Moje kaktusy na przywitanie - Phacops

Zablokowany
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje kaktusy na przywitanie - Phacops

Post »

Po tym co czytam to na pewno będzie u Ciebie z kwiatami znacznie lepiej niż w roku ubiegłym. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Od: 8 wrz 2012, o 09:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Musssiiii i już
Moja Galeria
Letnia wyprzedaż Sprzedam
Awatar użytkownika
Andrew Be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 14:19

Post »

:lol: to podejście mi się podoba... bo mam rośliny dokładnie z tego samego źródła :uszy
Wzrost podjęły więc i kwiaty dadzą. A jak jeszcze porządnie przezimowane, to sukces murowany... oczywiście jeśli pogoda nie zawiedzie :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Meir
100p
100p
Od: 17 maja 2013, o 14:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Phacops pisze:Właśnie nie wszystko śpi.... mammillarie mają to do siebie ze czasem kwitną nawet teraz. [...] Polecam przejście na kwadraty....wtedy to dopiero robi się kłujący gąszcz i jaka oszczędność miejsca...
Tak, u mnie Mammillarie już nie śpią :)
Ja mam strasznie wąski parapet, o wystawieniu takiej szerokiej skrzyneczki mogę sobie pomarzyć :( U mnie zimują też na oknie w bardzo zimnym pokoju.
Phacops pisze:Przesadziłem je (bo były w czystym pisaku) to część ładnie zareagowała wzrostem i mam nadzieje ze to je zachęci na tyle aby w tym roku coś pokazać.
Kiedy przesadzałeś? Jak im dobrą zimę zrobiłeś to powinny się wyregulować, chociaż mam doświadczenia z Mammilariami, że w pierwszym sezonie u mnie (w troszkę podobnej sytuacji jak Twoje) kwitły bardzo nieśmiało, ale kwitły. Dopiero w drugim, po porządnym traktowaniu dały popis kwiecia. Echinopsisy powinny dać radę zaś mimo wszystko.
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34

Post »

Ładne zbiorówki z zimowiska ;:333
I jeszcze w oko mi wpadł Twój grubosz...niezły okaz z niego...
Phacops pisze:Obrazek
Obrazek
...a detale kwiatków ;:173

Mam nadzieję ;:7 że nie pomyślisz, że jakaś czepialska Ci na wątek wlazła ... ale w spisie masz literówki w Chamaecereus(w Rainbow dwie :wink: )
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Martada pisze:Ładne zbiorówki z zimowiska ;:333
I jeszcze w oko mi wpadł Twój grubosz...niezły okaz z niego...
Rzadko kwitnie ale jednak kwitnie..... każdy kwiat utrzymywał się przez kilka dni ale łącznie to trwało ponad miesiąć.
Kwiatki były malutkie trzeba było się do nich odpowiednio dobrać ze sprzętem.....

hm.... przeleciałem się przez Twój wątek i nie znalazłem takiego grubosza. Nie masz ani jednaj Crassuli?
Moja Galeria
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Noto pod koniec wiosny jakiś czas po zakupie
Obrazek

Tu jego zdjęcie z maja w wersji IR
Obrazek

A tu teraz...
Obrazek

Jak widać zeszło z niego szklarniowe pompowanie.....czy będzie mu się chciało kwitnąć?
Moja Galeria
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tej wielkości roślina jeśli jest dobrze zimowana i zdrowa to wprost musi zakwitnąć. Przecież inaczej jej nawet nie wypada. :)
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

cóż Henryku gdyby to było takie oczywiste...
pewnie w ciągu 2-3 miesięcy się okaże czy chce mu się coś pokazać czy będzie strajkował jak to ma u wielu tutaj.
Moja Galeria
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiedyś jak się bardziej przejmowałem hodowlą swoich roślin to i problemów było jakby więcej. :)
Dziś rosną i kwitną bo przecież mają rosnąć i kwitnąć. Ostatecznie po to je hoduję, pracuję przy nich, dokarmiam i je doglądam. :D
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

One rosną sobie i co będzie to będzie ale jeśli coś zmieniać to może teraz.... a zmienić (poza roślinami) można właśnie warunki bo jeśli trzymałem Mammillarie prolifera w pełnym słońcu a widziałem różnice jak w tym samym czasie z mniejszego okazu w ciągu roku wyrosła sztuka z 3x tak jak moja... To znaczy ze ona za czymś takim aż tak nie przepada w końcu to nie jest kulisty kaktus. Nie to żebym chciał pędzić kaktusy na sposób holenderski. Nie oznacza to jednak ze nie mogę pogrupować je wg wymagań a one są różne i nie zawsze podziały wg rodzajów są odpowiednie. Ja się nie znam do końca na tych podziałach wiem o tyle ze Lobivia idzie ma pełne słońce. Echinopsisy to pełna ekspozycja im nie szkodzi one już są w takiej wielkości ze mają kwitnąć... Noto z 2 gatunków N. uebelmanianus to bym go troszkę schował a N. scopa to chyba może się prażyć. Acanthocalycium violaceum tego koniecznie na słońce. Mammilarie raczej trzeba schować
Moja Galeria
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mammillarie akurat są wybitnie światłolubne, ogromna ich większość lubi właśnie pełne słońce i w cieniu wyciąga się niemiłosiernie. Tylko i wyłącznie z tego powodu na moim zachodnim stanowisku jest ich tak mało...
Chociaż rzeczywiście może te typu prolifera potrzebują słońca do wzrostu mniej ale za to dużo lepiej wyglądają i wspaniale się wybarwiają.

Natomiast notokaktusy zaleca się nie dawać na pełne słońce, one w naturze rosną pod krzaczkami w lekkim półcieniu, to samo niektóre parodie i gymnokalicja.

Pozostałem napisałeś dobrze. ;:108
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Heniu,dobrze,że rozpoczołeś ten temat,bo ja mam moje parzenisko wschód-południe i zauważyłem,że nie które gymlaki się przypiekają
to teraz będę przykrywał włókniną cienka białą po godz.10tej i za razem i Notocactus też,bo oni wola trochę cienia jak piszesz ;:108
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34

Post »

Phacops pisze:hm.... przeleciałem się przez Twój wątek i nie znalazłem takiego grubosza. Nie masz ani jednaj Crassuli?
Nie Kamilu... już nie mam.
Miałam dwa zwykłe "drzewka szczęścia" ale ustąpiły miejsca na parapecie innym roślinkom.
Phacops pisze:Nie oznacza to jednak ze nie mogę pogrupować je wg wymagań a one są różne i nie zawsze podziały wg rodzajów są odpowiednie.
Jak to mawiają i słusznie i politycznie :wink:
U mnie akurat prolifera na pełnym słońcu ale... melanocentra i ssp rubrograndis to się zastanawiam bo nie prosperowały ;:185 zbytnio na patelence... a patonii dwa lata temu przypaliłam ;:131
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Martada pisze: Miałam dwa zwykłe "drzewka szczęścia" ale ustąpiły miejsca na parapecie innym roślinkom.
U mnie akurat prolifera na pełnym słońcu ale... melanocentra i ssp rubrograndis to się zastanawiam bo nie prosperowały ;:185 zbytnio na patelence... a patonii dwa lata temu przypaliłam ;:131
Czasem jak się ma mały okaz to trzeba go jednak podpędzić. I tak pewnie robią szklarniowcy handlarze. Ja mam porównanie siewek 1 siane w listopadzie 2012 i na wiosnę poszły na powietrze mają ładne ciernie, siane wiosną 2013 trzymane w domu są nawet większe ale nie tak duże ciernie i ogólnie są delikatniejsze.

Może więc zbiorówki....
Kilka sztuk echinopsisa od Artura, mammillaria i thelo i coś tam jeszcze się znajdzie
Obrazek

Astro
Obrazek

Echinocersus i coś tam jeszcze z Astro
Obrazek

Gymno i multiplexy z nasion
Obrazek

Noto i Thelo
Obrazek

Setirebutia i Echinopsis oberenda
Obrazek

Resztki głownie Noto pozostałe do pikowania