Na zachód od Wisły II
- maryla-56_56
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Na zachód od Wisły II
Olu złotlin śliczny, też posadziłam młody na wsi. 
Kalina będzie też śliczna, moja już duża, potem czerwone korale...
Azalia ma ciekawy kolor. Ciekawą zasłonę wymysliłaś.
Napisz co Ci się przyjęło?U Ciebie też tak leje?

Kalina będzie też śliczna, moja już duża, potem czerwone korale...
Azalia ma ciekawy kolor. Ciekawą zasłonę wymysliłaś.
Napisz co Ci się przyjęło?U Ciebie też tak leje?

- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Oleńko
przepięknie Ci kwitnie Palibin.
Swojego przesadzałam i wygląda trochę mizernie.
Jaka to jest kalina ?
Bardzo mi si podoba ten rodzaj kwiatów.
Ps. Czy wiesz może, jaki ptak złożył jedno błękitne jajeczko w mojej budce lęgowej

Jaka to jest kalina ?
Bardzo mi si podoba ten rodzaj kwiatów.

Ps. Czy wiesz może, jaki ptak złożył jedno błękitne jajeczko w mojej budce lęgowej

- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewa szkoda tylko że na kalinie co roku są mszyce, ale jej wiankowe kwiaty też bardzo mi się podobają.
Marylko wysłałam pw. Ta kalina nie ma korali
Chyba jednak trzeba będzie prysnąć mydłem ogrodniczym mszyce na niej. Zasłona to pomysł M, w tym roku są tam tylko 3 chmiele (no i rączniki), w zeszłym było chyba około 10, nie miałam miejsca na parapetach na taką ilość chmieli w tym roku. Trochę późno został posadzony, zdaje mi się że wlazł na niego jakiś szkodnik - chyba przędziorek go lubi. Azalia po deszczu pogubiła kwiaty
Krysiu, ostatnio widziałam w jednym wątku niebieskie jajka kosa, ale nie wiem czy te u Ciebie to też tego ptaka.
To kalina koralowa o kwiatach płonnych, jest trochę podobna do niektórych pięknych hortensji.
Ta dziewanna jest jednym z moich ulubionych kwiatów, obok ubiorkowo- żagwinowa rabatka z akcentem mydlnicy, gipsówki i liatrii. Rutewka jest wysoką byliną, pewnego dnia nie oczekiwanie pojawiły się grzyby w okolicy pnia śliwkowego

Kwitnie trzykrotka i inne piękne kwiaty.

Marylko wysłałam pw. Ta kalina nie ma korali

Krysiu, ostatnio widziałam w jednym wątku niebieskie jajka kosa, ale nie wiem czy te u Ciebie to też tego ptaka.
To kalina koralowa o kwiatach płonnych, jest trochę podobna do niektórych pięknych hortensji.
Ta dziewanna jest jednym z moich ulubionych kwiatów, obok ubiorkowo- żagwinowa rabatka z akcentem mydlnicy, gipsówki i liatrii. Rutewka jest wysoką byliną, pewnego dnia nie oczekiwanie pojawiły się grzyby w okolicy pnia śliwkowego

Kwitnie trzykrotka i inne piękne kwiaty.

- zwkwiat
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
Olu, pięknie Ci zakwitła rutewka, no i masz pierwsze grzybobranie, ale nie jestem pewna czy to opieńki?
U nas pewnie z powodu zimna, mszycy jest bardzo mało, ale jestem czujna, jak tylko zrobi się cieplej to pewnie zaatakuje,
U nas pewnie z powodu zimna, mszycy jest bardzo mało, ale jestem czujna, jak tylko zrobi się cieplej to pewnie zaatakuje,
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mnóstwo pięknych i pięknie kwitnących roślinek,jestem zauroczony
No i na grzybobranie się zanosi
Pozdrawiam

No i na grzybobranie się zanosi

Pozdrawiam

- Bufo-bufo
Zosiu ta rutewka ma też białe kwiaty, które pojawiają się po różowych. Kupiłam ją parę lat temu, wygląda na to ,że były w donicy dwie rośliny i tak u mnie już rosną. Oprysk z mydła potasowego o lekkim zapachu czosnku (w tym roku producent zmienił z silnego na lekki zapach czosnku, mi odpowiadał bardziej ten pierwszy) chyba pomógł ale i ochłodzenie. Ostatnio pogoda bardzo szybko się zmienia. Wczoraj rano było 13 stopni i zimno, a koło godziny 12 było już zupełnie ciepło, niemal tropiki. Dzisiaj znowu zauważyłam mszyce tym razem na rumianku (w zeszłym roku przez tego szkodnika nie mogłam go zebrać). Rumianek uprawiam na herbatę. Raz wysiany pojawia się co roku.
Arkadius z bliska wiele roślin zyskuje
. Grzybków nie próbowałam, to była jednodniowa atrakcja.
Na spacerku. Gdzie jest bocian??
Polny chaber - czy jest piękny? Tak

Towarzyski kot sąsiadów (o imieniu zapewne nadanym przez dzieci - Tołdi
) Pierwiosnek omszony

Krzewuszki

Szałwia lekarska, szałwia i tymianek.

Ciekawe przyrosty berberysa Red Jewel

Czosnek
oraz wspomnienie roślin z zeszłego roku, które w tym się nie pojawiły (w tym o niesamowitym kolorze bratek
)
Zawilec - dwukrotnie uprawiany jako jednoroczny..

Poza tym zaginął rozwar karłowy i część dzwonków poszarskiego. Ale i tak ze stratami jest super w porównaniu z ubiegłym rokiem. Tamaryszek znowu podmarzł i odbija z korzenia tak samo młody winobluszcz o żółtych liściach.
Arkadius z bliska wiele roślin zyskuje

Na spacerku. Gdzie jest bocian??

Towarzyski kot sąsiadów (o imieniu zapewne nadanym przez dzieci - Tołdi

Krzewuszki

Szałwia lekarska, szałwia i tymianek.

Ciekawe przyrosty berberysa Red Jewel

Czosnek

Zawilec - dwukrotnie uprawiany jako jednoroczny..

Poza tym zaginął rozwar karłowy i część dzwonków poszarskiego. Ale i tak ze stratami jest super w porównaniu z ubiegłym rokiem. Tamaryszek znowu podmarzł i odbija z korzenia tak samo młody winobluszcz o żółtych liściach.
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Olu tego zawilca u mnie mnóstwo. Rozrasta się jak chwast. Mogę Ci wysłać jeśli chcesz.
- Bufo-bufo
- zwkwiat
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
Olu a jak z mszycami na trzmielinie harlequin, bo one raczej uwielbiają te krzewy? Bociana odnalazłam na wszystkich zdjęciach łąki,
- megi1402
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
Bociana dawno nie widziałam w naturze, już nawet nie pamiętam kiedy.
Masz dużo ciekawych roślin. A mi się już miejsce skończyło, koniec z zakupami.
Fajną kurtynę wymyśliłaś.
Czy dużo bratków ci przezimowało? Pytam teraz o rośliny, które rosły i kwitły w poprzednim sezonie, nie tegoroczne siewki. Mi przezimował tylko jeden, pojawiło się też kilka samosiejek. Czytałam, że bratki są dwuletnie, co to właściwie znaczy, czy one zanikają po dwóch latach?
Masz dużo ciekawych roślin. A mi się już miejsce skończyło, koniec z zakupami.
Fajną kurtynę wymyśliłaś.
Czy dużo bratków ci przezimowało? Pytam teraz o rośliny, które rosły i kwitły w poprzednim sezonie, nie tegoroczne siewki. Mi przezimował tylko jeden, pojawiło się też kilka samosiejek. Czytałam, że bratki są dwuletnie, co to właściwie znaczy, czy one zanikają po dwóch latach?
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Wszystko co pokazałaś jest piękne i nie sposób wszystkiego wyliczyć ale spróbuję chociaż niektóre-chaber,zawilec,bratki,maki bardzo ładnie pokazane i fotogeniczne,bociek i kicia bardzo sympatyczne.
W sumie tworzy to taki przesympatyczny sielski pejzaż
Pozdrawiam
W sumie tworzy to taki przesympatyczny sielski pejzaż

Pozdrawiam

- Bufo-bufo
Zosiu to będzie już moja 5 trzmielina, jakoś do tej pory nie przyuważyłam mszyc na nich, za to na jałowcach
i na kalinie - ale to ostatnie ponoć normalne, no i trochę na rumianku (przez nią nie mogłam zebrać w zeszłym roku tego zioła na herbatę). Gratulacje za spostrzegawczość
Gosiu ja chyba widziałam na spacerku pierwszy raz ("jadących" bocianów nie wliczam)
Dziękuję
Kurtyna to pomysł M
wykonanie wspólne, ale nie razem
Fajnie, że możesz już podkreślić listę zachcianek, ja jeszcze muszę dojrzeć do takiej decyzji kiedy to będę tylko pielęgnować to co już mam, z drugiej strony czasem zwalnia się jakieś miejsce, a ostatnio przybyła mi nawet jedna spora rabata
Podział roślin na jednoroczne, dwuletnie i wieloletnie jest chyba dość ruchomy. Niektóre jednoroczne są bardziej długowieczne niż dwuletnie i wieloletnie. Z tego co wiem - dwuletnie - oznacza, że roślina zakwita w drugim roku uprawy, ale raczej potem zanika, są jednak pewne wyjątki (choćby goździk brodaty, bratek też ale ma drobniejsze kwiaty). Gratuluję przezimowanego bratka
to dla mnie zupełna nowość, siewki owszem, są, i to całkiem sympatyczne
Arku dziękuję, właśnie wróciłam ze spaceru, szłam m.in wąską drużką po obu stronach "morza zbożowe", a tuż obok, niebieskie chabry - piękny widok. Kocurek jest ciekawy mojego psa
ale chwilę przed zdjęciem zainteresował się raczej mną.
goździki brodate

Inny goździk (jednoroczniak)+begonia i laur - czyli ostatnie zakupy (laur przez forum) i brodaty raz jeszcze

W trzecim roku uprawy zakwitł karłowy, pachnący jaśminowiec o nazwie której nie wspomnę, pamiętam tylko że była bardzo długa i z łaciny + trochę z włoskiego. Obok żagwin z mydlnicą (część żagwinów już przekwitła) i wiciokrzewy. Te ostatnie nie owijają się zbyt dobrze wokół podpór, wygląda na to że trzeba je przywiązywać do podpory
Obok mak wschodni, w tej chwili zaczął już się obsypywać
i len

Krzewuszka Candida (być może)

Ostatni już chyba pierwiosnek

Gosiu ja chyba widziałam na spacerku pierwszy raz ("jadących" bocianów nie wliczam)

Podział roślin na jednoroczne, dwuletnie i wieloletnie jest chyba dość ruchomy. Niektóre jednoroczne są bardziej długowieczne niż dwuletnie i wieloletnie. Z tego co wiem - dwuletnie - oznacza, że roślina zakwita w drugim roku uprawy, ale raczej potem zanika, są jednak pewne wyjątki (choćby goździk brodaty, bratek też ale ma drobniejsze kwiaty). Gratuluję przezimowanego bratka

Arku dziękuję, właśnie wróciłam ze spaceru, szłam m.in wąską drużką po obu stronach "morza zbożowe", a tuż obok, niebieskie chabry - piękny widok. Kocurek jest ciekawy mojego psa

goździki brodate

Inny goździk (jednoroczniak)+begonia i laur - czyli ostatnie zakupy (laur przez forum) i brodaty raz jeszcze

W trzecim roku uprawy zakwitł karłowy, pachnący jaśminowiec o nazwie której nie wspomnę, pamiętam tylko że była bardzo długa i z łaciny + trochę z włoskiego. Obok żagwin z mydlnicą (część żagwinów już przekwitła) i wiciokrzewy. Te ostatnie nie owijają się zbyt dobrze wokół podpór, wygląda na to że trzeba je przywiązywać do podpory

Krzewuszka Candida (być może)

Ostatni już chyba pierwiosnek

- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
Ale masz piekne goździki brodate Olu.
Ja tez w tym roku zaszalałam i wysiałam ich aż 3 paki
W przyszłym pewnie będę je rozdawac znajomym
A ten ostatni pierwiosnek to 'bullessiana' ?
Ja tez w tym roku zaszalałam i wysiałam ich aż 3 paki

A ten ostatni pierwiosnek to 'bullessiana' ?
- Bufo-bufo
3 paczki no no
Dobrze że te goździki nie mają silnego rozrzutu i trzymają się zdecydowanie jednego miejsca. Ja wiosną trochę ograniczyłam ich ilość. Tak, to ten pierwiosnek. Miałam jeszcze różowy ale zniknął w pamiętnym, zeszłym roku (wraz z kupą innych roślin).