Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników

Post »

Tak.
Papryka zbyt wcześnie wysiana trzymana w ciasnym pojemniku może mieć porażone korzenie i potem w polu mimo solidnego nawożenia będzie słabo plonować.
Rozsada stara, o zbrązowiałych korzeniach gorzej się przyjmuje, papryka taka daje później niższy plon owoców.
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2665
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ostatnia szansa pisze:
survivor26 pisze:... Apropos podkiełkowywania, eksperymentuję właśnie z fioletową papryczką ozdobną i zastanawiam się, ile muszę czekać do pierwszych kiełków? siedzi od trzech dni na wacikach kosmetycznych pod pokrywkę z pojemnika na warzywa nad piecową duchówką (temp około 25 stopni)
Te waciki kosmetyczne przypominają strukturą ligninę czy watę?
Bezpiecznie jest podkiełkowywać na ligninie, wata potrafi zniszczyć kiełki przy wyciąganiu.
Są dokładnie takie jak pokazuje forumowicz, zresztą to jego pomysł, z którego, jak i z innych rad w tym roku korzystam (nie zapisując się do fanklubu ze względu na niechęć do zrzeszania się ale doceniając gigantyczną wiedzę w zakresie uprawy warzyw :wink: )
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09

Post »

forumowicz pisze:Bez pikowania. Papryka to nie pomidor.Korzenie nie maja takiej zdolności regeneracji.
To papryki się nie pikuje?Od razu się sieje do docelowych doniczek..? Hmmm jestem po lekturze tego forum a jakoś z taką informacją się nie spotkałam...Jak to jest?
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

apw81, podkiełkowane nasiona papryki najpierw sieje się do pojemnika, a potem pikuje do osobnych doniczek, pojemników
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

apw81

To jest niepikowana papryka wysiana 19 marca 2012 roku a zdjęcie jest z 8 maja

Obrazek

Ta sama papryka później, już owocująca.

Obrazek Obrazek

Dlaczego Ci pokazuje te zdjęcia ?. Ano dlatego byś zrozumiała sens pikowania. Teraz jak obejrzałaś zdjęcia to uruchom wyobraźnie i zastanów się. Dlaczego takie warzywa jak : kapusty wczesne, kalafiory, sałaty, selery wysiane w lutym pikuje się a te same kapusty sałaty wysiane na grządce w kwietniu już się nie pikuje. Bo pikowanie zapobiega wyciąganiu się siewek i wzmacnia korzenie ale podstawowym celem jest zapobieżenie wybieganiu . Teraz po wyglądzie tych papryk widzisz, że wcale im sie nic nie stało z tego powodu, że nie były pikowane. Nie musiały. Gdybym wysiał je przed terminem prawdopodobnie bym musiał.

Myślę, że już następna osoba szukająca informacji na forum dlaczego forumowicz nie pikuje papryki nie bedzie zadawać juz takich pytań.
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09

Post »

Fascynujące. Sens pikowania zdawało mi się, że pojęłam, bo już naprawdę sporo się naczytałam tego forum.Mając jednak już mętlik w głowie z tym całym pikowaniem, bo jedni to pikują i mają super roślinki inni nie pikują i też odnoszą sukcesy etc. to ta odpowiedź dopiero wydaje się być jasna jak słońce, dzięki. To mój pierwszy raz. Z paprykami. Pozdrawiam serdecznie Asia
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

forumowicz pisze:Dlaczego pokazuję te zdjęcia? Ano dlatego byś zrozumiała sens pikowania. Teraz jak obejrzałaś zdjęcia to uruchom wyobraźnie i zastanów się. Dlaczego takie warzywa jak : kapusty wczesne, kalafiory, sałaty, selery wysiane w lutym pikuje się a te same kapusty sałaty wysiane na grządce w kwietniu już się nie pikuje. Bo pikowanie zapobiega wyciąganiu się siewek i wzmacnia korzenie ale podstawowym celem jest zapobieżenie wybieganiu . Teraz po wyglądzie tych papryk widzisz, że wcale im sie nic nie stało z tego powodu, że nie były pikowane. Nie musiały. Gdybym wysiał je przed terminem prawdopodobnie bym musiał.
Myślę, że już następna osoba szukająca informacji na forum dlaczego forumowicz nie pikuje papryki nie bedzie zadawać już takich pytań.
Pewnie i tak nieraz spadnie to samo pytanie kilkakrotnie, i to jest próba cierpliwości.
pozdrawiam, Gunnar
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

O tym czy pikujemy decyduje nie tylko chęć uzyskania krępej rozsady.

Niektóre warzywa nie lubią pikowania - np dyniowate (i żadne informacje, że ktoś pikował ogórki i było ok nie zmienią doświadczenie życiowego starych rolników).

Pomidory lubią pikowanie ale nie muszą być pikowane.

Moje pytanie czy papryka lubi czy nie lubi pikowania - moje doświadczenie w tym względzie jest zerowe.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fajnie to forumowicz zobrazował ;)
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

A ja widzę w innych wątkach, że ludzie widząc te piękne zdjęcia z sadzonkami, nie doczytali że to eksperyment i posiali co dostali ;:223 . Oj będzie niedługo płacz - pomóżcie moim pomidorom ;:145
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ubiegłej wiosny Jola, forumowicze wykańczali swoje rozsady na wiele sposobów. Tylko jednym z nich był za wczesny siew i to wcale nie najgorszym. Mieliśmy tu moczniki w absurdalnej dawce, zalania, zasolenia, niedobory, nadmiary, ziemie z kretowisk i inne wynalazki. Cała gama
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36

Post »

jode22 pisze:A ja widzę w innych wątkach, że ludzie widząc te piękne zdjęcia z sadzonkami, nie doczytali że to eksperyment i posiali co dostali ;:223 . Oj będzie niedługo płacz - pomóżcie moim pomidorom ;:145
Nie każdy jest tak "mądry" i doświadczony w uprawach jak ty, nie bój się niektórzy czytają posty ze zrozumieniem i nie sieją pomidorów tylko dlatego, że zobaczyli zdjęcia sadzonek już w styczniu, to przykre, że laików ma się za głupców i nie zabronisz nikomu experymentów a jeśli cię męczą teksty laików to po prostu nie odpisuj i tyle! mode
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

Po to mamy forum by się radzić, płakać forumkom w rękaw i korzystać z rad doświadczonych ogrodników. Uważam że każdy musi mieć swój pierwszy raz. Po roku jest się mądrzejszym. I ja sie cieszę że są ludzie którzy pokazują/obrazują, doradzają, krytykują jak coś jest nie tak... bo bez nich ja na pewno byłabym w lesie :?
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36

Post »

gosiakmala zgadzam się, tak powinno być ;:333
tylko jeśli się krytykuje forumowicza w tym wątku nie czytając pewnych rzeczy w jego wątku - bo mu się zwyczajnie nie chce to już inna sprawa i ja nie traktuje tego po prostu :!:

a dla przypomnienia jeśli ktoś ma ogrzewaną szklarnię to może wysiać pomidory w styczniu i w lutym,
jeśli pomidory idą do gruntu wysiewamy od połowy marca a do gruntu wysadzamy od połowy maja.
Pozdrawiam
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

ostatnia szansa pisze:O tym czy pikujemy decyduje nie tylko chęć uzyskania krępej rozsady.

Niektóre warzywa nie lubią pikowania - np dyniowate (i żadne informacje, że ktoś pikował ogórki i było ok nie zmienią doświadczenie życiowego starych rolników).

Pomidory lubią pikowanie ale nie muszą być pikowane.

Moje pytanie czy papryka lubi czy nie lubi pikowania - moje doświadczenie w tym względzie jest zerowe.
ponawiam pytanie
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”