U Oliwki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U Oliwki

Post »

Elfe cudowna...cieszę się, że ja mam. :D
Fajniutki busz u Ciebie a zaletą jest to, że między innymi nie widać nóg różanych. :wink:
Witanko pourlopowe. ;:196
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

A jak z plamistością na Kardynale? U mnie zdrów, nawet Wiliam Shakespeare jakoś nie załapał plamistości. Ale dla odmiany mam przędziorkowy pogrom :( Mam nadzieję, że chłód i deszcz trochę powstrzymają tą plagę...
Wracam zachwycić się obfitością tajemniczego ogrodu :D
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Witajcie :wit
Nareszcie pomalowane i mam nadzieję na więcej czasu dla forum :)
Na pytanie częściowo odpowiedziałam w Waszych wątkach.

Kasiu, miło mi Cię gościć i wiedzieć, że ogród sie podoba, zapraszam częściej :D

Aniu, busz nad buszowatościę pracuje głównie sam :;230 , tzn. rozrasta się, a ja próbuję ograniczać, jak mogę.
Tak szczerze mówiąc, to przy Elfce widziałabym bardziej powojnik w kolorze niebieskim lub fioletowym. Ten biały jakoś do mnie nie przemawia :roll: , takie 3 bladawce obok siebie....
Ten powojnik, o który pytasz, to bylinowy Rooguci, rośnie pod podporą, więc idzie do góry. To piękna odmiana, ale zdecydowanie potrzebuje wsparcia.

Krysiu, Elfkę kupiłam ogłupiona reklamą :lol: , nie był to najlepszy wybór. Obiecałam sobie potem, że już więcej nie dam się skusić nachalnemu marketingowi :wink:
Remont jakoś przeżyłam, ale co to za życie, jak człowieka wszystko boli? :;230

Mario Tereso, miło mi to słyszeć, bo takie tajemnicze ogrody to mój ideał i nie ukrywam, że niego dążę. Więc zawsze się cieszę, jak ktoś tak myśli o moim.

Ewo, wybór miejsca w przypadku tej odmiany to niestety istotna sprawa. Trzeba dobrze to przemyśleć, bo nie wyobrażam sobie przesadzania takiego rozrośniętego potwora. A co powiedziałaś mężowi, że się zgodził? ;:224

Klaryso, myślę, że da sobie radę w półcieniu, ale na pewno lepiej mu będzie na słonecznym.
dziękuję w imieniu buszu :D , niestety, u mnie pada ciągle i trochę zmasakrowany ostatnio jest :?

Elu, witaj :D Fajnie że Ci się Elfica podoba, ale jak pisałam wyżej, to nie jest moja faworytka :wink: Ale ma ona tyle wielbicielek, że ja już jej kochać nie muszę :;230 Z tymi zakrytymi nogami to racja, tyle że róże muszą wokół siebie miś przestrzeń. Dobrze się sprawdza sadzenie czegoś niskiego przed nimi, tyle że to rozwiązanie dla tych rosnących blisko ścieżki. Z pozostałymi mam pewien problem, ciągle muszę kontrolować, czy coś za bardzo się na nie nie wpycha.

Aleb-azi, Kardynał chory strasznie :evil: Miedzian nie skutkuje. Od tygodnia leje, więc za chwilę będzie goły :cry:
Gdyby chodziło tylko o niego to pal licho, ale jest siedliskiem zarazy dla sąsiadek i to mnie martwi.
Widziałam przędziory i gdzieś u mnie, muszę to sprawdzić. Nie cierpię tych robali, bo ciężko je zwalczyć.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Tfu, tfu odpukać mój Kardynal zdrowiutki, choć mokro okropnie. Mam nadzieję, że mu się nie odmieni :)
Cos masz przeciwko Elfie? Zastanawiałam sie właśnie nad zakupem, bo widziałam u nas w ogrodniczym, ale jakoś nie jestem do końca przekonana :?
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Doroto, co mam? Chyba dwie rzeczy: po pierwsze, to daleko jej do jakiegokolwiek odcienia zieloności, dla mnie jest po prostu żółto-kremowa. Po drugie, problemy z zimowaniem. Juz w sumie przyjęłam do wiadomości, że to rabatówka w moich warunkach. Poza tym to bardzo ładna róża :)

Jak już wspomniałam, leje u mnie od tygodnia :( , zdjęć w tym czasie nie robiłam zbyt wiele, ale coś tam popstrykałam.
Na przykład to: krwiściąg obtusa, czyli debiut roku :heja

Obrazek

Obrazek

Pajęcznica gałęziasta:

Obrazek

Obrazek

Jednoroczne coś, co się chyba nazywa cerinthe ( już nie sieję jednorocznych, ale ta roślina mnie bardzo zaintrygowała)

Obrazek

Jedna z odmian tojeści:
Obrazek

I szałwia od naszego forumowego kolegi Emila, podobno zimuje:

Obrazek

Busz :wink:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

No właśnie, trochę mnie to zimowanie zniechęca. Chciałam ją pod tarasem, bo ponoć dobrze znosi gorące miejsca, ale taras na wysokości 2m i potrzeba mi jakiejś róży do zasłonięcia słupa. A jako rabatówka zdaje się go nie przysłoni :wink:
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Uwielbiam busz :) Pajęcznica gałęziasta i cerinthe - śliczne, pierwszy raz widzę :shock:
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

No ja też kontroluję czy nie wpychają się na róże zwłaszcza, że pokusiłam się o podsadzenie róży miętą :roll: ....ponoć miało być mniej mszyc i mrówek.....tak jakby trochę mniej ale jakim kosztem :wink: ...ciągle muszę wyciągać pędy podziemne.

A ten Cerinthe major atropurpurescens Ośmiał wiekszy purpurowy w zeszłym roku posiałam i teraz zauważyłam małe gałązki...czyli jakieś nasionka przetrwały zimę i sobie rosną. :wink:
Ładne te debiuty. :D
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Oliwko, dawno tu się nie odzywałam, ale i Ciebie nie było. Nadrobię, nic straconego. :;230
Czytam to zdanie :
Elu, witaj Fajnie że Ci się Elfica podoba, ale jak pisałam wyżej, to nie jest moja faworytka Ale ma ona tyle wielbicielek, że ja już jej kochać nie muszę
i bardzo mi się podoba jak to ujełaś. To o marketingu również.
Ja też dałam się omamić ale mi już dawno przeszło.

Pokazujesz przepiękne roślinki - nowości; pajęcznica gałęziasta, krwiściąg obtusa. A gdzie to mozna kupić.
:uszy
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Oliwko ;:7
Śliczna ta pajęcznica. ;:138
To już minęło mi chciejstwo na Elfkę. :wink: U mnie pewnie nie przeżyłaby zimy. I po co stresować siebie i różę. :?

Na zbolałe mięśnie dobra podobno sauna. :lol:
:wit
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Oliwko, skoro remont za tobą, to teraz tylko przyjemności.
Na zbolałe mięśnie i kości-kąpiel aromatyczna.
Krwiściąg podziwiałam w jednym z ogrodniczych ( niestety nie na sprzedaż, ale w ogrodzie pokazowym). Pajęcznica cudna. Bylina?
Mój Kardynał (tegoroczny) ładnie przyrasta, na jednej z gałązek miał biały nalot. Po kilku pryskaniach antygrzybem ( między deszczami) nalot powoli schodzi. A Mary będzie powtarzała kwitnienie. Naliczyłam 10 pączków. Zdrowiutka. Oby deszcz tego nie zmienił.
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Fajny krwiściąg i jaką ma poważną nazwę. Czy on naprawdę robi coś z krwią? To jakieś zioło?
Pięknie u Ciebie jak zwykle. Ładnie się prezentuje pysznogłówka.
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wspaniały busz! To lubię ;:215 Krwiściąg obtusa jest piękny! Szkoda, ze taki wysoki ... Ale i tak pokusiłam się o próbę jego przeniesienia na mój grunt :lol:
Pajęcznicę widzę po raz pierwszy! Bardzo oryginalna roslinka :D
Walentynko, czy Twoja tojeść orszelinowata wędruje? Właśnie dowiedziałam się, że może się rozłazić ... Moja na razie grzecznie rośnie w kępce.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Nie musiałam nic specjalnego robić :;230 M zobaczył Twoją różę i się zainteresował. Jeszcze nie wybraliśmy miejsca, ale plan powstał :D Do tajemniczego ogrodu mi daleko(M :evil: ), ale Twój jest mi bardzo bliski.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Dorotko, dla mnie podobnymi różami są Pillgrim i polski Chopin, który co prawda jest wielkokwiatową, ale bardzo wysoki rośnie. A urodą kwiatów nie ustępuje Elfowi.

Marysiu, pajęcznica to tak naprawdę gatunek botaniczny występujący w Polsce dziko, ale bardzo rzadki i pewnie pod ochroną. Nigdy w naturze nie widziałam, a kupiłam już lata temu, tylko dość powoli się rozrasta.
Cerinthe też pierwszy raz na oczy zobaczyłam w tym roku :lol: Fajne jest, więc pewnie pozbieram nasiona.

Elu, wyrywać rozłogi mięty spod róż? Nie, dziękuję :;230
Zamierzam jednak pozbierać nasiona z mojego cerinthe, nie będę liczyć na szczęśliwy traf.
Z debiutów to najbardziej zachwyca mnie krwiściąg, parę lat czekałam na jego kwitnienie.

Majko, krwiściąg kupowałam u naszego forumowego kolegi na all, ma tam nicka Wraga i szczerze mogę polecić zakupy u niego. To było jakiś czas temu, tej wiosny też kupiłam u niego kilka roślin i wszystkie pięknie rosną i kwitną.
Pajęcznicę zdybałam już dawno, może być i z 10 lat. Tyle że bardzo powoli się rozrasta.

Krysiu, to naprawdę przeurocza roślina. tyle że deszcze ją zniszczyły i w tym roku cieszyłam się nią wyjątkowo krótko.
W sumie to mam 2 gatunki: liliowatą (jest mniejsza) i gałęziastą. Poza wzrostem dość podobne do siebie.

Klaryso, tak, pajęcznica to bylina, absolutnie zimotrwała, bo jak pisałam, to nasza rodzima roślina.
Zazdroszczę zdrowia u Kardynała, coraz bardziej mnie martwi :( . Już się martwię, czy też w końcu nie wyląduje na zesłaniu...

Ido, właściwości lecznicze ma krwiściąg pospolity, rośnie u nas dziko na wilgotnych stanowiskach. Może gdzieś widziałaś: wysokie wiechy z kwiatostanami w kształcie kasztanowych, małych walców.
Roślina była chyba wykorzystywana w medycynie ludowej.
Te bardziej ozdobne, jak obtusa, raczej pewnie nie mają żadnych właściwości leczniczych.

Izo, gatunek tojeści orszelinowatej rozłazi się strasznie :twisted:
Jesienią wywaliłam tego pełno i posadziłam na nowa, bo poprzerastała kępy sąsiadek. Roślina z mojego zdjęcia, to odmiana o nazwie Snow...coś tam :oops: (sorki, nie zapisałam nigdzie tej nazwy). Jest niższa, ma trochę inne liście
i nie wiem, jak tam będzie u niej z rozrastaniem. aha, i kwiatostan jest wyprostowany, nie wygina się jak u gatunku.

Ewo, masz tam sporo siatki wokół ogrodu. Może tam?
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”