Róże ...ach, te róże ... - cz.I

Zablokowany
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże ...ach, te róże ...

Post »

Aniu, rozumiem Cię ;:196 , bo na pewno trudno jet posadzić te nowozakupione róże i zakopczykować wszystkie razem. Podsypać wszystkim nawozu jesiennego, osłonić dodatkowo pędy pnących, a wiosną abarot :arrow: w drugą stronę robota :roll: . Ale z młodymi iglakami, różanecznikami, magnoliami, niektórymi trawami, bylinami, a nawet cebulami jest to samo. Popatrz na forum, przecież ludzie z bzikiem ogrodowym to kolekcjonerzy nie znający granic swych kolekcji. Zresztą nie tylko ogrodnicy ... :wink: . Ja na to patrzę tak: ogromnie cięszę się, że mam pasję i hobby. Do niedawna, zapytana o własne zainteresowania, mówiłam: eee ...kino ... podróże ...dobra książka ... :roll: . Sama wiesz, standardowa odpowiedź :x . A teraz, to ja jestem szczęśliwym człowiekiem ;:138 , bo moja pasja to jest to co mnie wypełnia, ładuje pozytywną energią, dobrze nastraja i mogę o niej opowiadać godzinami ... ;:224 . A wiedzą którą posiadam (dzięki forum, zresztą), mogę obdzielić wielu ochotników ... :lol: . Tak więc, przyjmuję ten trud szarej roboty jako niezbędną część składową mojego własnego samozadowolenia i po prostu szczęścia ... :heja . Oczywiście staram się zachować granice zdrowego rozsądku ...czasem ... :;230 .

Pamelko, niestety nie mam doświadczenia z różą Tourbillon, ale inne też mi chorują. Jedne na czarną plamistość, a inne od przędziorków (żółknięcie i opadanie liści). Pryskam chmią, ale niektórym odmianom to nie pomaga ... :roll: . Może zapytaj o swoją różę w wątku Gloriidei lub Gosi - Deirde.
Aha, powstał teraz w dziale róż nowy wątek : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=41&t=47455 . Może wpisz tam coś o Tourbillonie ;:108 .
:wit
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Dziękuje już tam pędzę ;:65
Inne różyczki też niektóre łapią plamistość, ale takiej drugiej jak T. nie mam :? na szczęście.
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, może spróbuj zastosować jej mikoryzę na korzonki? Ma dobrą opinię ;:108 . A obskubujesz systematycznie chore listki? To ważne, aby infekcja nie rozszerzała się wokół.
Zerknij może do wątków An-ki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p2508933 i Asi0809 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p2508915 , gdzie zastanawiamy się aktualnie jak, kiedy i czym pryskać róże, aby nie chorowały.
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Moni u Ani bywam, do Asi już się wpisałam.
Dziękuję raz jeszcze ;:180
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pamelko ;:196 , wpadaj do nas zakręconych różanie częściej ... ;:65 . Zapraszam :wit .

A teraz wstawię obiecane fotki zmieniających się kolorystycznie kwiatów Ninetty, od pełni rozkwitu, do stanu bliskiego przekwitowi ... :wink: :

Sorki, za nie najlepszą jakość fotek :oops:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

pięknie się przebarwia :shock:
Wracając do Twojej wypowiedzi na temat hobby, to ja mam tak samo. Zawsze mówiłam, że się nigdy z bloku nie wyprowadzę, bo typowy mieszczuch jestem..ale urodziły się dziewczyny, trochę podrosły i tak z roku na rok coraz częściej przelatywały myśli o kawałku ziemi i domku. Aż przyszedł ten moment i kupiliśmy kawałek ziemi pod warszawą i planem na budowę wiejskiej chatki, po pół roku przyszła refleksja, że ten kawałek ziemi jest jednak za duży i kupiliśmy mały domek z niewielką działką. Tym sposobem przy moim planie dnia ogarniam całość i jest to właśnie to czego chciałam-GRZEBANIE W ZIEMI :;230
Jednak wraz z nadchodzącą jesienią emocje trochę opadają
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu, to Ty masz podobną historię jak i ja ;:108 . Również wyszłam z bloku ... :wink: . Trochę pod przymusem, bo za ciasno było. No ale, siła wyższa i musiałam przełknąć tę gorzką pigułkę (wtedy) i zamieszkać w starym domu po prababci, gdzie wokół psy szczekały i czasem ulicą przejechał jakiś samochód ... :lol: . Czułam się trochę jak na wygnaniu. Ale jak przyszły na świat moje pannice, to wózeczek przed domek wystawiałam i robiłam sobie coś w domku, zerkając przez okienko na dzidzię :D . Zaczęłam doceniać tę wygodę. Potem był piesek (niedługo, niestety). Mąż zrobił piaskownicę za jakiś czas, trawniczek wokół domu, bo sam rdest i perz do tej pory. Kupiliśmy kosiarkę. Mama dawała mi cały czas do posadzenia jakieś rośliny z działki. Jak mnie to denerwowało!!! W ogóle nie miałam do tego serca i cierpliwości ;:108 . Sporo z nich uschło, albo zmarniało od chorób. Powoli jednak docierała do mnie myśl, że jednak trawa to za mało, wręcz ubogo. Posadziłam pierwsze zakupione przez siebie krzaczki, iglaczki i trzy drzewa, z których ocalało tylko jedno ... :x . Zapragnęłam wówczas cienia, wąchania kwiatów siedząc na krzesełku w ogrodzie lub leżąc sobie na kocyku z dzieckiem, czytając mu kiążkę. No i dochodzę do momentu, kiedy trafiłam TU! Od tej pory tworzenie mojego ogrodu idzie jak burza ... :lol: I wciąż mi mało ...

I teraz przedstawię Wam moje maleństwo, które bega wokół domu i po ogrodzie :wink: od kilku dni:

Obrazek

Dino ma pół roku i większy nie urośnie (ufff ...:D ). Obecnie mierzy 30cm wzrostu i jest baaardzo milutki ... ;:167 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniś świetna ta Twoja historia. Jak fantastycznie się los potoczył- znalazłaś swoje miejsce na ziemi i odkryłaś nowe hobby. Pięknie.
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Maga i Moniko, śliczne te opowieści. Samo życie, dorastamy do wszystkiego, do ogrodu i kwatów też. ;:108
Dino uroczy przyjaciel.
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lemka77 pisze: Jak fantastycznie się los potoczył- znalazłaś swoje miejsce na ziemi i odkryłaś nowe hobby. Pięknie.
Iduś, uchwyciłaś samo sedno ;:196 .

Majeczko, wiesz co mnie najbardziej cieszy? A to, że mogę tworzyć :D i że coś po mnie zostanie ...
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, no właśnie coś po Tobie zostanie. Wiesz tak pomyślałam, że na forum również zostanie ślad naszych wpisów.
Może kiedyś za ileś tam lat ktoś odgrzebie te nasze pisaniny, będzie czytał i zastanawiał sie jakie mieliśmy wtedy problemy.
Ale sie zrobiło smutno. ;:108 Aj tam, aj tam cieszmy się różyczkami skoro to nam sprawia przyjemność.
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ależ Majeczko, to wcale nie jest smutne, tylko pocieszające ;:108 . Wiadomo, że życie samo w sobie jest kruche i ulega tym samym prawom co cała przyroda. Ale my ludzie możemy je nieco 'przedłużyć', pozostawiając właśnie swój bardzo osobisty ślad, bardziej lub mniej trwały. My mamy ogrody, a w nich róże, które posadzone potrafią ...ho, ho ...przeżyć nie jednego ogrodnika ... :D .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczko ładnie to napisałaś. ;:196