Kama86 metoda z odkładami jest skuteczna, ale filodendrony tez mają różne fazy rośnięcia, ten jest w fazie chyba uspanej, może obudzi się na wiosnę

.
tesia39 i on jest po ostrych cięciach:D.Dziękuję
alunia dziękuję
mniodkowa z tymikwiatami...trudne czy nie do zdobycia to chyba wszystko zależy jakie mamy wokół siebie sklepy, umnie był bardzo trudny do zdobycia...w zwykłych marketach go jeszcze nie widziałam ani razu...został tylko e-bay:)
Już mówię o co biega z odkładami...jak zerkniecie daleko wstecz do mego wątku to zobaczycie jaki długi pęd wypuściła moja monstera obliqua<na wysokość drzwi> miała może z 3-5 liści i sam pęd z korzeniami powietrznymi w niektórych miejscach. Nalezy tak roślinę wsadzić do ziemi aby pęd powietrzny był pod ziemią i przysypać...naginamy pęd, a nie ucinamy go... i tak wkładamy pęd co kawałek do donicy...podlewamy, a nie przelewamy i czekamy na ukorzenienie się rośliny i wypuszczenie nowych listków.

.
Ja kochana sansewiery mam w miejscu gdzie mają światło i nie mają słonka i je mocno przesuszam, później raz na jakiś czas podleję i pięknie puszczają odnóżki
Dzisiaj był słoneczny dzionek...oby takich było więcej...Ale ja ze słonka nie korzystam, bo jestem w tym czasie w pracy... rozweselam swe widoki ...byle do wiosny kolorowymi kwiatami;)