Bogdan - moja kolekcja sukulentow.

ODPOWIEDZ
bod333
200p
200p
Od: 22 paź 2011, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bogdan - moja kolekcja sukulentow.

Post »

Conophytum meyeri kwitnie prawie do ostatniego liścia. Kolejne dwa kwiaty są otwarte i jeszcze tylko jeden liść nie wypuścił pąka.
Obrazek
Bogdan.
bod333
200p
200p

Post »

Wspomniana wcześniej haworthia truncata rozwinęła kwiaty. Wstrzymała jednak jedną łodygę kwiatową i na razie kwiaty są tylko na jednej. Druga uśpiona prawdopodobnie do czasu, aż kwiaty na tej pierwszej przekwitną.
Obrazek
Bogdan.
bod333
200p
200p

Post »

Po kilkunastu dniach nieobecności dzisiaj zauważyłem, że dosyć wcześnie obsypała się pąkami schlumbergera truncata
Obrazek
Rośnie w gąszczu z innymi sukulentami na nieogrzewanym zabudowanym balkonie i nawet nie przenosiłem jej jeszcze do cieplejszego pomieszczenia na zimę.
Ponadto ciągle kwitnie ceropegia woodii kilkoma kwiatami jednocześnie
Obrazek
Obrazek
Kwitnie również euphorbia millii, a podczas nieobecności zakwitła i przekwitła euphorbia flanaganii.
Pozdrawiam.
Bogdan.
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zima za oknem to i "grudniki" zaczynają kwitnąć ;:138 u mnie też już widać pączuchy. W tym roku troszkę marnie wyglądają, bo latem były na dworze i ostatnie wichury strasznie je połamały :cry:
bod333
200p
200p

Post »

Myślę Agnieszko, że to że na grudniku są już pąki jest zasługą przebywania rośliny w nieogrzewanym pomieszczeniu, a w Twoim przypadku na zewnątrz. Jednak wrześniowe noce, a tym bardziej październikowe spowodowały wejście u tych roślin w stan spoczynku. Ja dodatkowo jeszcze bardzo skromnie je podlewałem. Okres spoczynku w przypadku tych roślin nie trwa długo i najwyraźniej właśnie dobiegł końca. W poprzednich latach schlumbergery trzymałem cały rok w mieszkaniu i kwitły cały miesiąc później. Jesienią miały na pewno cieplej.
Sukulenty, które nie mogą byc zimowane razem z kaktusami przeniosłem do mieszkania. Trochę się zapełniło. Teraz tylko sporadyczne podlewanie raz w miesiącu i byle do wiosny.
Obrazek
Obrazek Obrazek
Bogdan.
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

Ależ dorodne te Twoje euforbie i palmy madagaskarskie - super :!: Jak długo trzeba dopieszczać palmy, żeby uzyskać takie efekty?
bod333
200p
200p

Post »

Cieszę się Paulo, że Ci się podobają. Mogę podać przyblizony wiek roślin, gdyż nie wysiewałem ich, tylko w jednym przypadku kupiłem, a w drugim dostałem jako prezent. Ten mniejszy kupiłem jako okaz mniej więcej 20 cm jesienią 2008 r. Od tego czasu rósł mniej więcej po 7-8 cm na rok. Teraz ma 50 cm wysokości. Natomiast ten wyższy dostałem również w 2008 r. zaraz po tym jak kupiłem pierwszego. Ten miał ok. 40 cm wysokości. Od tego czasu urósł do prawie 1 m wysokości rosnąc prawie 15 cm rocznie. Tak więc widać, że im roślina wyższa tym przyrosty ma również większe. Patrząc na te wielkości to myślę, że niższa roślina ma ok 7-8 lat, natomiast wyższa 10-12 lat. Pocieszam się tym, że jeszcze z 5 lat i może większy okaz zakwitnie. A z tą pielęgnacją to nie przesadzałbym. Zimą czyli od listopada do końca marca stoją w mieszkaniu, gdyż na zimowisku kaktusów jest za zimno. Podlewam sporadycznie góra raz w miesiącu. A wiosną od kwietnia, aż do października stoją razem z kaktusami na zewnętrznym balkonie osłoniętym od opadów, ale z dostępem do slońca, wiatru i świeżego powietrza. Podlewam częściej bo mniej więcej raz na 7-10 dni. Po nowych liściach widzę, czy rozpoczęły już wegetację, czy nie. Zdarza się, że rośliny ruszają jeszcze końcem lutego lub w marcu z młodymi liśćmi, które niestety rzadko się utrzymują ze względu na suche powietrze w mieszkaniu i małą ilość wody, którą rośliny otrzymują. Dopiero po wystawieniu na zewnątrz rozpoczyna się właściwy wzrost. Mniej więcej trzy razy w okresie wegetacji stosuję dodatek nawozu do podlewania. I to w zasadzie tyle.
Pozdrawiam.
Bogdan.
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Kiedyś kupiłam taką 20 cm palmę, niestety nie przeżyła zimy (z mojej winy ;:124 ). Zawsze, kiedy je widzę, dochodzę do wniosku, że warto było by spróbować jeszcze raz.
Awatar użytkownika
Sebek87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2010, o 18:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Świetne te palmy masz :wink: Też próbuję taką dorwać do kolekcji lecz nigdzie ich niema.
Przyznam jak niebyła obiektem mojego zainteresowania to była wszędzie.
ostatnio na all. widziałem piękną ale cena . :lol:
bod333
200p
200p

Post »

Paulo trzeba w takim razie zakupić roślinę i bogatsza w doświadczenie spróbować jeszcze raz uprawy. A my Twoi dobrzy koledzy i koleżanki dobrymi radami pomożemy w uprawie.
Sebastianie co prawda nie mieszkam na Mazowszu, ale oststnio przy okazji zakupów widziałem niewielkie rośliny w sprzedaży. Powinienieś uzbroić się w odrobinę cierpliwości i poszukać. Nie są to jakieś rarytasy trudne do zdobycia. I nie muszą to być zaraz duże okazy, które sporo kosztują. Większa frajda wyhodować sporą roślinę z małej sadzonki. Powodzenia.
Bogdan.
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02

Post »

Ciekawy wątek i dużo mnie interesujących w nim roślin zawartych.
Widać u kolegi pasje ;:138
Bardzo podobało mi się drażnienie Agnieszki fioletowymi kwiatami.
Tak w ogóle to pewnie się kiedyś spotkamy w Gliwicach, mam zamiar bywać tam co miesiąc.
bod333
200p
200p

Post »

Piotrze wielkie dzięki za opinię. Będzie mi bardzo miło spotkać Cię i poznać w Gliwicach.
Pozdrawiam.
Bogdan.
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

bod333 pisze:Paulo trzeba w takim razie zakupić roślinę i bogatsza w doświadczenie spróbować jeszcze raz uprawy. A my Twoi dobrzy koledzy i koleżanki dobrymi radami pomożemy w uprawie..
Z niektórymi roślinami nam nie po drodze, ale ta ewidentnie padła z mojej winy i myślę, że jeszcze kiedyś z nią spróbuję :wink: Dzięki za wsparcie!
bod333
200p
200p

Post »

Schlumbergera truncata w pełnym rozkwicie. Po przeniesieniu do mieszkania na rozwinięcie kwiatów nie trzeba było długo czekać.
Obrazek
Obrazek
Tymczasem mimo listopada dwa pąki wypuściła dolichotele albescens. Jeszcze u mnie nie kwitła i nie spodziewałem się takiego scenariusza. Ciekawe, czy uda się jej rozwinąć kwiaty. Należy dodać, że zimuje w widnym, słonecznym chociaż chłodnym miejscu.
Obrazek
Bogdan.
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Schlumbergera pięknie zakwiła a ile ma jeszcze pączków ;:224 w sklepach powoli już zaczyna się szał na nie no cóż idzie zima, u mnie też kwitną wszystkie cztery, biała niestety chyba poległa :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”