Ogród zwkwiat

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zwkwiat

Post »

Zosiu pięknie prezentuje się oczko i jego okolice w jesiennej szacie :D Winobluszcz wspaniale barwi okoliczną zieleń :D Oby pogoda jeszcze długo pozwoliła się cieszyć takimi widokami :D
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Jacku, zapraszam z wielką przyjemnością, ja sama uważam, że mam dopiero szkielet ogrodu, który muszę wypełnić roślinami.

Agnieszko 72 , dzięki za tak długi spacer mam nadzieję przyjemny,

Simbi, miło mi, że odwiedziłaś mój ogród moja pergola jest prosta to tylko złudzenie. Simbi wstaw link do swojego podpisu bo inaczej będzie cię ciężko odnaleść.

Zyto, mój mąż pracował jako kierownik budowy to się trochę na tym zna, choć fizycznie zaczął pracować dopiero teraz, poprzednio mieszkaliśmy na Śląsku w mieście i nie miał takiej możliwości. Teraz na emeryturze to jest jego "zabawka", choć lubi robić tylko to co on wymyśli. Jak widzisz też nie wiele mam do powiedzenia. Ale trochę dyplomacji i tak w efekcie powstaje to co mnie też się podoba. Jak to mówią "ruskim targiem",

Jatra, w sumie nic skomplikowanego, wymurowane podwyższenie z kamieni, od tyłu wprowadzony wąż połączony z pompą zainstalowaną w oczku, wąż jest przykryty płaskim kamieniem tak, że nie widać go od przodu.

Ola, tak też myślałam bo porównywałam z opisami w "necie",

Agness, bardzo lubię tę fazę jesieni kiedy liście zmieniają kolory. Jest bardzo kolorowo wokół, mimo że kwiatów coraz mniej.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
evikc
500p
500p
Od: 18 lis 2010, o 00:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Zosiu.
Nareszcie chwila czasu aby pooglądać zdjęcia z jesieni. U ciebie pięknie i kolorowo. Trochę deszczu i od razu zimno się zrobiło, trzeba palić w centralnym. Dziś zrobiłam trochę zdjęć i właśnie wgrywają się na serwer, zaraz wrzucę do siebie.
Zapraszam do siebie. Ewa
Mój wątekNadwyżki
Już Ireland!! Jak ja tęsknię za ogrodem!!
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, chętnie obejrzę zdjęcia Twojego ogrodu. U nas teraz przed chwilą zaczął padać deszcz i dobrze bo sucho okropnie, a mam do posadzenia mnóstwo lilii azjatyckich. Będę je sadzić w dużych jednorodnych grupach. U mnie 5 czy 10 szt w ogóle nie jest widoczna, duży areał, a z jednego na drugi koniec ogrodu jest około 100 m. Pierwsza część zagospodarowana ma wymiar 60 m x 40 m.
My również palimy w centralnym, a wiesz już dzisiaj rozmyślałam nad świątecznymi dekoracjami w ogrodzie.
Nie chodzi mi o 1000-ce światełek ale o dekoracje z wykorzystaniem roślin ogrodowych.
Ale będę się zastanawiać jak skończę pracę ze sadzeniem.
Awatar użytkownika
evikc
500p
500p
Od: 18 lis 2010, o 00:22

Post »

Ja mam jeszcze do posadzenia tulipany, zostawiłam je sobie na koniec października najlepiej mi kwitną jak sadzę właśnie tak późno. Lilie, hiacynty i narcyzy mam już posadzone. Pięknie będą wyglądać u Ciebie lilie w takich dużych grupach już nie mogę się doczekać kiedy zakwitną i pokażesz zdjęcia. :lol:
Zapraszam do siebie. Ewa
Mój wątekNadwyżki
Już Ireland!! Jak ja tęsknię za ogrodem!!
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Przyszlam z rewizytą i zostałam na cały wieczór ...masz piękny ogród i zrobiliście tyle zmian... ;:138
...bardzo ładne masz krzewuszki...uwielbiam...mam tylko jeden malutki krzaczek...
...ja dopiero tworzę mój ogród...bardzo dobry pomysł zrobienia ławeczki wokół drzewa...
droga nad rzekę z pieskami świetna...
będę wracała... ;:108 ;:108 ;:108
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
krzysztof01
1000p
1000p
Od: 17 mar 2010, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Bardzo fajnie wyszła Ci ta kaskada / źródełko. W jaki sposób jest zasilana :)
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, mam taką nadzieję, tzn. że zakwitną, a zdjęcia będą na pewno.
Dzisiaj od rana pada deszcz i z sadzenia nici.

Lora, krzewuszki na moim terenie akurat rosną rewelacyjnie.
Poprzedniej zimy ta największa, dosyć przemarzła, ale myślę że to raczej wiosenne przymrozki jej zaszkodziły, szczególnie 3 maja. Obcięłam ją prawie przy ziemi, a w tej chwili jest większa niż była i ładniejsza, już sobie wyobrażam jak zakwitnie będzie piękna. Ja mam ich 4 odmiany, Nana Purpurea, Nana Variegata, oraz biała i bordowa /chodzi o kwiaty/ dostałam od znajomych.

Krzysztof, miło mi, że podoba Ci się. Zasilanie pompą zainstalowaną w oczku.

P.s.
Zapomniałam wstawić zdjęcie - już mieszkającej w domu, do towarzystwa moja paproć, którą na wiosnę utopiłam ale po reanimacji wróciła do zdrowia;

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kropka010
500p
500p
Od: 28 lip 2011, o 22:45

Post »

- cudowna , Zosiu co rabisz, że paprotkę masz taką cudną, ja jakoś nie mogę sobie z nimi poradzić, a strasznie je lubię,
jasno ma czy ciemno?
... najwspanialsze piękno świata, podarował nam Bóg w kwiatach ...
Moje oczko w głowie Legnica i okolice
Pozdrawiam wszystkie ogrodoholiczki - Ania
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, jak widzisz stoi na kominku, w pokoju są dookoła okna. Czyli ma dużo światła. Posadzona jest w dużej osłonce na doniczki bez dziurki wypełnionej do 1/3 żwirem płukanym bez gliny, /sama płukałam za starym sicie. Płukałam dotąd aż woda była czysta. Następnie spod dębu przyniosłam humusu i dodałam trochę piasku i kwaśnego torfu. Zimą podlewam 1 raz w tygodniu i wlewam 1 l odstanej wody, latem 2 razy w tygodniu po 1 szklance. W tym roku zakręcona jakaś byłam i podlewałam tak jak w zimie, przelałam ją i zorientowałam się jak zmieniła kolor na prawie popielaty. W donicy było wody równo z rantami.
Wyniosłam ją na zewnątrz położyłam na trawie w poziomie a woda się sączyła i sączyła.
Później przyniosłam do domu i przez chyba m-c ratowałam - w ogóle nie podlewałam, wycinałam usychające liście, straciła ich bardzo dużo i to te najdłuższe sięgające ziemi.
Później zaczęłam dostarczać pożywienie, nawóz do roślin zielonych w płynie ale dolistnie.
I tak wróciła do równowagi, ale wiele jej brakuje do pełnej okazałości.

Dodam jeszcze, że do najbliższego okna ma około 3 mb.
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widoki, które się chce oglądać ciągle, kilka migawek z wycieczki do kto zgadnie?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Piękne widoki Zosiu. Wiesz mam taką samą paproć w domu, latem fundowałam jej kilkugodzinne sesje kąpielowe na dworzu w deszczówce - była zachwycona.
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu , jak pada tzw. kapuśniaczek lub spokojny majowy deszczyk to też ją kąpię. Ale ostatnio padają deszcze połączone ze silnymi wiatrami, po takiej kąpieli trudno jej później włosy rozczesać.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Zosiu, ależ ślicznosci pokazujesz. Taka cudna paproć i sundavilla cała w kwiatach. A zameczki i paw... piękności :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Zosiu,super ujecie Pałacu Łazienkowskiego.... paw ,tez dumnie pozował .Sadząc po fot. i Twoim pytaniu , wycieczka do stolicy udana......... ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”