamy na nią uwagi i nie musi to być od razu szkodnik
Nigdy nie ma tak, ze podłoże jest sterylne bo warunki jakie tam panują są idealne dla takich stworzeń 

Dufin nie wydaje mi się żeby te gady były nieszkodliwe, od jakiegoś czasu zauważyłam że moje falki (nie wszystkie oczywiście) mają "ponadgryzanie" liście - nie widziałam wtedy żadnych robali więc to zignorowałam. Dopiero niedawno namierzyłam gady ale jak widzisz dopóki nie wiem co to jest ciężko mi będzie się tego pozbyć
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
a oprysk na przędziorki stosowałaś w foliowym woreczku? Taki jest najefektywniejszy bo zagazowuje szkodniki 

Dufin pisze:a oprysk na przędziorki stosowałaś w foliowym woreczku? Taki jest najefektywniejszy bo zagazowuje szkodniki

- kahim
Kurcze, jak tak patzrę na to zdjęcie to mi się z kleszczem kojarzy... wsadź łapkę zobaczymy jak zareagują 

-
- 1000p
- Od: 19 mar 2013, o 17:07
Moje pierwsze skojarzenie to też był kleszcz, ale myślę sobie... kleszcz w storczykach? Pewnie nie...
A tu widzę nie tylko ja miałam takie skojarzenie 

- kahim
Kształtem i wielkością pasuje, tylko te girki za długie... 

Ktoś tu miał problem z "kleszczem" poszperam i wkleję
edit: zobacz, podobne?
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=238
3/4 strony mniej więcej
edit: zobacz, podobne?
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=238
3/4 strony mniej więcej
- kahim
Ale jak rozumiem w przypadku który podesłałeś, był jeden osobnik, a u Katkiii jest tego sporo. Właśnie Katkaaaa, ile tego naliczyłaś?
Wszystko mnie swedzi jak was czytam 

no proszę - na 90 minutek wskoczyłam na ćwiczenia a tu taka dyskusja rozgorzała - bardzo Wam dziękuję za próby zidentyfikowania gada. Też mi się kiedyś z kleszczem kojarzyło. Kahim nie liczyłam, ale na pewno jest to kilkanaście jeśli nie kilkadziesiąt gadzin. Raczej nie pasuje mi na pająka - ma za krótkie odnóża w porównaniu z tym z innego forum
-- 20 maja 2013, o 17:44 --

-- 20 maja 2013, o 17:44 --
mokrym palcem też je już ściągałam - nie użarłokahim pisze:Kurcze, jak tak patzrę na to zdjęcie to mi się z kleszczem kojarzy... wsadź łapkę zobaczymy jak zareagują

- kahim
Po długich analizach i rozkminach oficjalnie uznaję, że to przędziorek chmielowy... Ale mogę się mylić 

- kahim
Cały czas rozmiar mi nie pasuje...
W opisach występuje często roztocze o gruszkowatym kształcie, żyjące w podłożu storczyków, niszczący korzenie. Mowa o rozkruszku korzeniowym i z obrazków nawet podobny, ale... On powinien mieć max 0,5 mm a nie 1 mm. Może te twoje są przekarmione?
W opisach występuje często roztocze o gruszkowatym kształcie, żyjące w podłożu storczyków, niszczący korzenie. Mowa o rozkruszku korzeniowym i z obrazków nawet podobny, ale... On powinien mieć max 0,5 mm a nie 1 mm. Może te twoje są przekarmione?