Doświetlanie roślin doniczkowych

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rychoo
100p
100p
Od: 24 mar 2014, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Doświetlanie roślin doniczkowych

Post »

Miałem już nic nie pisać ale...
Senior pisze: To wykres mojej lampy, maksima są od 50 do 100% Jestem ciekawy jak wygląda wykres twoich lamp.
Obrazek
Czy to jest widmo Twojej żarówki 5W z pięcioma diodami od Epistara, czy świetlówki? Jeśli to żarówka to wydaje mi się, że jest trochę podmalowane bo która z tych 5 diod daje zielony pik lub pik w granicach 400nm? Pomijając przydatność tych pików to czy każda z diod świeci innym kolorem?
Senior pisze:(...) jeden będzie doświetlał rośliny lampą żarową o mocy 100W emitującą tylko 1% światła potrzebnego dla roślin. Drugi będzie doświetlał lampą o mocy 10W z czego rośliny będą wykorzystywać 10%
Rośliny powinny rosnąć jednakowo, lecz różnica jest w cenie za prąd. (...) Chodzi o maksymalne wykorzystanie mocy.
Z tym zgadzam się w 100%. Dlatego świetlówki zamieniłem na wysokowydajne diody LEDy, które sam sobie dobrałem pod względem wykorzystania mocy.

I ogólnie. Te żarówki ledowe, które pokazał norbert76 czy BobejGS są wykonane na diodach SMD 5630 lub 5730. Poszukajcie sobie charakterystyk takich diod a będziecie wiedzieć jakim widmem świecą i ile mocy idzie w gwizdek. Jeśli ktoś używa 1-2szt. to nie ma znaczenia i lepszej nie potrzebuje. Ale przy większym zapotrzebowaniu zaczyna mieć znaczenie ile zostaje w portfelu :)

Edit:
norbert76 pisze:Uwzględniając cenę nie sądzę żeby była lepsza od białych LED-ów i uwzględniając to co napisał wyżej Mieczysław.
Polemizowałbym :wink:
Tym bardziej, że Jerzy pisał o tym, że dobiera lampy o odpowiednim stosunku czerwonego do niebieskiego na konkretną fazę wzrostu. W białych żarówkach ledowych tego nie ma. Można co najwyżej wziąć więcej lub mniej niebieskiego.
pozdrawiam
Ryszard
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Jak dostane kiedyś na free lampe od sponsora, to sobie zamienie te ledówki. :wink:

Mam na stanie trzy propozycje do doświetlania.

Tym razem przetestuje sobie te ledowe żarówki. Muszę tylko zdemontować stare oświetlenie i zmontować nowe.

Zamówiłem też orzeszki ziemne i nie omieszkam zobaczyć jak pod nimi będzie rósł. Trochę będzie kiepsko, bo wyjade na 2-3tyg w połowie lutego ale spróbuje.
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

rycho nie doczytałeś do końca, to był wykres lampy liniowej.
Norbert wystarczy że producent zamiast wykresu poda długości fal emitowanych przez te diody, a konkretnie maksima.
Aktualnie używam lamp o wyższej mocy, małe mi są już praktycznie niepotrzebne i to w większości produkcji chińskiej. Dlaczego chińskich? Bo są najtańsze. Polscy producenci narzucają ceny z nieba wzięte.
Proszę się nie śmiać z chińskich produktów :D ich jakość poprawiła się niesamowicie. Kilka godzin temu wymieniłem mój stary huawei na nowy P20 Pro z trzema obiektywami do zdjęć.
To kilka z moich lamp, reszta jest w garażu

Obrazek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To teraz szpiedzy będą Ciebie mogli podglądać w jakości HD. :wink:

Powracając do oświetlenia, to już się pogubiłem z tym co piszesz. Pokazujesz jak żarówka doświetla, a wstawiasz wykresy od świetlówek liniowych. ;:131
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ponieważ nie mam już tych opakowań, a tylko na nich były wykresy.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Zakładając, że wykresy na opakowaniu były rzetelne.
Niemniej nie odpowiedziałeś mi Senior na pytanie, dlaczego na zdjęciu wyżej pokazałeś zdjęcie krzaczka pomidora karłowego w lecie w pełnym słońcu, skoro rozmawiamy o doświetlaniu w okresie jesienno - zimowym.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ponieważ chciałem pokazać jak powinien taki krzaczek wyglądać, gdy mu światła nie brakuje. Jestem ciekawy jak poradzi sobie papryka pokazana przez Pizza, na razie wygląda to obiecująco.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

No, porównywanie roślin rosnących w gruncie i oświetlanych słońcem, a tych doświetlanych świetlówkami w doniczkach to raczej niezbyt trafione. Nie wiem, może jedynie w pełni profesjonalne oświetlenie mogłoby być lepsze i bardziej zbliżone do promieni słonecznych.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21

Post »

Senior, ona przez całe życie pod lampą nie będzie, to tylko rozwiązanie do czasu, aż będę mogła ją wynieść na zewnątrz. :) Jeśli przedwcześnie pojawią się pąki, a po rozmiarach rośliny wnoszę, że będzie to miało miejsce niedługo, to po prostu je uszczknę i pozwolę roślinie "iść w zielone" aż do momentu wyniesienia, bo chcę, żeby wzmocniła się przed owocowaniem. Więc niestety nie będzie mogła posłużyć za przykład.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak dla mnie to logiczne jest, że warzywo w gruncie i korzystnych naturalnych warunkach rośnie lepiej. Sztucznośc to zawsze będzie sztuczność i to co pokazujecie to dwie różne rzeczy - Ty ,Józku, obrazujesz jak ma się w dorosłości sadzonka doświetlana w rozsadzie , a Bobej ma wersję tylko światła sztucznego od początku do końca i to jeszcze w kubku.
I tak swoją drogą jak porównujecie to rozumiem ,że to są dwie te same odmiany?
Bo pomidor a pomidor też trochę różny i się różnią między sobą. U mnie np Venusy były krępe i z masą liści jak u Ciebie, a np T. Tomy czy Perły już wyglądały jak obszarpańce ( ale owocowały na full) pomimo takich samych warunków. Może być różnie, ale chyba akurat w pomidorze liście nie są tak ważne jak owoce i wcale nie musi ich być gęsto.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dokładnie tak jest, dlatego też nie ma co wyskakiwać z fotkami roślin, bo nawet temperatura otoczenia będzie miała wpływ na wzrost.

Trzeba by jednego boxa przedzielić na pół i z jednej strony jedno oświetlenir, a z drugiej drugie. A do testu te same odmiany warzyw, w takiej samej glebie i tak samo nawożone.

Moje wpisy nie miały na celu pokazanie, że moje żarówki są najlepsze na rynku ale to, że nadają się do produkcji rozsady. To kolega tu na siłe próbuje udowodnić, że one się nie nadają, nie wiem tylko dlaczego.
simplay89
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 lut 2019, o 23:17

Post »

Witam, świetlówka ze zdjęcia o oznaczeniu lux 80 jest całkiem dobra do uzupełnienia światła naturalnego roślinom w okresie zimowym.
W warunkach amatorskich pewnie i świetlówka lux 90 zda egzamin jednak długość fal światła jest korzystniejsza przy 80-dziesiątce.
Wynika to ze względu na to, że chlorofil wyłapuje głównie światło w zakresie czerwieni i niebieskiego, z przewaga tego pierwszego. stąd też nowoczesna lampy LED do doświetlania roślin mają głównie diody czerwone i niebieskie w stosunku 60-90% czerwonych i 40-10% niebieskich lub zbliżonych, czyli również UV. Większość wyników badań wskazuje, że rośliny reagują głównie na wyżej wymienione długości światła, aczkolwiek badania trwają i trudno na razie określić idealne rozwiązanie dla wszystkich roślin. W przyszłości zalecam jednak zakup świetlówek lux 80 powinny być lepsze od lux 90. Jakie rośliny są nimi doświetlane i w jakiem stopniu/
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Wątek zmoderowałam.
Zapraszam do dalszej rzeczowej i spokojnej dyskusji
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

simplay89 pisze:/ ... / świetlówka ze zdjęcia o oznaczeniu lux 80 jest całkiem dobra do uzupełnienia światła naturalnego roślinom w okresie zimowym.
W warunkach amatorskich pewnie i świetlówka lux 90 zda egzamin jednak długość fal światła jest korzystniejsza przy 80-dziesiątce.
Wynika to ze względu na to, że chlorofil wyłapuje głównie światło w zakresie czerwieni i niebieskiego, z przewaga tego pierwszego.

Wielka szkoda, że ten wpis o właściwościach - oznaczeniu świetlówek i światła emitowanego przez świetlówki ukazał się dopiero teraz. Zaczynając przygodę z Adenium i opieką nad nimi - wspomaganiem roślin, żeby w miarę w dobrej kondycji przetrwały późną jesień, zimę i wczesną wiosnę, używałem świetlówek, które sprawdzały się i były polecane do doświetlania roślin w akwarystyce, którą przez dość długi czas zajmowałem się. Po przeczytaniu tego wpisu, mój wybór świetlówek dla moich Adenium, byłby zapewne bardziej trafny. W różnym stadium wzrostu i wielkości moich roślin używałem świetlówek, jako laik w wiadomości o parametrach światła, które najbardziej pasują roślinom, kierując się przede wszystkim opisem ich parametrów - przydatności do doświetlania, podawanym w ofertach, np. takim:

Obrazek

- zwracałem również uwagę na temperaturę barwową światła, jaka była podawana w opisie oferty sprzedaży. Niestety na wiem, na ile w tamtym czasie, mój wybór świetlówek był trafny, chociaż rośliny muszę napisać "akceptowały" światło wybranych i zakupionych przeze mnie świetlówek. Będę wdzięczny za opinię na ten temat, a stosowałem takie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- obecnie używam tylko tych dwóch świetlówek, pokazanych niżej:

Obrazek

Obrazek

- w połączeniu z takimi żarówkami led, już drugi sezon.
- jakie spektrum ma światło tej żarówki niestety - nie mogę odszukać wykresu:

Obrazek

Obrazek

- tej żarówki używam dopiero od około 1,5 - 2 tygodni:

Obrazek

Obrazek

- w ofercie było pokazane takie spektrum światła:

Obrazek

- jaka będzie reakcja roślin na takie doświetlanie, za kilkadziesiąt dni, będę mógł coś powiedzieć.

- tak kwitnie jedno z moich Adenium, doświetlane takimi świetlówkami:

Obrazek

- bardzo chętnie wysłucham - przeczytam opinię Forumowicza simplay89, na temat przydatności do doświetlania roślin w odniesieniu do poszczególnych świetlówek, żarówek led.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Lante
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 sty 2018, o 10:39

Post »

Badzo ciekawy temat, sam mam w planach na dniach wysiew adenium, plumerii, papryk i pomidorów, planuję doświetlać zwłaszcza tropikalne rośliny i tu moje pytanie. M 8-) am zbędny moduł oświetlenia LED RETRO FIT PLANT 16W 8000K AQUAEL jest to oświetlenie do akwarium z naciskiem na diody niebieskie i czerwone,1150 lumenów, ma 70 cm długości więc trochę bym roślin pod tym zmieścił , ale nie wiem czy ta lampa da coś roślinom. Jakie jest wasze zdanie ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”