Chcę mieć życie usłane różami

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Chcę mieć życie usłane różami

Post »

Tak wszyscy zachwalają Gartentraume ,że muszę sobie zapisać jej nazwę i kupić.Wandziu i RĆ i Rosarium z Wlkp,ale nie mają chyba sprzedaży detalicznej,tylko wysyłkową,szkoda,lubię sobie popatrzeć.U nas szkółek sporo,ale przeważnie opis-róża wielkokwiatowa czerwona itp,no i wiesz co kupujesz?
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Kasiu, jak dobra szkółka to doskonale wiedzą coż to za czerwona różyczka :wink: Czasem wystarczy zapytać o odmianową nazwę ;:108
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Wdzięczna i niezwykle długo kwitnąca Flamingo

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mój Ledreborg mial inne kwiaty. Pewna jesteś, że to on?
Z Gartentraume będziesz zadowolona. U mnie pieknie kwitła, zapach oszałamiający, kolor ;:167 i do tego ładny pokrój krzaka, czego chcieć więcej. aha no i w zasadzie zdrowa :)
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dorotko, no raczej tak :D Jako taka była kupowana w szkółce ;:108 Chyba że pomyłka, ale nie sądzę.

Przesłodka śmieciucha New Dawn
Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dawałam do identyfikacji lub sprawdzałam sama w necie, kierując się opisem lub czyjąś sugestią :D Degenhard nie da się chyba z niczym pomylić :D Nie rozpoznano czerwonych nn, żółtej o nazwie "kremowa"( :;230), innej żółtej, dwóch różowych-nadal są nn, co mi wcale nie przeszkadza, ale nowe jednak mają swoje nazwy.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie nn, czy z nazwą tak samo piękna,ale fajnie znać nazwę,zwłaszcza jeśli chcemy kupić coś konkretnego.Twoja New Dawn całkiem podbna do mojej nn,poszukam zdjęcia i wstawię u siebie.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Wandziu pięknych wspomnień czar niestety za niedługo tak właśnie bedzie .Sama napaliłam sie już na Gartentraume .Tak nia mącicie w głowie a ja bezwolna dusza jestem :;230 Będę jej szukać ale to dopiero wiosną
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Proszę o radę. Co robicie z różami przy podporach, które nadmiernie wybujały w górę? Popatrzcie na to zdjęcie. Pędy wyrosły bardzo długie i niektóre strzelają w niebo. Inne natomiast powyginały się na boki i za każdym razem, gdy przechodzę, zaplatują mi się we włosy. Jeden pęd skierowałam ku siatce i go tam przyczepiłam, ale co zrobić z innymi? Czy trzeba je jakoś specjalnie wiązać. Ta róża ma trzy lata i nie wiem, co będzie dalej, gdy jeszcze bardziej się będzie tak windować.

Obrazek
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu,moja wiedza w tym temacie jest skromna,ale ja obcinam wiosną do jednej trzeciej wysokości,przez sezon zawsze odbija.Jedną czerwoną piękność mam takę,że jej pędy rozkładają się na boki,i wyłażą poza podporę,żeby niewiadomo jaka była.Chciałm ją przez to wyrzucić,ale szkoda mi mimo wszystko.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Wandziu, czy znasz imię tej róży? Wygląda na pnącą ;:108 . Może wyższa podpora przydałaby się jej.
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Kasiu, ale obcinać to ja bym nie chciała. Bo jednak taka duża róża rozrośnięta byłaby piekna, gdyby cała zakwitła. Zresztą wiosną i tak przcycinam, to co zmarzło, ale latem różyczka znowy wyrasta.
Moniko, to z pewnością jest róża pnąca. Różowa. Zdaje się, że Rosarium U. Etykietkę wyrzuciłam, bo było to z czasów dawniejszych, gdy nie zawracałam sobie głowy nazwami. Wyższa podpora mówisz. No ale co? Wyrywać teraz tę podporę, to i różę zniszczę. Podporę wstawiłam jako ustrojstwo do róż pnących, a tu widzę, że jej wzrost przekroczył moje oczekiwania :shock:
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Wandziu, poczekajmy do wiosny. Może ...zmarznie do kopczyka i trzeba będzie radykalnie ciąć. Wtedy nie będziesz musiała nic z nią robić, bo będzie odbudowywać koronę przez cały sezon. A jeśli dobrze przezimuje, to proponuję z wiosną ją przesadzić i jakiś trejażyk może jej zafundować? No i koniecznie musimy ją zidentyfikować ;:108 !
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu, to nie będzie raczej Rosarium Uetersen, ponieważ ona nie ma aż takich tendencji wzrostowych. Chyba, że ją mocno zasilasz, albo ma wyjątkowo dobre warunki wzrostowe. Jakie ma kolce? Haczykowate jak RU? Jeśli to faktycznie Rosarium, to możesz przycinać ją na bardziej krzaczastą. Jeśli to okaże się inna odmiana, bardziej długa, to raczej niewiele da się zrobić, gdy genetycznie jest mocna.Możesz jedynie przesadzić w inne miejsce, żeby nie przeszkadzała przechodniom lub zastosować wyższą podporę celem ujarzmienia. Ja mam taką na rambler Lykkefund - spawaną z prętów. Trzeba się liczyć z tym, że róza z roku na rok będzie mocniejsza i wypuści więcej i grubsze, dłuższe pędy. Jeśli ma kolce, to jest to problem. Mogłabyś wstawić zdjęcie jej kwiatów, zeby zidentyfikować?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Moniko-vertigo, no właśnie nie mam żadnych jej zdjęć. Sama nie wiem, dlaczego ich nie zrobiłam. A co do kolców, to nie są na pewno haczykowate. Są małe i jest ich raczej niewiele i rzadko rozstawione. Mam dwie takie róże. Druga rośnie przy siatce, więc nie ma z nią problemów, ale widzę, że to jakieś silne odmiany. No nic, trzeba będzie poczekać do wiosny na kwiaty, i wtedy się okaże co to za królowa :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje róże !”