Na zachód od Wisły II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na zachód od Wisły II

Post »

Podoba mi sie palibin,biały orlik i kalina ;:138
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Olu złotlin śliczny, też posadziłam młody na wsi. :D
Kalina będzie też śliczna, moja już duża, potem czerwone korale...
Azalia ma ciekawy kolor. Ciekawą zasłonę wymysliłaś.
Napisz co Ci się przyjęło?U Ciebie też tak leje? :wit
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Oleńko ;:196 przepięknie Ci kwitnie Palibin. ;:138 Swojego przesadzałam i wygląda trochę mizernie.
Jaka to jest kalina ?
Bardzo mi si podoba ten rodzaj kwiatów. :wink:

Ps. Czy wiesz może, jaki ptak złożył jedno błękitne jajeczko w mojej budce lęgowej :?:
:wit
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewa szkoda tylko że na kalinie co roku są mszyce, ale jej wiankowe kwiaty też bardzo mi się podobają.

Marylko wysłałam pw. Ta kalina nie ma korali :( Chyba jednak trzeba będzie prysnąć mydłem ogrodniczym mszyce na niej. Zasłona to pomysł M, w tym roku są tam tylko 3 chmiele (no i rączniki), w zeszłym było chyba około 10, nie miałam miejsca na parapetach na taką ilość chmieli w tym roku. Trochę późno został posadzony, zdaje mi się że wlazł na niego jakiś szkodnik - chyba przędziorek go lubi. Azalia po deszczu pogubiła kwiaty ;:145

Krysiu, ostatnio widziałam w jednym wątku niebieskie jajka kosa, ale nie wiem czy te u Ciebie to też tego ptaka.
To kalina koralowa o kwiatach płonnych, jest trochę podobna do niektórych pięknych hortensji.

Ta dziewanna jest jednym z moich ulubionych kwiatów, obok ubiorkowo- żagwinowa rabatka z akcentem mydlnicy, gipsówki i liatrii. Rutewka jest wysoką byliną, pewnego dnia nie oczekiwanie pojawiły się grzyby w okolicy pnia śliwkowego ;:oj
Obrazek Obrazek ObrazekObrazek

Kwitnie trzykrotka i inne piękne kwiaty.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Olu, pięknie Ci zakwitła rutewka, no i masz pierwsze grzybobranie, ale nie jestem pewna czy to opieńki?
U nas pewnie z powodu zimna, mszycy jest bardzo mało, ale jestem czujna, jak tylko zrobi się cieplej to pewnie zaatakuje,
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mnóstwo pięknych i pięknie kwitnących roślinek,jestem zauroczony ;:333
No i na grzybobranie się zanosi ;:306
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zosiu ta rutewka ma też białe kwiaty, które pojawiają się po różowych. Kupiłam ją parę lat temu, wygląda na to ,że były w donicy dwie rośliny i tak u mnie już rosną. Oprysk z mydła potasowego o lekkim zapachu czosnku (w tym roku producent zmienił z silnego na lekki zapach czosnku, mi odpowiadał bardziej ten pierwszy) chyba pomógł ale i ochłodzenie. Ostatnio pogoda bardzo szybko się zmienia. Wczoraj rano było 13 stopni i zimno, a koło godziny 12 było już zupełnie ciepło, niemal tropiki. Dzisiaj znowu zauważyłam mszyce tym razem na rumianku (w zeszłym roku przez tego szkodnika nie mogłam go zebrać). Rumianek uprawiam na herbatę. Raz wysiany pojawia się co roku.

Arkadius z bliska wiele roślin zyskuje :wink: . Grzybków nie próbowałam, to była jednodniowa atrakcja.

Na spacerku. Gdzie jest bocian?? :D Polny chaber - czy jest piękny? Tak :)
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Towarzyski kot sąsiadów (o imieniu zapewne nadanym przez dzieci - Tołdi :lol: ) Pierwiosnek omszony
ObrazekObrazek

Krzewuszki
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Szałwia lekarska, szałwia i tymianek.
ObrazekObrazek

Ciekawe przyrosty berberysa Red Jewel
ObrazekObrazek

Czosnek :wink: oraz wspomnienie roślin z zeszłego roku, które w tym się nie pojawiły (w tym o niesamowitym kolorze bratek :) )
Obrazek Obrazek
Zawilec - dwukrotnie uprawiany jako jednoroczny..
Obrazek
Poza tym zaginął rozwar karłowy i część dzwonków poszarskiego. Ale i tak ze stratami jest super w porównaniu z ubiegłym rokiem. Tamaryszek znowu podmarzł i odbija z korzenia tak samo młody winobluszcz o żółtych liściach.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Olu tego zawilca u mnie mnóstwo. Rozrasta się jak chwast. Mogę Ci wysłać jeśli chcesz.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza dziękuję za propozycję :) Miejsce po zawilcu wypełniłam pierwiosnkiem :)

Doniczkowe
Obrazek Obrazek
ObrazekObrazek

Ogrodowe. W tym ostatni zakup trzmielina harlequin

Obrazek Obrazek
ObrazekObrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Olu a jak z mszycami na trzmielinie harlequin, bo one raczej uwielbiają te krzewy? Bociana odnalazłam na wszystkich zdjęciach łąki,
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Bociana dawno nie widziałam w naturze, już nawet nie pamiętam kiedy.
Masz dużo ciekawych roślin. A mi się już miejsce skończyło, koniec z zakupami.
Fajną kurtynę wymyśliłaś.
Czy dużo bratków ci przezimowało? Pytam teraz o rośliny, które rosły i kwitły w poprzednim sezonie, nie tegoroczne siewki. Mi przezimował tylko jeden, pojawiło się też kilka samosiejek. Czytałam, że bratki są dwuletnie, co to właściwie znaczy, czy one zanikają po dwóch latach?
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Wszystko co pokazałaś jest piękne i nie sposób wszystkiego wyliczyć ale spróbuję chociaż niektóre-chaber,zawilec,bratki,maki bardzo ładnie pokazane i fotogeniczne,bociek i kicia bardzo sympatyczne.
W sumie tworzy to taki przesympatyczny sielski pejzaż ;:215
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zosiu to będzie już moja 5 trzmielina, jakoś do tej pory nie przyuważyłam mszyc na nich, za to na jałowcach :shock: i na kalinie - ale to ostatnie ponoć normalne, no i trochę na rumianku (przez nią nie mogłam zebrać w zeszłym roku tego zioła na herbatę). Gratulacje za spostrzegawczość ;:63

Gosiu ja chyba widziałam na spacerku pierwszy raz ("jadących" bocianów nie wliczam) ;:oj Dziękuję :) Kurtyna to pomysł M :shock: wykonanie wspólne, ale nie razem :? Fajnie, że możesz już podkreślić listę zachcianek, ja jeszcze muszę dojrzeć do takiej decyzji kiedy to będę tylko pielęgnować to co już mam, z drugiej strony czasem zwalnia się jakieś miejsce, a ostatnio przybyła mi nawet jedna spora rabata :D
Podział roślin na jednoroczne, dwuletnie i wieloletnie jest chyba dość ruchomy. Niektóre jednoroczne są bardziej długowieczne niż dwuletnie i wieloletnie. Z tego co wiem - dwuletnie - oznacza, że roślina zakwita w drugim roku uprawy, ale raczej potem zanika, są jednak pewne wyjątki (choćby goździk brodaty, bratek też ale ma drobniejsze kwiaty). Gratuluję przezimowanego bratka ;:oj to dla mnie zupełna nowość, siewki owszem, są, i to całkiem sympatyczne :)

Arku dziękuję, właśnie wróciłam ze spaceru, szłam m.in wąską drużką po obu stronach "morza zbożowe", a tuż obok, niebieskie chabry - piękny widok. Kocurek jest ciekawy mojego psa ;:14 ale chwilę przed zdjęciem zainteresował się raczej mną.

goździki brodate
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Inny goździk (jednoroczniak)+begonia i laur - czyli ostatnie zakupy (laur przez forum) i brodaty raz jeszcze
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

W trzecim roku uprawy zakwitł karłowy, pachnący jaśminowiec o nazwie której nie wspomnę, pamiętam tylko że była bardzo długa i z łaciny + trochę z włoskiego. Obok żagwin z mydlnicą (część żagwinów już przekwitła) i wiciokrzewy. Te ostatnie nie owijają się zbyt dobrze wokół podpór, wygląda na to że trzeba je przywiązywać do podpory :? Obok mak wschodni, w tej chwili zaczął już się obsypywać :( i len
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazekObrazek

Krzewuszka Candida (być może)
Obrazek
Obrazek

Ostatni już chyba pierwiosnek
Obrazek
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31

Post »

Ale masz piekne goździki brodate Olu.
Ja tez w tym roku zaszalałam i wysiałam ich aż 3 paki :) W przyszłym pewnie będę je rozdawac znajomym :D
A ten ostatni pierwiosnek to 'bullessiana' ?
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

3 paczki no no :) Dobrze że te goździki nie mają silnego rozrzutu i trzymają się zdecydowanie jednego miejsca. Ja wiosną trochę ograniczyłam ich ilość. Tak, to ten pierwiosnek. Miałam jeszcze różowy ale zniknął w pamiętnym, zeszłym roku (wraz z kupą innych roślin).
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”