Lato w wiejskim ogrodzie
- Sosenki4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lato w wiejskim ogrodzie
Marysiu, te "kuleczki" jak ja rojniki nazywam, rozrosną się i będą skakać w dal i się rozsiewać. Tak gęsto w zupełności wystarczy. jakby co, to moge jeszcze trochę podesłać 

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jurku powiedz co masz do powiedzenia, bo napięcie jest nieznośne. Zawsze mogę dziury wydziabać szpikulcem
Marzenko jesteś to dobrze!
Marzenko jesteś to dobrze!
- Sosenki4
Wczoraj nie bardzo dałam radę wieczorem się odezwać, a dziś od rana pracowałam w pracy, teraz już mam luźniej 

- semper
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
W sumie trochę nie podoba Mi się ta folia.Może zatrzymywać wilgoć.Nie wszystkie rośliny to lubią.Użyj lepiej lego szpikulca.
Marysiu Jurek ma rację.Jak będzie padało to Ci zatrzyma wodę,a sama widzisz jakie teraz ulewy.Natomiast jak upały to się będzie mocno nagrzewać.Ja popełniłam taki błąd tylko z torfem,a odór 

- Sosenki4
A ja bym zostawiła folię do jesieni. Zabije wszystkie chwasty pod spodem. Jesienią zrobisz dziurki i spokój, bo zimą rzeczywiście zalegający śnieg i brak odpływu to mogłyby skalniaczkom zaszkodzić.
Za to na brzegu skalniaka zostaw tą folię, doskonale zatrzyma Ci chwasty i nie będą włazić do skalniaka, tylko położ na to kamienie, czy gruz, żeby nie szpeciło. Nie odgrodziłam skalniaka od trawnika i po 5 latach trawnik zaczął panoszyć się na skalniaku
Za to na brzegu skalniaka zostaw tą folię, doskonale zatrzyma Ci chwasty i nie będą włazić do skalniaka, tylko położ na to kamienie, czy gruz, żeby nie szpeciło. Nie odgrodziłam skalniaka od trawnika i po 5 latach trawnik zaczął panoszyć się na skalniaku

- semper
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
Ta warstwa gruzu nie powinna przepuścić chwastów.Chociaż lepiej mieć trochę chwastów od padniętych kwiatów. 

- mar33
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Maryś nie wiem jakie masz miodunki bo ja sie pogubilam u Ciebie ty jak pilot w samolocie lecisz a ja pracuję na zwolnionych obrotach,po prostu nie nadążam za Tobą 

Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Mój wątek personalny
- Sosenki4
Nie będę się upierać przy swoim. Jurek ma więcej doświadczenia, a Ty Marysiu zrobisz jak będziesz chciała 

- Maska
- Kontakt:
W sprawie kamieniska to Jurku, Ewuniu, Marzenko zrobię tak. Na razie zostawię, bo jest sucho, a na jesień albo jakby za bardzo lało to zrobię dziury, Do jesieni trawa i chwasty zdechną i potem już nie powinny wychodzić. Przedtem miałam na tej samej folii tylko same kamienie i trochę gdzieniegdzie ziemi i rośliny mi usychały.
Marysiu przeszukałam cały mój wątek i nie mam pojęcia gdzie się podziały miodunki. Nie ma w albumie żaby, być może że była w fotosiku ale kiedyś jak zrezygnowałam, to zlikwidował mi cały album i zdjęcia w wątku też. Teraz to ona jest nieciekawa. Ma takie dość ostre, sztywne, twarde liście wydłużone o mocno zaznaczonych kropkach.
dzisiaj dla moich miłych gości bukiet ogrodowy
Marysiu przeszukałam cały mój wątek i nie mam pojęcia gdzie się podziały miodunki. Nie ma w albumie żaby, być może że była w fotosiku ale kiedyś jak zrezygnowałam, to zlikwidował mi cały album i zdjęcia w wątku też. Teraz to ona jest nieciekawa. Ma takie dość ostre, sztywne, twarde liście wydłużone o mocno zaznaczonych kropkach.

dzisiaj dla moich miłych gości bukiet ogrodowy
- maja79
- Od: 8 maja 2011, o 17:53
Witaj Marysiu wieczorkiem
serdecznie pozdrawiam

serdecznie pozdrawiam

- mar33
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Maryś no to mamy takie same ale nie patrz na wymianę jeśli coś chcesz z tych co wymieniłam to podeślę a mam jeszcze rozchodniki,wprawdzie nie kwitną ale zrobię fotki skalniakowatych i wstawię,wytrzymują warunki ekstremalne. 

Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Mój wątek personalny
Mój wątek personalny
- Maska
- Kontakt:
Witaj Maju jak pierwszy dzień po urlopie?
Marysiu nie wiem czy czytałaś dyskusję, ale sprawiłam moim roślinom ekstremalne warunki na skalniaku (chyba). Jak masz nadmiar to bardzo proszę, bo u mnie miejsca dość. A może i u mnie coś wypatrzysz.
Marysiu nie wiem czy czytałaś dyskusję, ale sprawiłam moim roślinom ekstremalne warunki na skalniaku (chyba). Jak masz nadmiar to bardzo proszę, bo u mnie miejsca dość. A może i u mnie coś wypatrzysz.
- maja79
- Od: 8 maja 2011, o 17:53
Oj Marysiu ciężka sprawa
ale jakoś zleciało,pościemniałam troszkę

ale jakoś zleciało,pościemniałam troszkę

-
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marysiu, skalniaki kocham bezgranicznie i kibicuję każdemu. Uwielbiam taki, na których rojniki wgryzają się między kamienie. U Ciebie zapewne też tak będzie.
Niestety, nie myśl, że folia ochroni Cię przed tym co wiatr nawieje. Ja przyjęłam zasadę "0 wolnego miejsca" - wolne miejsce do rozrastania się roślin przykrywałam kamieniami, które potem przenosiłam w inne. A i tak mniszek i inne dziadostwa się wsiały. Najgorszy dla mnie jest szczawik, bo jego rozłogi wszędzie włażą, ale Ty masz wapienną ziemię z natury, to może Ci podaruje. Gdybyś tylko była bliżej, pozwoliłabym Ci obrabować mój skalniak z nadmiaru rojników.
Niestety, nie myśl, że folia ochroni Cię przed tym co wiatr nawieje. Ja przyjęłam zasadę "0 wolnego miejsca" - wolne miejsce do rozrastania się roślin przykrywałam kamieniami, które potem przenosiłam w inne. A i tak mniszek i inne dziadostwa się wsiały. Najgorszy dla mnie jest szczawik, bo jego rozłogi wszędzie włażą, ale Ty masz wapienną ziemię z natury, to może Ci podaruje. Gdybyś tylko była bliżej, pozwoliłabym Ci obrabować mój skalniak z nadmiaru rojników.