Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2

Post »

wczoraj trochę niechcący obłamała mi się pierwsza buterrnut, więc ja ukręciłam do końca i dziś będzie dyninowy debiut, jśli tylko po przekrojeniu okaże się zjadliwa. Zauważyłam właśnie wczoraj że zżółkły, więc może taka zła nie będzie :roll: Waga 1,14kg, i chyba w takich i troche większych gabarytach erly butternuty wynikowo będą :)
Ania
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Musze przestać tu tak często zaglądać, piszecie o mączniaku, wychodzę dziś, patrze - mączniak. Kurde. To się przenosi przez internet :D
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Loeb, jeśli to Ci trochę ulży- u mnie też jest :/ zauważyłam przedwczoraj, ale pryskać już raczej nie będę...
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Hekate,napisz o doznaniach kulinarnych ;:137 Moje dalej rosną ,mają się dobrze...z zielonych zrobiły się kremowe,ale paznokieć wchodzi dalej w skórkę,to ich nie ruszam.Napisz jaki kolor miały w środku... :uszy
Asia
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Kontakt:

Post »

Pelasiu, problem w tym że ja nie wiem jak dynia w ogóle powinna smakować :roll: W każdym bądź razie na tego degustowanego dziś butternuta wydaje mi się za wcześnie, smak nijaki, choć po kolorku w środku nie wydaje mi się by całkiem niedojrzały był. Ale co by nie było źle, zrobiłam sobie smaka na zapiekankę z dynią, i jadę teraz do tescooo gdzie małe pomarańczowe dyńki widziałam, jak wrócę pewnie zapytam się o identyfikację :wink:

i oto zebrana dziś erly butternut
Obrazek
Ania
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja tez tego nie zamierzam pryskać, ciekawi mnie czy się rozniesie, jest na jednej chyba tylko ze wszystkich jakie mam, jak tam dobrnę to bedę mogła stwierdzić na której. Albo na którymś bananie albo na butternucie, ciężko powiedzieć, pędy się mieszają.

hekate ten butternut dopiero zaczął dojrzewać. Widzisz pestki?:)
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Kontakt:

Post »

Tak mi się wydawało po smaku że to jeszcze nie jej czas, no ale cóż, do krzaka jej z powrotem nie przykleję, a chociaż pierwsza ciekawość w jakiś sposób zaspokojona :wink:
Pestki jeszcze nie dobrze wykształcone, ale są. Właśnie posmakowałam, można chrupać z osłonką, smakuje jak świeży orzech włoski :lol:
Ania
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No więc dojrzała to ona byłaby jakby się chrupało jak łupiny od orzecha ;) Warto poczekać bo smak potrafi się zrobić świetny w pełnej dojrzałości.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

loeb uwierz mi, rozniesie. Mi przetrzebiło w tydzień wszystkie dyńki i przez to strasznie przyhamowały ze wzrostem. Kupiłem pierwszy lepszy specyfik, spryskałem, białe plamki zrobiły się żółte, wykształciły się nowe liście i dynie dalej rosną. Teraz pryskam co tydzień bo nie ma żartów.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Patasko to nie sa plamki tylko całe liście białe :) A ja dyń nigdy nie pryskałam i nie zamierzam, a już co tydzień.. to by było stanowczo zbyt męczące. Pożyjemy zobaczymy. Może jakby były maleńkie, to może, ale teraz to nawet nie mam jak między nie wejść:)
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12

Post »

Loeb, Wegetarianko , ja też zauważyłam mączniaka i widzę,że mam takie samo podejście do niego jak i Wy. Pryskać raczej nie zamierzam , no chyba ,że mocno zacznie się rozprzestrzeniać to może czosnkiem, a o chemii to nawet nie myślę.
Tylko ten sam problem jak w nie wejść....?
A odnośnie zrywania dyni , to ja się nie śpieszę, bo wg mnie nawet jak już mocno nie rosną to nadal "pracują" nad smakiem.To dzięki temu potem możemy dyskutować na temat różnic smakowych pomiędzy odmianami. Ale to tylko moja opinia, no i oczywiście nie dotyczy to wypadku jaki przytrafił się Hekate :wink:
Forumowiczka Kasia...;)
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Owszem, ja też nie ruszam, zerwałam tę dużą jakoś tak na inaugurację sezonu;D Mnie naszło.. Ale lepsze są w pełni dojrzałe na krzaku. Z Hokkaido tylko miałam problem w zeszłym roku, bo jak za długo stały dojrzałe w polu to myszy dochodziły do wniosku, że porzucone;)
Co do wchodzenia to można przekładać pędy w trakcie wzrostu, żeby było gdzie nogę postawić.. Z jednej strony było przekładane i jakoś się zabrnie, z drugiej dałam sobie z tym spokój i w efekcie wejdę tam dopiero na jesieni..
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

hancik30 pisze:Tula piękne dynie, swoją droga chciałabym mieć AŻ takiego mączniaka...
Kobitko Kochana, na zdjęciu są liście, które są mniej porażone. Oberwałam tej dyni z 10 liści całkiem białych, jakby zasypanych cukrem pudrem. Wyczytałam w innym wątku, że można toto zwalczać pryskając sodą oczyszczoną 50g na 10l wody. Prysnę dzisiaj i zobaczymy. Bo chemii to ja nie chcę. W desperacji ją mogłabym ewentualnie zastosować na tej jednej dyni Atlantic, bo ona rośnie bardziej żeby podnerwić sąsiada niż do jedzenia ;:224 ale jak mi mączniak wlezie na pozostałe, to już tylko soda, czosnek i modlitwy.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
hancik30
50p
50p
Od: 3 sie 2011, o 11:04

Post »

Dziękuję za podpowiedź, w takim razie ja w sobotę też ruszę z opryskami z sodą- sama też się wystrzegam chemii, w ogóle nie stosuję. U mnie mączniak pokochał Hokkadio- usunęłam już z 20 liści- ale tej jakoś to nie przeszkadza to rośnie jak szalona i tak samo owocuje. Natomiast Butternut i Ambar- całkowicie zielone. Pozdrawiam
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek

W tym roku wysadziłem 3 odmiany dyni. U mnie mączniak pojawił się na cukiniach ale jak na razie to obrywam tylko silnie porażone liście.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”