Moje kaktusy na przywitanie - Phacops
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje kaktusy na przywitanie - Phacops
Po tym co czytam to na pewno będzie u Ciebie z kwiatami znacznie lepiej niż w roku ubiegłym. 

- Andrew Be
- Od: 19 lut 2013, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Wzrost podjęły więc i kwiaty dadzą. A jak jeszcze porządnie przezimowane, to sukces murowany... oczywiście jeśli pogoda nie zawiedzie

Pozdrawiam Andrzej.
- Meir
- 100p
- Od: 17 maja 2013, o 14:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Tak, u mnie Mammillarie już nie śpiąPhacops pisze:Właśnie nie wszystko śpi.... mammillarie mają to do siebie ze czasem kwitną nawet teraz. [...] Polecam przejście na kwadraty....wtedy to dopiero robi się kłujący gąszcz i jaka oszczędność miejsca...

Ja mam strasznie wąski parapet, o wystawieniu takiej szerokiej skrzyneczki mogę sobie pomarzyć

Kiedy przesadzałeś? Jak im dobrą zimę zrobiłeś to powinny się wyregulować, chociaż mam doświadczenia z Mammilariami, że w pierwszym sezonie u mnie (w troszkę podobnej sytuacji jak Twoje) kwitły bardzo nieśmiało, ale kwitły. Dopiero w drugim, po porządnym traktowaniu dały popis kwiecia. Echinopsisy powinny dać radę zaś mimo wszystko.Phacops pisze:Przesadziłem je (bo były w czystym pisaku) to część ładnie zareagowała wzrostem i mam nadzieje ze to je zachęci na tyle aby w tym roku coś pokazać.
- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
Ładne zbiorówki z zimowiska
I jeszcze w oko mi wpadł Twój grubosz...niezły okaz z niego...
Mam nadzieję
że nie pomyślisz, że jakaś czepialska Ci na wątek wlazła ... ale w spisie masz literówki w Chamaecereus(w Rainbow dwie
)

...a detale kwiatków

Mam nadzieję

- Phacops
- 1000p
- Od: 8 wrz 2012, o 09:43
- Kontakt:
Rzadko kwitnie ale jednak kwitnie..... każdy kwiat utrzymywał się przez kilka dni ale łącznie to trwało ponad miesiąć.Martada pisze:Ładne zbiorówki z zimowiska![]()
Kwiatki były malutkie trzeba było się do nich odpowiednio dobrać ze sprzętem.....
hm.... przeleciałem się przez Twój wątek i nie znalazłem takiego grubosza. Nie masz ani jednaj Crassuli?
- Phacops
- 1000p
- Kontakt:
- hen_s
Tej wielkości roślina jeśli jest dobrze zimowana i zdrowa to wprost musi zakwitnąć. Przecież inaczej jej nawet nie wypada. 

- Phacops
- 1000p
- Kontakt:
cóż Henryku gdyby to było takie oczywiste...
pewnie w ciągu 2-3 miesięcy się okaże czy chce mu się coś pokazać czy będzie strajkował jak to ma u wielu tutaj.
pewnie w ciągu 2-3 miesięcy się okaże czy chce mu się coś pokazać czy będzie strajkował jak to ma u wielu tutaj.
- hen_s
Kiedyś jak się bardziej przejmowałem hodowlą swoich roślin to i problemów było jakby więcej.
Dziś rosną i kwitną bo przecież mają rosnąć i kwitnąć. Ostatecznie po to je hoduję, pracuję przy nich, dokarmiam i je doglądam.

Dziś rosną i kwitną bo przecież mają rosnąć i kwitnąć. Ostatecznie po to je hoduję, pracuję przy nich, dokarmiam i je doglądam.

- Phacops
- 1000p
- Kontakt:
One rosną sobie i co będzie to będzie ale jeśli coś zmieniać to może teraz.... a zmienić (poza roślinami) można właśnie warunki bo jeśli trzymałem Mammillarie prolifera w pełnym słońcu a widziałem różnice jak w tym samym czasie z mniejszego okazu w ciągu roku wyrosła sztuka z 3x tak jak moja... To znaczy ze ona za czymś takim aż tak nie przepada w końcu to nie jest kulisty kaktus. Nie to żebym chciał pędzić kaktusy na sposób holenderski. Nie oznacza to jednak ze nie mogę pogrupować je wg wymagań a one są różne i nie zawsze podziały wg rodzajów są odpowiednie. Ja się nie znam do końca na tych podziałach wiem o tyle ze Lobivia idzie ma pełne słońce. Echinopsisy to pełna ekspozycja im nie szkodzi one już są w takiej wielkości ze mają kwitnąć... Noto z 2 gatunków N. uebelmanianus to bym go troszkę schował a N. scopa to chyba może się prażyć. Acanthocalycium violaceum tego koniecznie na słońce. Mammilarie raczej trzeba schować
- hen_s
Mammillarie akurat są wybitnie światłolubne, ogromna ich większość lubi właśnie pełne słońce i w cieniu wyciąga się niemiłosiernie. Tylko i wyłącznie z tego powodu na moim zachodnim stanowisku jest ich tak mało...
Chociaż rzeczywiście może te typu prolifera potrzebują słońca do wzrostu mniej ale za to dużo lepiej wyglądają i wspaniale się wybarwiają.
Natomiast notokaktusy zaleca się nie dawać na pełne słońce, one w naturze rosną pod krzaczkami w lekkim półcieniu, to samo niektóre parodie i gymnokalicja.
Pozostałem napisałeś dobrze.
Chociaż rzeczywiście może te typu prolifera potrzebują słońca do wzrostu mniej ale za to dużo lepiej wyglądają i wspaniale się wybarwiają.
Natomiast notokaktusy zaleca się nie dawać na pełne słońce, one w naturze rosną pod krzaczkami w lekkim półcieniu, to samo niektóre parodie i gymnokalicja.
Pozostałem napisałeś dobrze.

-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Heniu,dobrze,że rozpoczołeś ten temat,bo ja mam moje parzenisko wschód-południe i zauważyłem,że nie które gymlaki się przypiekają
to teraz będę przykrywał włókniną cienka białą po godz.10tej i za razem i Notocactus też,bo oni wola trochę cienia jak piszesz
to teraz będę przykrywał włókniną cienka białą po godz.10tej i za razem i Notocactus też,bo oni wola trochę cienia jak piszesz

poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
Nie Kamilu... już nie mam.Phacops pisze:hm.... przeleciałem się przez Twój wątek i nie znalazłem takiego grubosza. Nie masz ani jednaj Crassuli?
Miałam dwa zwykłe "drzewka szczęścia" ale ustąpiły miejsca na parapecie innym roślinkom.
Jak to mawiają i słusznie i polityczniePhacops pisze:Nie oznacza to jednak ze nie mogę pogrupować je wg wymagań a one są różne i nie zawsze podziały wg rodzajów są odpowiednie.

U mnie akurat prolifera na pełnym słońcu ale... melanocentra i ssp rubrograndis to się zastanawiam bo nie prosperowały

- Phacops
- 1000p
- Kontakt:
Czasem jak się ma mały okaz to trzeba go jednak podpędzić. I tak pewnie robią szklarniowcy handlarze. Ja mam porównanie siewek 1 siane w listopadzie 2012 i na wiosnę poszły na powietrze mają ładne ciernie, siane wiosną 2013 trzymane w domu są nawet większe ale nie tak duże ciernie i ogólnie są delikatniejsze.Martada pisze: Miałam dwa zwykłe "drzewka szczęścia" ale ustąpiły miejsca na parapecie innym roślinkom.
U mnie akurat prolifera na pełnym słońcu ale... melanocentra i ssp rubrograndis to się zastanawiam bo nie prosperowałyzbytnio na patelence... a patonii dwa lata temu przypaliłam
Może więc zbiorówki....
Kilka sztuk echinopsisa od Artura, mammillaria i thelo i coś tam jeszcze się znajdzie

Astro

Echinocersus i coś tam jeszcze z Astro

Gymno i multiplexy z nasion

Noto i Thelo

Setirebutia i Echinopsis oberenda

Resztki głownie Noto pozostałe do pikowania