Skoro wątek nie tylko o sadzeniu to zaprezentuję swojego Jarusa.
Odmiana, którą sadzi się wiosną, ale ja z nią poeksperymentuję w tym roku.
Pierwszą turę zasadziłem w połowie grudnia. Na zdjęciu sprzed dwóch dni ( za jakość przepraszam, będzie w przyszłości lepsza) widać, że już się zazielenił, ale też po końcówkach widać, że mróz mu nie służy.
Kolejne tury sadzone były pod koniec lutego ( w tej chwili ma korzonki około 2-3 cm, ale jeszcze nie wybił się na powierzchnię. Kolejna tura była zasadzona 19 marca i chciałbym jeszcze jedną pod koniec tego miesiąca.
Sadzę też w różnych zagęszczeniach po to by sprawdzić w praktyce jaki będę miał plon.
Te zagęszczenia to od maksymalnego czyli ok 100 ząbków na m2 (rzędy co 20 cm, w rzędzie co 5 cm) po min) po minimalne ok 40 ząbków na m2 (rzędy co 30 cm w rzędzie co 8 cm)
Ziemia przygotowana jesienią (przekopana z kompostem) , rok wcześniej był obornik, który skonsumowały dynie, bób i fasola. Ponieważ to do mojej konsumpcji, sztuczne nawozy będą w razie konieczności i w minimalnych ilościach. Podobnie z opryskami - może robactwa nie będzie bo od kilkunastu lat nie było w tym miejscu ani czosnku ani podobnych cebulowatych.
Sadzenie zimowej tury było na głębokość około 6-7 cm, tury wiosenne płycej (przykryte mniej więcej warstwą ziemi o wysokości ząbka czosnku)
Jeśli będzie rósł pokażę efekty...