Rabarbar cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rabarbar
U mnie rabarbar rośnie w cieniu drzew , jest mały , czy mogę go teraz przesadzić czy lepiej poczekać do wiosny ?
Bożena
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Mozna teraz przesadzać , rabarbar nie jst przeciwny a teraz jest wilgoć i chłodno.
Przesadzaj z bryła ziemi i wykop dołek a jezeli byłoby sucho to daj wody i wtedy z bryłą rabarbar.
Przesadzaj z bryła ziemi i wykop dołek a jezeli byłoby sucho to daj wody i wtedy z bryłą rabarbar.
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój rabarbar z targu ma dosyć małe liście, ale rośnie, i to jest ważniejsze.
pozdrawiam, Gunnar
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Nasionka lepiej kiełkują na świetle (mokra lignina ,pudełko przykryte folią),jak puszczą kiełki to do doniczek.W zeszłym roku posiałem LIDERA,wykiełkowała ponad połowa z czego wybrałem ok.20 szt.W tym roku na wiosnę wybrałem 4 sadzonki, może nie największe ale miały zabarwienie do połowy liścia.Liście powinno się obrywać max.do połowy lipca żeby się dobrze rozrastał i zimował.Obrywanie zacząć w 3 roku po wysianiu z tych samych względów.
U mnie rabarbar rośnie w cieniu i co roku są duże plony.
- karminka
- 200p
- Od: 18 sie 2012, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pierwsze łodygi rabarbaru były długie i grube. Teraz wypuszcza bardzo dużo cieniutkich łodyżek, dlaczego tak się dzieje?
Pozdrawiam, Ania.
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Rabarbar potrzebuje dużo żarełka i może są niedobory.Przed posadzeniem u mnie dobrze nawiezione stanowisko i zielone przyorane , obornik i nawozy na zimę a sadzony na wiosnę i ładne już krzaczki.
Pozdrawiam Teresa
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Mój rabarbar rośnie pod śliwką bo tam było troche miejsca wolnego i ma cały czas sucho chyba że deszcz pada to ziemia wilgotna, i nic jaki był wsadzony taki jest . Pod śliwką to mało bo jest jeszcze trawa która bujnie rośnie a w niej pełno odrostów młodych śliwek których nie mogę się pozbyć , odrastają ciągle . Trawa skoszona a śliwki ciąle mi odrastają ......
Bożena
Jak się nie zapewni roślinie dobrego stanowiska i nawożenia to trudno liczyć na dobre plony.
Limonkaa, znajdź kawałek słonecznego miejsca, przekop z obornikiem i przesadź tam jesienią rabarbar. Wtedy możesz liczyć na to, że pięknie się rozrośnie i odwdzięczy się obfitych plonem
Limonkaa, znajdź kawałek słonecznego miejsca, przekop z obornikiem i przesadź tam jesienią rabarbar. Wtedy możesz liczyć na to, że pięknie się rozrośnie i odwdzięczy się obfitych plonem

- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
karminka pisze:Pierwsze łodygi rabarbaru były długie i grube. Teraz wypuszcza bardzo dużo cieniutkich łodyżek, dlaczego tak się dzieje?
Mam identyczny problem ze swoim rabarbarem sianym rok temu.
Domyślam się, że spowodowane jest to tym, że jest on zbyt młody aby zbierać z niego liście.
Rośnie w dość słonecznym miejscu, na oborniku, był nawożony wiosną, więc o niedoborach pokarmowych nie może być mowy.
Czy ktoś wie jak z nim postępować by wrócił do formy?
Pozdrawiam, Jacek
To normalne, obrywanie liści osłabia roślinę i następne są już słabsze. Trzeba pogodzić nasze potrzeby z potrzebami rośliny, a najlepiej zasadzić kilka sztuk więcej. Po prostu nie stosować gospodarki rabunkowej.
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pewnie masz rację, choć zebrałem z tych roślin znacznie mniej niż połowę liści i nie spodziewałem się że tym im zaszkodzę.
Dać mu spokój do przyszłego roku, czy jakoś go wspomóc?
Dać mu spokój do przyszłego roku, czy jakoś go wspomóc?
Pozdrawiam, Jacek
Jeśli to młody, mniej niż 3 letni, krzaczek to ja bym go zostawiła a wspomożenie jakimś nawozem jest zawsze mile widziane