Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4

Post »

Obrazek

Czy to jest Jumbo Pink Banana? Brzoskwinki ma inny kształt. Jest bardziej pomarńczowy niż na fotce.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wg mnie nie. JPB ma kolor bardziej kremowy (jak cielista kredka) aniżeli żółty i pomarańczowy.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może to krzyżówka :wink:
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grania, a on miała długie pędy czy raczej krzak?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p

Post »

W tym miejscu rosną tylko dwie dynie ta powyzej no i ta. Jedna miała być bezłupinowa a druga J.P.B. To może ta tylko w kulce? Coś było na akcji w kulce :) Ja mam J.P.B od Cateriny ale nie zaznaczyła czy kulka czy ogórek.Obrazek

Uploaded with ImageShack.us obie długie pędy.Z tej młodziutkiej tez urośnie pomaranczowa bo to z tego samego pędu.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Była na akcji JPB kulka. I ta Twoja kulka ma kolor taki jak JPB.
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p

Post »

Dziękuję Brzoskwinko a ja czekałam na ogórka :;230
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12

Post »

Ale Caterina zaznaczała ,że nasiona są ze swobodnego zapylanie a więc mogą być kulki, ogórki i co tam jeszcze pszczółki mogły zmajstrować ;:224 W zeszłym roku Loeb miała JPB kulkę i nieskromnie mówiąc chwaliła ją sobie.... :wink:
Forumowiczka Kasia...;)
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

chudziak pisze:
Tula pisze:A ja dzisiaj zrobilam zupe z Mikoshi. I nie wiem, czy polubie dyniowe zupki. Taki jakis ma kolor malo zachecajacy... nawet nie mam odwagi posmakowac.
Tula ale dlaczego masz obawy przed degustacją - zupy dyniowe mają piękny ,ciepły pomarańczowy kolor i jak dotąd na ich smaku się nie zawiodłam a z wielu odmian robiłam .
Moja zupa z Mikoshi nie ma pieknego, pomaraczowego koloru. Jaaaakis taki zolty ciemny. Zjadam jeden talerz, smak dziwny. Nie umiem sie przekonac. Cora tez zjadla jeden talerz, nie skomentowala, ciezko powiedziec czy jej smakowalo. Za to maz... akurat mnie w kuchni nie bylo. Myl juz talerz kiedy weszlam i od niego uslyszalam "Ty, co to za zupa? Ale to dobre, w zimie bys taka zrobila. Z czego to?" No i tak wiem, ze jednak koty nie beda wcinac zupy 8-)
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ha, ja też się nie mogę przekonać do wytrawnej wersji dyniowej zupy.
Zawsze jak sie zabiorę to kończę na jednym: dynia+mleko+cukier+dużo cukru waniliowego. Tylko mocno zmiksowane! :D Dzieci sie rzucaja na taki koktajl.
Ale kto wie, może kiedys sie przekonam do innej wersji.
Pozdrawiam, Joasia
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12

Post »

A u mnie tylko wersja wytrawna czasami z mleczkiem kokosowym (mniammmmm) ;:215
Forumowiczka Kasia...;)
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p

Post »

Caterino, mam przed sobą wydruk darczyńców i tam stoi tylko nazwa dyń. Pewnie pisałaś na forum ale mi to umknęło.
Dla mnie również nie liczy się kształt dyni tylko rozpoznanie odmiany i Wasze zaangażowanie w wysyłkę nasion, za które serdecznie dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Zrobiłam dzisiaj zupę z Tonda Padana - przepyszna ... zdecydowanie bardziej mi smakuje niż ze standardowych wielkich dyń.... Zupka na ostro z mielonym mięsem, ziemniakami i kukurydzą :) Pycha ! Jako kolejna zdobycz akcyjna - zostaje na kolejny rok :)
aniaw
50p
50p
Od: 11 maja 2011, o 00:13

Post »

Ja miałam Tondę w zeszłym roku i mi nie podeszła. Uwielbiam hokkaido choć w tym roku kupiłam w Auchan i była jakaś nie taka jak moje. W tym roku zachwycona jestem Boston Marrow. Prowadziłam dynie pionowo. Pozostałe odmiany mają owoce malutkie, chorowały a Sweet Dumpling tkwił w ziemi w postaci kilku małych listków do połowy sierpnia. Teraz się skubany ocknął i zapyla jak wsciekły. I co mi z niego teraz. Za to Boston porósł połowę konstrukcji, miał ogromną ilość zawiązków (cześć niestety zgniła nawet całkiem spory owoc), zerwałam dynię 5 kg wisi i dojrzewa taka na oko 8 kg (że to jeszcze wisi to cud, zapakowana w siatkę i dodatkowo podwieszona), parę takich po 3 kg. Całą resztę ogarnia po mału mączniak, kabaczek i cukinia do likwidacji mimo oprysków sodą a Boston (tfu tfu odpukać) się nie daje. Nie wiem jak w smaku ale w hodowli bardzo mi się podoba.Nieźle owocował też Table Gold i zaleta - zajmuje mało miejsca ale teraz już opanował go mączniak.
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49

Post »

ostatnia szanso, chestnut sam w sobie jest pyszny, upieczony nawet minimalistycznie: oliwa + sól (nie ma oczywiście przeszkód przed dodaniem czosnku i ulubionych ziół), w zupach, gulaszach też bardzo dobrze się sprawdza.

Zupa z dyni- tylko wytrawna! :) Najchętniej z curry i mlekiem koko, jak nie ma młodej- to również z chili. Dla mnie dynie są na tyle słodkie, że nie przełknęłabym ich w żadnej postaci z dodatkową porcją cukru, ale to oczywiście- kwestia gustu :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”