Nasiona pomidorów- prawidłowe pozyskiwanie nasion i przechowywanie
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nasiona pomidorów
Robię od dawna tak jak napisano powyżej, tzn nasionka z galaretką na sitko i przecieranie palcem pod bieżącą wodą. Natomiast potem wywalam to na gazę, przykrywam drugą częścią gazy i nadal przecieram. Czyste nasionka od razu przeglądam, wybierając największe i bez plamek, odkładam na suchą część gazy - bardzo szybko wysychają i łatwo dają się od tej gazy oderwać.
Pozdrowienia, Jola
Pozdrowienia, Jola
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasiona pomidorów
Moja koleżanka miała podobny przypadek i akurat wczoraj mi opowiadała. Pokroili pomidora a tam w środku "robaczki" masa skiełkowanych nasion. drugiego zostawili kilka dni i nasiona zaczęły przebijać się przez skórkę pomidoraRumianka pisze:Dancysiu, mnie się trafił rok temu taki pomidor- cudak ; mąż pokroił w plasterki i mówi , że on jest robaczywy. Po dogłębnym obejrzeniu ,stwierdziliśmy, że to są skiełkowane nasionka. .

Szkoda, że nie zrobiła zdjęć. Wyrzuciła ten okaz, bo zaczynał gnić z 1 strony.
Ja miałam podobny przypadek z kłosem zboża. Leżał rzucony w wilgotnym miejscu i zaczęły z niego wybijać "oziminki"

-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Re: Pozyskiwanie nasion z pomidorów i papryki - jak?
Proszę, powiedzcie jak to w końcu jest z tą papryką albo podajcie link
. jeśli mam w tunelu 4 odmiany papryki słodkiej to zbierać z nich nasiona czy raczej nie bo i tak zapyliły się krzyżowo i nie wiadomo jakie owoce będą w nastepnym roku bo tak czytam i nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.
Nasiona pomidorów zbieram bo wiem ,że się nie zapylają i powtarzają cechy odmianowe , dyń raczej nie bo wiem ,że zapylają sie krzyżowo i następne pokolenie to pewna loteria a o paprykach wiem ,że są samopylne no i co dalej

Nasiona pomidorów zbieram bo wiem ,że się nie zapylają i powtarzają cechy odmianowe , dyń raczej nie bo wiem ,że zapylają sie krzyżowo i następne pokolenie to pewna loteria a o paprykach wiem ,że są samopylne no i co dalej

- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Uprawa wielu odmian papryki w jednym tunelu, który oblatywany jest przez trzmiele może prowadzić do zapylenia krzyżowego.
-
No tak na tą stronę też trafiłam jak szukałam odpowiedzi ale ja nie mam trzmieli w tunelu ( no chyba,że jakiś tam zabłądzi przypadkiem
) i czy w takim wypadku skoro zamierzam posadzić tak ok 10 krzaków w 4 odmianach to czy zbierać z nich nasiona na kolejny sezon albo na przyszłoroczną akcję czy lepiej nie .

Nie rozumiem Twoich rozterek. Przy uprawach nasiennych obowiązuje izolacja przestrzenna po to właśnie, by uniknąć przekrzyżowania. Uprawa więc kilku odmian obok siebie nie daje żadnych gwarancji zachowania czystości odmianowej.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Rozterki pewnie wynikają z niepełnej wiedzyforumowicz pisze:Nie rozumiem Twoich rozterek. Przy uprawach nasiennych obowiązuje izolacja przestrzenna po to właśnie, by uniknąć przekrzyżowania. Uprawa więc kilku odmian obok siebie nie daje żadnych gwarancji zachowania czystości odmianowej.

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
A po co tyle odmian uprawiać. Ja w produkcji towarowej mam 2 odmiany pomidorów ( o jedną za dużo) i ogórki w zależności od terminu sadzenia po jednej odmianie. Tylko trzeba wybrać odmianę optymalną dla swoich potrzeb, a pozbędzie się niepotrzebnych komplikacji.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Dalsza dyskusja jest bezcelowa.Prawo Gumpersona: Prawdopodobieństwo każdego zdarzenia jest odwrotnie
proporcjonalne do stopnia, w jakim jest ono pożądane
Pozdrawiam
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 11 mar 2012, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
a ja zbieram jeszcze inaczej
kroje pomidora wyciskam nasionka na paier do pieczenia ( łatwo się od niego doklejają) , rozkładam dośc luźno , zeby się zbytnio nie posklejały . Odkładam na kilka - kilkanaście dni do wyschnięcia , potem ten papier z nasionami zawijam , związuje gumką recepturką odkładam do wiosny.

- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
Witam i proszę o pomoc.Zauroczyły mnie w sklepie pomidorki cherry zebra.Kupiłam wczoraj ,wiem wydłubać wysuszyć , ale czy one można posiać w tym sezonie ?Czy jest jakiś okres który muszą odczekać ?Czy może nie czekać nie suszyć od razu siać ?Przepraszam ,ale nie wiem
:
Malgosiar

- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Możesz wysiać bez suszenia, powinny bez problemu wykiełkować.
- DoktorPio
- 100p
- Od: 6 lut 2013, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja metoda na pozyskiwanie nasion. Kroję pomidora typowo na plasterki następnie wybieram nasiona, wrzucam na sitko przecieram z nadmiaru galaretki i płuczę pod wodą ! Następnie odsączam na sitku i wykładam nasionka na woreczek foliowy i susze na parapecie. Po około tygodniu zbieram je i wsypuję do koperty a następnie opisuję 
Przechowuję w chłodnej i suchej piwnicy !

Przechowuję w chłodnej i suchej piwnicy !
-
- 50p
- Od: 19 lut 2012, o 13:45
Tylko trzeba je dokładnie przepłukać po wyjęciu albo zastosować zaprawę nasienną, bo jak ja sadziłem to często się zdarzało, że już po wykiełkowaniu nasionko nim listki z niego całkiem wyszły się psuło i po roślince. Problem ten występował na nasionkach niedoczyszczonych lub słabo zaprawionych.