Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek(Cyklantera pedata)
Re: Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek
O, dziękuję!
Już wszystko wiem, widać dokładnie - ok. 8 szt. Chciałam oszacować ile owoców zostawić na nasionka 
-
kalisto1986
- 50p

- Od: 1 wrz 2013, o 00:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
christinkrysia dzięki wielkie za odpowiedź.
W tej chwili mam zawiązanych około 6 owoców wielkości jak na zdjęciu + gdzieś 2x tyle jeszcze mniejszych, więc spokojnie powstrzymam ciekawość i część zostawię na nasiona
Na moich zauważyłam, że jedna roślinka, która najbardziej ucierpiała na razie nie rozkrzewia się i jest najniższa, ale owocuje normalnie. Reszta nie miała, aż takich przejść, więc pięknie rozkrzewiają się i są zdecydowanie wyższe.
Jeśli będą tak wiązać jak teraz (tfu, tfu), to powinny być dosyć obfite zbiory. Mam nadzieje, że nam zasmakują
W tej chwili mam zawiązanych około 6 owoców wielkości jak na zdjęciu + gdzieś 2x tyle jeszcze mniejszych, więc spokojnie powstrzymam ciekawość i część zostawię na nasiona
Na moich zauważyłam, że jedna roślinka, która najbardziej ucierpiała na razie nie rozkrzewia się i jest najniższa, ale owocuje normalnie. Reszta nie miała, aż takich przejść, więc pięknie rozkrzewiają się i są zdecydowanie wyższe.
Jeśli będą tak wiązać jak teraz (tfu, tfu), to powinny być dosyć obfite zbiory. Mam nadzieje, że nam zasmakują
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z moich, po wielu perypetiach ostały się 3 szt, najpierw były strasznie bladozielone, potem nabierały koloru ale były takie niskie jak krzaczki.
Od dwóch dni mam ciepłe noce i dziś jak je zobaczyłam oczom nie wierzyłam urosły o jakieś 30 cm czyli mają około 60cm i pną się po patykach aż miło. A ja już spisywałam je na straty, a one po prostu czekały na ciepełko
Od dwóch dni mam ciepłe noce i dziś jak je zobaczyłam oczom nie wierzyłam urosły o jakieś 30 cm czyli mają około 60cm i pną się po patykach aż miło. A ja już spisywałam je na straty, a one po prostu czekały na ciepełko
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Marcoo16
- 1000p

- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Mareczku gratuluję ... faktycznie spore ogóreczki i juz można jeść. Mnie takie najlepiej smakują prosto z krzaczka jak mają tak ze 3 deo 4 cm. Młode, chrupkie i soczyste a w smaku mieszanka ogórka, młodej papryki i zielonego groszku. Każdy z nas może mieć inne odczucia więc podzielcie się nimi.
Szkoda,że do kompletu przy zakupie nasion nie dołożyłam Ci sadzonki Plektranthusa amboinicus bo dla mnie surówka z ogóreczków, oleju lnianego lub pestek winogron, małej cebulki i tak ze 2 liście tego plektranthusa to najlepszy smakowo zestaw i nie mogę sie doczekać....
Szkoda,że do kompletu przy zakupie nasion nie dołożyłam Ci sadzonki Plektranthusa amboinicus bo dla mnie surówka z ogóreczków, oleju lnianego lub pestek winogron, małej cebulki i tak ze 2 liście tego plektranthusa to najlepszy smakowo zestaw i nie mogę sie doczekać....
- Marcoo16
- 1000p

Krysiu ! Dziękuję
Ja właśnie chciałem trochę poczekać na te późniejsze, a te pierwsze zostawić, wg Twoich zaleceń, na nasienie..
Ale co prawda jednego skubnąłem.. Nie wiedziałem co jem, ale było mega
Już wyobrażam sobie leczo z dodatkiem tego cuda
Albo zamarynowane..
Do zakąski..
Aaa. i spokojnie. Przecież Ci pokazywałem, że mam Plektranthusa..
Także na pewno spróbuję
Pozdrawiam serdecznie

Ja właśnie chciałem trochę poczekać na te późniejsze, a te pierwsze zostawić, wg Twoich zaleceń, na nasienie..
Ale co prawda jednego skubnąłem.. Nie wiedziałem co jem, ale było mega
Aaa. i spokojnie. Przecież Ci pokazywałem, że mam Plektranthusa..
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam Marek
- christinkrysia

Marku do każdego smaku trzeba się przyzwyczaić
Cieszy mnie Twoja radość i mam nadzieję,że mówimy o tym samym plektrantusie - nie pomyl go z żadną inną odmianą aby nie było kłopotów .
Cieszy mnie Twoja radość i mam nadzieję,że mówimy o tym samym plektrantusie - nie pomyl go z żadną inną odmianą aby nie było kłopotów .
-
kaLo

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Dla mnie zaskoczeniem była rozrzutność achochy jeżeli chodzi o kwiaty męskie.Przy jednym żeńskim wyrasta cały ich bukiet.
.
- Marcoo16
- 1000p

Taak Krysiu. Wysyłałem Ci nawet zdjęcie na PW, a ty potwierdziłaś, że to ta roślinka 
Pozdrawiam Marek
- BobejGS

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
To Ja w takim razie dziś przeglądne swoje cyklanterki w poszukiwaniu owocków 
- christinkrysia

Janusz masz rację ... niesamowita różnica w ilości ale ... pod koniec lipca ilość żeńskich zdominuje męskie czyli ogółem w sezonie średnia wyjdzie tak jak trzebakaLo pisze:Dla mnie zaskoczeniem była rozrzutność achochy jeżeli chodzi o kwiaty męskie.Przy jednym żeńskim wyrasta cały ich bukiet..
Z tego też względu jakość nasion z początku owocowania jest wartościowsza .
-
kaLo

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Z punktu widzenia zachowania gatunku ,to ma sens!