Z Elfowej krainy storczyków III cz. ;))

Zablokowany
Awatar użytkownika
sama
500p
500p
Od: 28 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków III cz. ;))

Post »

Super pędziki na katlejce ;:138
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Venus- kwiatuszki nie wszystkie naraz się otwierają, dlatego ma tak długie kwitnienie ;)

Kaja-gr - dziękuję. To pierwsza katleja, która u mnie będzie kwitnąć, ma też drugą pochewkę, która urosła już u mnie, ale ona jest dużo mniejsza ;)

Mala06- do końca reanimacji jeszcze daleka droga, ale mlode korzonki dają nadzieję, że roślinka już da sobie radę ;)

Marku- serdecznie dziękuję za życzenia ;:108 A dziś pokażą obiecane fotki szklarenki...

Asiu- bardzo dziękuję...to chyba najbardziej oczekiwane kwitnienie tej wiosny, bo to pierwsza, moja katleja będzie kwitnąć... ;:224

Mala_Mi- racja, tych imienin Justyn troszku jest...Moja Bratowa obchodzi 16 czerwca , a Ty? Pęzik po uwolnieniu ruszył " z kopyta" :D

AniuL- dziękuję ślicznie. Wiosna zawitała na całego, bardzo się cieszę z pochewki na katlejce i jej pączuszków. I zarazem się boję, by nie stracić ich...uważam z nawożeniem i moczeniem ;)

Kasu01- panetrina nadal chory. Ale zauważyłam, żę gdy "prowadzę" go dość "sucho", to choroba mniej postępuje. Zamiast opysku na liście, stosuję moczenie storczyka w środkach grzybobójczych. Rośnie mu pączuszek i kolejny, młody listek.

Kasiu74- dziękuję ;) Twoje też na pewno puszczą pączuszki.

Sama- dziękuję w imieniu katlejki.

W poniedziałek wieczorem zmontowałam moją szklarenkę dla orchiei. Węższe boki są z drewna ( w ściankach są otwory dla przewiew, okryte włókniną - przepuszcza powietrze, a owadów już nie; będę te otwory zatykać styropianem w razie dużego deszczu i silnego wiatru). Dłuższe boki i "sufit" jest wykonany z szyb okiennych.
"Podłoga" szklarenki jest wyłożona styropianem, na lato go wyciągnę, gdy nagrzeje się ziemia, zastąpię go cegłami. Jest też cieniowanie - z włókniny naciągniętej na sznurek, mogę zasłaniać i odsłaniać tą włókninę. Jest też regulacja uchyłu "sufitu". No i fotki:

Obrazek

Otwór "przewiewny":

Obrazek

Szklarenka z boku:

Obrazek

Storczyki wnoszę tylko na dzień, bo w nocy są przymrozki. Za dnia temp. wzrosła w środku do 25 stopni ( a na zewnątrz było 14 st.). Moje orchidee "na wakacjach":

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 15:31

Post »

No no, pełna podziwu jestem dla Twojej inwencji twórczej, brawa ;:138 ;:138 :)
Pewna jestem na 100% że storczykom będzie w niej dobrze ;:108
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Justynko, widzę ze u Ciebie sprawdza się powiedzenie"potrzeba matką wynalazków", super rozwiązanie na wiosenno-letnie werandowanie storczyków.
Awatar użytkownika
trzysta
50p
50p
Od: 31 sie 2010, o 07:29

Post »

Fajny pomysł i imponująca kolekcja :)
Pozdrawiam ciepło, w końcu mamy wiosnę ;:138
Pozdrawiam, Agatka
Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00

Post »

No to storczyki maja świetny domek letniskowy :D Brawo Justynko za super wykonanie ;:138
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Justynko,niesamowita jesteś. ;:109 ;:77
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Justynko, pomysłów to Ci chyba nigdy nie braknie ;:138 ;:138 ;:138 .
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

justus27 pisze:
Mala_Mi- racja, tych imienin Justyn troszku jest...Moja Bratowa obchodzi 16 czerwca , a Ty? Pęzik po uwolnieniu ruszył " z kopyta" :D
he he ja też właśnie 16 czerwca :)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nieinna- jeszcze muszę ją udoskonalić, żeby nie przeciekała podczas dużych deszczów, ale wystarczy pianki malarskiej użyć i będzie dobrze ;)

Kasiu74- jakoś trzeba sobie radzić...zwłaszcza, że parapety zostaną zajęte przez...fiołki ;:224

Trzysta- dziękuję ;) Wiosna, a jakże...ale nocami są przymrozki. Dlatego na noc storczyki wnoszę do budynku.

Akwarybko- na lato troszku inaczej poustawiam orchidee w niej. Na dodatek włożę wazony szklane wypełnione keramzytem, zalanym wodą. A okno uchylne będzie cały czas otwarte. Chcę by miały zmienną temperaturę.

Henryku- dziękuję ;) Myślę, już nad kolejnym pomysłem... Ze względu na zbyt wysoką temp. w szklarence, dendrobia i cymbidium będę trzymać na zachodnim balkonie. Po Świętach na tym właśnie balkonie muszę dla nich uszykować "gniazdko", tzn., zrobić zacienienie. Będzie też wisząca skrzynka balkonowa w pokoju, gdzie stoją masdevallie. A sabotki pójdą pod ścianę "do kąta", po stronie wschodniej. Zastanawiam się, czy mojej jedynej Ascocendy nie powiesić na lato na ....czereśni ;:224 Czyli pomysłów mam jeszcze parę w zanadrzu...

Lucynkof- chyba nie :) Ale wzoruję się na już powstałych "produktach". Dużo czytam, a potem realizuję, czasami coś zmieniam...

Mala_Mi- to będę wiedzieć kiedy Ci życzenia mam złożyć ;:224

Panterina z kroplą wody:

Obrazek

Obudzone oczko po smarowaniu "keiki pastą" domowej produkcji. Raczej będzie przedłużenie kwitnienia niż keiki. To dobrze, bo to niespodziankowy kolorek:

Obrazek

Eq.alba pędzik "na wolności"... Listek usycha, ale to dolny listek, jest to normalna rzecz:

Obrazek

Siewka pH. Dawida Lima, jest u mnie niedługo, a już puszcza listeczka :tan Asiu, jeszcze raz Ci dziękuję za to śliczne maleństwo ( już nie takie małe ):

Obrazek
parapetowce
Kasia01
200p
200p
Od: 22 cze 2010, o 19:16

Post »

No no co za szklarenka ;:180 Pomysłowa kobieta z Ciebie ;:138 ;:138
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Pięknie rosną, jakiej wielkości jest siewka? Bardzo ładne, zdrowiutkie liście ma.
Equestris alba ma cudny pędzik :). A ja sobie na wystawie kupiłam nowego albę, bo poprzedni zgnił, oby z tym mi poszło lepiej, bo to jest przepiękna odmiana...
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko, super szklarenka. Też mnie czeka wzięcie piły i młota w dłoń - wystawienie na balkon południowy wymaga zacienienia a już pomału można by je wystawiać...Jedynie muszę poczekać na bardziej stabilniejszą pogodę (bez przymrozków) - nie miałby mi kto ich wnieść gdy ja jestem poza domem...
Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00

Post »

Super ruchy u Twoich storczyków, a pantherinka mniam ;:94

Aguś/Miau, myślę, że najłatwiejszy będzie tetraspis albo equestris :wink:
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu01- dziękuję serdecznie...Dziś delikatnie uchyliłam szybę, by był przewiew. Storczyki się wakacjują ;:108

Dusiu- siewki od Asi mają około 10cm długości i na jakieś 2cm szerokie są. Są dość duże i nadal rosną ;:108 Pędzik już ma jakieś 4cm długości...chyba chce szybko zakwitnąć. Ściskam kciuki za Twoją albę ;)

Merghen- Masz rację ;) Posiadając jakikolwiek balkon, choćby południowy. Można odpowiednio zacienić i można wystawiać podopieczne na "świeże powietrze". U mnie też codziennie są przymrozki i dlatego orchidee noce jeszcze spędzają w budynku.

Miau- uwielbiam albę ;) Panterina cudnie pachnie... Z tego, co zauważyłam, to większość Storczykomaniaków zaczyna przygodę z botanikami od... Equetrisa. Ja nie przepadam za różowym kolorkiem, ale ubóstwiam biel, dlatego pierwszym botanikiem był Eq. alba, to wdzięczny storczyk. Kwitnie długo i jest łatwy w pielęgnacji, szczerze polecam ;:108

Akwarybka- dziękuję pięknie :D Po Świętach to dopiero będzie ruch, jak zacznę resztę kolekcji wywozić na działkę. Szykuję kolejny, 3 metrowy parapet...pozostało uszyć zazdrostki i zrobić "ograniczenie", żeby mi doniczki przypadkowo potrącone nie spadały z parapetu...
parapetowce
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”