Wandy ogródek pod dębami, część 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wandy ogródek pod dębami, część 2

Post »

wanda7 pisze: Pamelko, witam, ale się musiałam nagimnastykować, żebyś do mnie wpadła :D
Wandziu, ja już dawno byłam u Ciebie, jednak bez śladu :oops: To mnie teraz zawstydziłaś ;:224
Myśle, że sprekelię chyba wsadziałbym raczej do dużej donicy, bo jesienią i tak trzeba wykopywać, to może lepiej z donicą i do domu :roll:
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Ta, tak Wandziu w domu doszłam do wniosku, że ja tego wszystkiego nie powinnam kupować. Tylko, że tych marketów jest koło mie więcej i bardzo duża Giełda Kwiatowa. Ale były agapanty, które tak mi się podobają. Pozdrawiam cieplutko.
Pozdrawiam Krystyna
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zazdroszczę Wam tych marketów i centrów ogrodniczych,nie wyszła bym z jedną begonią,ale masz silną wolę Wandziu,podziwiam,wiem ze jeszcze do wiosny nie jeden sklep i stoisko z roślinami się trafi i zakupy internetowe,nazbiera się spora ilość,ale i tak podziwiam... :D
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
ewamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2009, o 00:16

Post »

Wandziu ;:196 ,ja w niedzielę byłam w Castoramie,podobny wybór jak w OBI i ceny też.
Wydaje mi się, że trochę za drogie , też nic nie kupiłam z cebul .
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wandziu, w biedronce mają już nasiona kwiatów i warzyw. Skusiłam się tylko na lawendę, maciejkę i godecję wielkokwiatową.Zastanawiałam się jeszcze nad słonecznikiem,ale 2 lata temu wyrósł mi taki gigant mało efektowny.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Małgosiu, muszę w takim razie zerknąć do Biedronki. Nasion nie będę już kupować, ale może jakąś różyczkę miniaturke kupię. Maciejkę sieję co roku. Ale wiadomo, tylko dla zapachu, bo ona sama w sobie nie jest zbyt urodziwa :wink:

Reni, łatwiej masz na pewno, ale za to o ile smutniej :) Teraz zimą to właśnie te sklepy przypominają nam wiosenne widoki. Trzeba tylko mocna zapiąć kieszeń i wyłącznie sobie oglądać.

AgaNet, otóż to. W takim razie się wstrzymujemy. Tylko żeby tych cebul za bardzo w cieple nie trzymać, bo same wykiełkują, tak jak twoje lilie. ;:108

Pamelko, nie wstydaj się aż tak bardzo. Wiadomo, że wszystkich nie da się tutaj oblecieć :wink: Sprekelię do donicy, mówisz? Nie zdążyłam w takim razie doczytać. Myślałam, że z nią tak samo jak z liliami. Ale jak trzeba wykopywać, to już mi się mniej podoba.

Krysiu, ano widzisz, jednak ten brak karty to był jakiś znak opamiętania :D Agapanty też lubię. Mam niebieściutki już trzeci rok.

Marylko, wiadomo, że każdy kij ma dwa końce. Źle jest jak marketów nie ma i źle jak są. Trzeba po prostu trochę rozwagi w tym szale zakupów.

Ewamon, wiesz Ewo, że jakby tak doliczyć koszt wysyłki, to czasem wychodzi na to samo. Chyba, że zamawiamy w necie dużo, wtedy ten koszt się trochę rozkłada na wszystkie rośliny i wychodzi taniej. POZa tym zwróć uwagę, że w torebkach jest czasem po kilka cebul, a nie jedna.

DRZEWA - podobno mają na nasze samopoczucie znaczący wpływ, szczególnie te, które przypisane są naszej osobowości, a więc związane są z datą naszych urodzin. Kiedyś przeczytałam, że przypisanym mi drzewem jest jaśmin. Jednak gdy obecnie przeglądam różne źródła, w każdym spotykam inną wersję. A więc raz moim drzewem jest klon, raz topola, a raz jaśmin. Staje się to więc mało wiarygodne. Albo te źródła są nic nie warte. A przecież dobrze byłoby mieć u siebie drzewo lub krzew, które w pewien sposób wspiera nas w codziennym życiu. Jedno jest pewne: wszystkie drzewa są piekne i w ich otoczeniu jest nam bardzo przyjemnie.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
x-d-a

Post »

Wandziu, ja jeszcze do Obi nie dotarłam, ale bulwy begonii pendula i o pełnych kwiatach kupiłam w moim ogrodniczym :P
No i już je posadziłam, bo z kolei moje wieloletnie doświadczenie wskazuje na wcześniejsze sadzenie. Wtedy w maju wynoszę do ogrodu już ładne, podrośnięte sadzonki, które błyskawicznie kwitną. Nie mam problemu z "wybieganiem" pędów, natomiast zazwyczaj dość długo czekam na wykiełkowanie bulwek ;:65
Kupiłam sobie też śliczne sadzoneczki kolorowego bluszczu (były za grosze w Biedronce), które w maju też pójdą do ogrodu jako świetne uzupełnienie kompozycji kwiatowych :D
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu, a masz może jakieś doświadczenie w sianiu lawendy? Kupiłam teraz nasionka w biedri=once,zrobię kolejne podejście do niej, bo w ubiegłym roku w ogóle mi nie wzeszła.
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14

Post »

Małgosiu ja wsadziłam nasionka lawendy do ziemi i wystawiłam na balkon na 1 tydzień i potem postawiłam na parapecie i te bardzo ładnie mi wzeszły a drugie które na balkonie nie były wzeszły tylko 2 szt , może z tym trzymaniem w lodówce przed wysianiem przez 2 tygodnie warto próbować , mi nie chciało się czekać ,lawenda wschodzi też nieregularnie, mam jednak wielką nadzieję że coś z tego będzie bo niektóre mają już po dwie pary listków , wysiałam 3 tygodnie temu
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Kasiu, zaraz wysieję , tylko jak jest taki mróz to im nie zaszkodzi?
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14

Post »

Zrób tak połowe w doniczce na dwór a połowe do lodówki i tak tydzień alba dwa a potem zobaczysz którym było lepiej
i ta doniczkę co na dwór to ja trochę ofoliowałam nawet z góry
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu! Ja tak trochę przewrotnie ci napisałam,bo mimo że w tym roku sporo już zrobiłam zakupów,to i tak ciągle czegoś jeszcze szukam :D ciągle przeglądam różne stronki z ofertami i w sklepach najczęściej zatrzymuję się przy kwiatach :D a to,że kupiłaś tylko jedno opakowanie to ;:138
a faktycznie trudno się oprzeć pokusie jak jest taki wybór :D
.....ale sezon dopiero powoli się zaczyna :;230
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

WITAJ WANDO
No to ja mam najlepiej - nie mam w pobliżu żadnych marketów. W sklepach ogrodniczych
jeszcze mało roślin, tak więc na razie mam spokój z zakupami.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Według różnych źródeł moim drzewem jest topola,
taka pospolita, no nie???? posadziłam sobie strzępiastolistną dla odmiany :P
Można w to wierzyć, można podchodzić sceptycznie, ale co mi szkodzi posadzić, jak mam gdzie, prawda????
Wydaje mi się Wandziu, że ceny bulwek w OBI są jednak wygórowane, porównuję np. dalie,
bo skusiłam się na zakup w sklepie internetowym (choć tak naprawdę nie wiem, co dostanę).
Trudno przejść obojętnie obok takich koloowych stoisk, oj trudno.
Nasiona lawendy muszą być stratyfikowane, sposób (Kasi) z wystawieniem doniczki na balkon jest dobry.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wystawię na dwór, bo już posiałam.W ubiegłym roku trzymałam 2 tygodnie w lodówce i nie wzeszło ani jedno nasionko.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”