Ogórek kolczasty - kiwano

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogórek kolczasty - kiwano

Post »

W optymalnych warunkach rośnie bardzo szybko - nawet 20 cm na dzień

Moje pod folią też rosło bardzo szybko było to widać gołym okiem.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje nasionko wsadzone na próbę już ma korzonek. C:<

Ostatnio naszedł mnie ciekawy pomysł - skoro kiwano rośnie takie wielkie, a owoców miewa dość mało albo wcale to może by je ciąć? Nie wiem, jak wygląda cięcie na przykład ogórków(?), ale w przypadku kiwano zastosowałbym metodę "winogronową" - nie za dużo zieleniny, owocom dać dostęp do światła i ciąć odrosty. Jak myślicie, wypaliłoby to?
Awatar użytkownika
Siekier
200p
200p
Od: 15 lip 2012, o 09:44

Post »

moje kiwano wczoraj dostało nowe doniczki celulozowe.
Obrazek
niestety z 8 roślinek zostało 7 bo jedną chyba w jakiś sposób musiałem uszkodzić.
Obrazek
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

ja ogólnie wole stosować plastik do doniczek bo do tych z celulozy łatwo się grzyb może wdać, troszkę wybiegnięte ale fajnie, ja najwcześniej sieję w połowie kwietnia może początek maja bo nie mam tunelu ogrzewanego , a te sadzonki za 2 tyg będą sie już na pewno nadawać do sadzenia jak nie wcześniej .
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja swoje w połowie kwietnia posieje i w maju wysadzę pod folię. Trochę się bałem że pod folią się nie zapylą ale z tym nie było problemu i jednak się pozapylały same.

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli nie chcecie, by mocno wybiegły, wstawcie je do chłodniejszego pomieszczenia. Tylko nie zbyt chłodnego, bo odchoruje.
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz też dlatego są takie cienkie i długie bo jeszcze trochę im brakuje słońca w kwietniu jest go więcej i rośliny już nie wybiegają.

johnywawa
200p
200p
Od: 23 sty 2011, o 17:00

Post »

Tomek-Warszawa pisze:Kiwano jak ma wysoką temperaturę to bardzo szybko rośnie (ponad 20 cm na dobę) . Rozumiem że owoce zdążyły dojrzeć.?
Część dojrzała w polu, reszta juz w domu.
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój uprawiany pod folią też część owoców musiało dojrzeć w domu bo owoce nawet jeszcze we wrześniu zawiązywał.

Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wysiany na próbę na początku marca ogóreczek jakiś czas temu wyszedł z ziemi, dziś wysieję resztę rodzinki. :D
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę za wcześnie bo one bardzo szybko rosną i zanim je wysadzisz to będziesz miał busz. :wit

Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zauważyłem - doświadczalny ogóreczek ledwo co liścienie rozłożył a już pomiędzy nimi pączek liści właściwych. Tempo ekspresowe. :D
Jednak na te pędziwiatry mam sposób - kiedy wykiełkują przeniosę je do chłodniejszego pomieszczenia, na inne rośliny zdaje się to działać. A jak nie podziała to dopiero będę się martwił. :D
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak kiwano poczuje chód to nie będzie tak szybko rosło. Tylko żeby się nie przeziębiło. :)

Awatar użytkownika
malika
50p
50p
Od: 3 mar 2013, o 14:24

Post »

Witajcie!
Moja pierwsza przygoda z kiwano, jakieś cztery lata temu, skończyła się fiaskiem, głównie z mojej winy - wysadziłam roślinki na balkon, w niewielkich wiaderkach, zarosły mi całą ścianę, wspinały się po murze, nawet oplotły talerz satelity :wink: Ale... młoda, głupia ---- (czyli ja) nie wpadła na to, by je zasilić, toteż owoce były z trzech roślinek dwa, żaden nie dojrzał i były wielkości kilku centymetrów, największy może 5 cm długości osiągnął. Byłam zawiedziona, bo szumne opisy na opakowaniu i pozytywna opinia sprzedawcy mnie mocno nakręciły.
Jakiś czas temu znajomy pochwalił się kiwano wielkości sporego ziemniaka i mało mi oczy z orbit nie wypadły, kiedy się dowiedziałam, że to z jego działki, rosło sobie zapomniane gdzieś tam w kącie i owocowało całkiem, całkiem. Odbraziłam się wtedy i grzecznie przeprosiłam z kiwanem, jednak na zgodę nasion sobie nie podaliśmy, bo... znajomy nie zostawił.
Teraz jestem ciut mądrzejsza jeśli chodzi o ogródek i chyba w tym roku spróbuję ponownie wyhodować kiwano, choć nieco odstrasza mnie cena - 7 zł za opakowanie z bodajże 5 nasionami w środku... Tych parę lat wstecz zapłaciłam za nie dużo mniej...

U mnie pójdą po sznurkach na dach garażu od strony południowej, wiatru nie będą miały, więc może tym razem się uda :)
"Cierpliwości! Z czasem nawet trawa zamienia się w mleko"
Awatar użytkownika
malika
50p
50p
Od: 3 mar 2013, o 14:24

Post »

piotrek7725, niestety, PW jeszcze u mnie zablokowane, ale bardzo chętnie. Jeśli podasz w PW maila, to dogadamy szczegóły :)

Szukałam zdjęć tych moich nieszczęsnych kiwano, miałam je uwiecznione gdzieś na tle kota, bo bardzo lubił się wylegiwać w tym gąszczu, ale nie mogę teraz znaleźć...

Mam nadzieję w tym roku robić fotki udanym okazom, dzięki radom i doświadczeniu forumowiczów :)
"Cierpliwości! Z czasem nawet trawa zamienia się w mleko"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”