Soczewiański bezcegiełkowy ogródek :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Soczewiański bezcegiełkowy ogródek :)

Post »

Paula, ja robię porządek z kantami na początku sezonu ( dopiero jak u mnie ziemia podeschnie po deszczowej zimie) poprawiam brzeg trawnika taką zaokrągloną w półksiężyc łopatą.
Potem w sezonie co jakiś czas po koszeniu przycinam trawnik takimi nożycami na długich rączkach. Częstotliwośc zależy od tego jak dobrze mi pójdzie koszenie - czyli czy ładnie mi się przytnie brzeg. jeśli zostaje długa trawa, to wtedy ciacham nozycami.
W moim małym ogrodzie takie docinanie to chwilka :D

Poźniej fotkę usunę:
Obrazek

Ten sposób prowadzenia rabt i trawnika podpatrzyłam tutaj w szkocji. I to dawno temu jak jeszcze ogrodu nie miałam, widziałam w parku jak taki trawnik przycinano. Efekt bardzo mi się spodobał :D
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Paula, wybacz, proszę, że na Twoim wątku spytam :D

AgaNet - właśnie o ten nóż tu pytałam czy warto, bo planuję taki zakup. Ale z tego co piszesz, to widzę, ze jestes zadowolona. Zgadza się?
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bea - ja jestem bardzo zadowolona ;:108
Podobają mi się trawniki przycięte w ostry kant ;:108

Nie wiem dokładnie który nóż masz na mysli ? Nożyce czy łopatę ? Ja mam obie te rzeczy :D I obie chwalę :D
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A wiesz, że ja nie wygrabiam mchu! Przeczytałam, ze to tylko działanie "estetyczne", bo tak naprawdę, to mech chroni przed przesuszeniem gleby, czego trawa nie lubi. Ja wygrabiam czasami później, jak trawa porządnie ruszy i to raczej grabię, żeby zrekultywować niż, żeby usunąć mech. Tylko, że ja nie mam wzorcowego trawnika, tylko taką łąkę ;-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Aga pokazała modelowo przycięty trawniczek, brawo ;:63
Tą łopatkę do kantów też mam, świetna do wytyczania rabat. Nie wiem tylko jak z tym cięciem kantów trawnika, otoczonego ekobordem??
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Ale ruch się u mnie zrobił, witajcie słoneczka ;:196

Cieszę się bardzo, że podoba Wam się moja wiosna

Agnieszko skazywałam go na zagładę, bo wyglądały pączki jakby zgniły/zmarzły. A tu proszę, taka miła niespodzianka :wink: Zaraz do Ciebie zajrzę i obejrzę, z pewnością łądniejszy, nie mniej trzymam kciuki żeby mój (i dwa z tego roku czekające na wsadzenie) na następną wiosnę wyglądał lepiej.

Agatko nie usuwaj zdjęcia- jak widzisz przydała się nie tylko mnie Twoja rada. Mnie nie przeszkadza, niech sobie będzie, ozdabiasz mój wątek ;:196 Rzeczywiście efekt jest świetny, chociaż jak sobie teraz myślę, to troszkę szkoda mi pozbywać się kamieni, które z taką pieczołowitością zbierałam po całej okolicy. W tej części ogrodu więc niech pozostanie jak jest, natomiast gospodarując kolejne kawałki pod ogródek z pewnością z rady skorzystam. Z Twojego opisu wynika, że aż tyle pracy z tym nie ma. No i to nie hektary :wink:

Beatko pytaj, mój wątek to nie tylko zdjęcia ale i miejsce do dyskusji :)

Miłko przy większej ilości trawnika za pewne też bym tak robiła, tym bardziej że mam lekką obsesję na koniczynę w trawie. Bardzo ją lubię, malutkie kwitki w zielonych źdźbłach uważam, że dodają uroku. Generalnie mech jakoś bardzo mi nie przeszkadza, nie mniej typowych mechowisk nie lubię bo jak jest sucho całość robi się żólto-brązowa. A wiadomo jakie mamy ostatnio dziwne lata :roll: I w związku z tym, że trawnik jest u mnie w formie dwóch ścieżek chciałabym, żeby był zadbany i wychuchany.

Robaczku zgodzę się, fantastycznie to wygląda

Wczoraj udało mi się kupić w Nomi lampki solarne. Jak pewnie wiecie (ciągle o tym w sumie gadam) planuje jechac po parę roślin do Szmita, głownie właśnie krzewy. W związku z tym ogród będzie wykończony i po prostu nie mogę więcej sadzić, bo za parę lat zrobi mi się ciasnota. Zainwestowałam więc w 3 lampeczki, jak będzie pogoda pokaże je już usytuowane na rabatkach. Powoli wykańczam swój zielony kwadrat. No i czekam na przesyłkę którą ostatnio zamówiłam. Słoneczka Wam życzę na najbliższe dni ;:196 ;:3
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

hohoho - myślisz, że dasz radę nie kupowac roślin? Jakoś sobie nie potrafię tego wyobrazic, mimo tego, że już widzę, że za gęsto sadzę :)

U nas pada i pada, na kolejne zdjęcia krokusów trzeba poczekac - słońce niezbędne.
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agniesiu to nie tak! W TEJ części raczej nie będę sadzić już nic więcej, po za cebulowymi kupowanymi na jesieni- wiosennych kwiatków nigdy dość. Natomiast mam jeszcze gdzie poszerzać swoje ogrodowe włości. Ba! Powiedziałabym, że to co kończę nie jest nawet polowa całości :wink:

No niestety ale deszczyk też potrzebny, było już troszkę sucho. Teraz jak słońce wyjdzie to się wszystko ostro bujnie ;:138
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Dzięki Twojej gościnności, Paula - załatwiłam sobie na Twoim wątku pewną ważną sprawę - nóż do kantów trawnika zamówiony ;:215

Też trudno mi sobie wyobrazić, że można czegoś nie dokupić do ogrodu. Zawsze się znajdzie jakas szpara i jakas wyjątkowa okazja zakupu :tan

Kiedy nam zabłyśniesz tymi solarnymi?
A wiesz, że takie solarne lampki pięknie się prezentują wśród róż? ;:65 hihiihihi
Ja niczego nie sugeruję.... ;:306
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Być może nie przeczę, że nie mniej mnie różę nie lubią. Mam aż jedną i to jest szczyt ;:108
Jak będzie pogoda to z pewnością pokaże ;:333

Cieszę się, że jakoś pośredniczo mogłam pomóc
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Witaj Paulo ładna wiosna u Ciebie i wyczytałem że rabaty powiększasz .A czemu to róże Cię nie lubią . ;:oj
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

takasobie pisze:A wiesz, że ja nie wygrabiam mchu! Przeczytałam, ze to tylko działanie "estetyczne", bo tak naprawdę, to mech chroni przed przesuszeniem gleby, czego trawa nie lubi. Ja wygrabiam czasami później, jak trawa porządnie ruszy i to raczej grabię, żeby zrekultywować niż, żeby usunąć mech. Tylko, że ja nie mam wzorcowego trawnika, tylko taką łąkę ;-)
Niestety ja się z tym nie zgadzam, sprawdziłam to u siebie. jeśli nie bedziesz wybrabiała, niszczyła mchu, on zadusi trawę. U mnie większość trawnika to już tylko mech. Teraz pozbywam się go nawozem Antymech. Zobaczymy jak to bedzie działało

Paulinko, chyba już otworzyli Kobylińskiego. Przynajmniej widziałam ustawione roślinki
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skoro tak, to fotke zostawiam :)
A co do obrzeży - można też przycinać trawę przed kamieniami, tak jak na przykład przy tarasie, czy przy ścieżkach itp. Oczywiscie gdy ktoś chce mieć taką linię trawnika.
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit
Olku powiększam na skalę jakiej jeszcze nie było :D A najlepsze jest to, że w tym roku może uda mi się już wszystko posadzić :tan Na razie trawnik jest sukcesywnie usuwany ale że jest to praca ciężka- idzie powoli, po mniej więcej 2 metry kwadratowe na dzień. Nie mniej nową cześć wrzosowiska już dokończyłam i jetem z niej mega dumna, być może dziś zrobię fotkę i się Wam pochwalę ;:108

Gosiu u mnie właśnie też zaczynało się robić mechowisko zamiast trawnika. Przemyślałam, że nie kupuje Antymchu, bi wygrabiłam tak ładnie, że tylko dosiewkę zrobię.
chyba już otworzyli Kobylińskiego
Dzięki za info, na razie muszę niestety omijać to miejsce szerokim łukiem. Pomińmy fakt, że licho z kasą na takie wydatki ale generalnie nie wiem ile będę miała miejsca do zagospodarowania :roll:

Agatko no można, Z pewnością przy drugiej części ogrodu ten sposób zastosuje ;:108

Dziękuje Wam wszystkim za odwiedziny. Ja może przeczytaliście robię masę nowych rabat. We wtorek dostałam w końcu za mówienie z 'Magdy'. Oczywiście wszystko małe (te ich ostróżki takie maciupkie) ale z kilku roślin- np z dzielżanu jestem pozytywnie zaskoczona. Wszystko po za krwawnikiem 'Terracota' i dzielżanem właśnie już jest w ziemi. Takie dopełnienie do mojego kawałka ziemi.
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Witaj o z "Magdy" masz już roślinki ...muszę podjechać do niej ...bliziutko mam ale najpierw pojazd muszę zdobyć z kierowcą ;:306
dzielżany mnie interesują... :) oj i ja zbieram ciągle kamienie... ;:131
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”