
Kuchnia Kaśki
Re: Kuchnia Kaśki
Wiem, ale kiedyś nie było
Cały smak w jego drobniutkim krojeniu.
Żółtka z tych jaj dawałam do chrzanu ze śmietaną.
Cały smak w jego drobniutkim krojeniu.
Żółtka z tych jaj dawałam do chrzanu ze śmietaną.
Pozdrawiam Krystyna
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 7326
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchnia Kaśki
Tak prawda taki chrzan to jest to i sosik tatarski robiony w domu to pycha.
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3706
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Przyszłam poomiatać pajęczyny w mojej kuchni,tylko co by tu wstawić? Coś świątecznego?
Zaraz pomyślę,a was proszę o przepis na domowy chrzan,może któraś robi?
Zaraz pomyślę,a was proszę o przepis na domowy chrzan,może któraś robi?
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3706
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
No to może
galantyna z kurczaka
Potrzebujemy dużego kuraka,surowego obieramy z mięsa,tak jak umiemy
. Kiedyś bawiłam się w luzowanie kości tak,żeby nie uszkodzić skóry,w którą zawijałam galantynę,ale teraz zawijam bezpośredni w gazę.
Mięso mielimy,dodajemy jajko,sól,pieprz,słodką mieloną paprykę.Teraz na spory kawałek gazy wykładamy mięso,formując prostokąt,z 2 jajek smażymy omleta,wykładamy na mięso,może być porwany na kawałki,na to wzdłuż cienka parówka i zwijamy.Oczywiście taka by gaza była tylko na wierzchu,a nie w środku galantyny.Owijamy bawełnianą nicią,i gotujemy ok pół godziny w wywarze z warzyw,od biedy woda z wegetą.
Wkład do środka może być oczywiście inny,mieszanka warzyw,lub podsmażone pieczarki,to co lubimy.Niestety nie mogę znaleźć fotek.
galantyna z kurczaka
Potrzebujemy dużego kuraka,surowego obieramy z mięsa,tak jak umiemy

Mięso mielimy,dodajemy jajko,sól,pieprz,słodką mieloną paprykę.Teraz na spory kawałek gazy wykładamy mięso,formując prostokąt,z 2 jajek smażymy omleta,wykładamy na mięso,może być porwany na kawałki,na to wzdłuż cienka parówka i zwijamy.Oczywiście taka by gaza była tylko na wierzchu,a nie w środku galantyny.Owijamy bawełnianą nicią,i gotujemy ok pół godziny w wywarze z warzyw,od biedy woda z wegetą.
Wkład do środka może być oczywiście inny,mieszanka warzyw,lub podsmażone pieczarki,to co lubimy.Niestety nie mogę znaleźć fotek.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Kasiu czytasz mi w myślach z tym przepisem
zrobię z pieczarkami.....uwielbiam galantynkę zalaną galaretką.....pycha
Więc na święta galantynka będzie jedną z potraw 



- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchnia Kaśki
Kasiu, dobry chrzanik wrzuciłam u siebie - zapraszam 

- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1515
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchnia Kaśki
jak tu pysznie, nie tylko będę zaglądać ale i co nieco robić mniam mniam
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2020
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 7326
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchnia Kaśki
No nareszcie ożyłaś bo zaglądałam kilka dni temu i nic się nie działo ale szacun dla Ciebie 

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- RomciaW
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5310
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchnia Kaśki
Ja jednak nadziewam skórę z kurczaka- odkrawam po ugotowaniu kilka plastrów i robię w galarecie i dużo zielonej pietruszki
Kasiu ja parzę 45min.
Przepraszam że się wcinam 



- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3706
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Iwcia zrób te śliwki,nie pożałujesz.
Ja upiekę sernik z brzoskwinią,placek z galaretką i babkę,nie będę się zbytnio wysilać.
A swojego chrzanu nikt nie robi
,u mnie ci go dostatek,ale nie umiem go zrobić
.
Ja upiekę sernik z brzoskwinią,placek z galaretką i babkę,nie będę się zbytnio wysilać.
A swojego chrzanu nikt nie robi


- iwciach
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1474
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Głogów
- Kontakt:
Re: Kuchnia Kaśki
Właśnie przed chwilą zamoczyłam śliwki
. Trochę późno, ale 3 dni moczenia musi wystarczyć
A ile wlewacie tej wódeczki? Bo ja wlałam tak 150 gram. Wystarczy?


- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3706
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
3 dni wystarczą.Myślę,że wódeczki tyle ,żeby były zalane,a ja kupiłam pół kg śliwek,i wlałam prawie pół litra wódki,ale ona później do wypicia,po kieliszeczku,smak specyficzny.A pół kg. śliwek na 2 placki 
