Kłujaki i nie tylko - pieczarah

ODPOWIEDZ
grazia72
500p
500p
Od: 24 maja 2010, o 14:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kłujaki i nie tylko - pieczarah

Post »

Kłujaki to nie moja specjalność :wit
ale na Twoje lubię popatrzeć ;:138
A przy okazji dowiedziałam się czegoś pożytecznego :wit
Pozdrawiam Grażyna
Wszystko co mam
Awatar użytkownika
pieczarah
500p
500p
Od: 14 lis 2010, o 17:26

Post »

dziękuje Grażynko, zapraszam częściej :wink:

wygląda, że doświadczę jednego zimowego kwiatka...i to nie do końca mojego, bo roślinka przyszła z malutkimi kropeczkami sugerującymi pąki

Obrazek Obrazek

mam prośbę o pomoc - dostałam malutkie adenium,ale widzę, że zaczyna wyglądać coraz gorzej - czy to normalne zimowe objawy czy coś mu się złego dzieje??
Obrazek Obrazek
pozdrawiam,ania
kłujące
AleksandraBdg

Post »

Aniu, Twoje Adenium ewidentnie ma problem z pobieraniem wody. Możliwe,że podczas wysyłki korzonek został uszkodzony lub po prostu roślinka nie była podlana :) Jeśli jej nie podlałaś, to zrób to-jeśli podłalaś, poczekaj aż roślinka odbuduje korzonek i dopiero wtedy pobierze wodę.
Awatar użytkownika
pieczarah
500p
500p

Post »

dziękuje Olu za błyskawiczną odpowiedź - po wsadzeniu roślinki kilka dni odczekałam (może dwa) i spryskałam lekko ziemię, ostatnio podlałam myśląc, że może za mało jej spryskanie...ale w takim układzie pewnie korzonki są problemem. pożyjemy zobaczymy ;:168

mały off topic ;:178
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
pozdrawiam,ania
kłujące
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dostałam malutkie adenium,ale widzę, że zaczyna wyglądać coraz gorzej
Jak na tak małą sadzonkę, barwa kaudeksu jest bardzo ciemna oraz listki nie wyglądają na zbyt zdrowe lub zaatakowane przez jakąś chorobę - szkodniki - fotka zbyt mała nie widać dokładnie roślinki. Czy roślinka w takim stanie trafiła do Ciebie ? Nie chcę być "złym prorokiem" ale sadzonka, a w zasadzie duża siewka nie wygląda że przeżyje, obym się mylił. Jeżeli sadzonka dotarła w takim stanie jak na fotkach, to przede wszystkim nie powinna być przez "ofiarodawcę" wysłana.
Możliwe,że podczas wysyłki korzonek został uszkodzony lub po prostu roślinka nie była podlana
Odnośnie podlewania takich maleńkich roślinek po przesadzeniu, powinno być bardzo delikatne, podłoże powinno być tylko bardzo lekko wilgotne, nie mokre. Mokre zrobi więcej szkody niż pożytku.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
pieczarah
500p
500p

Post »

Panie Mieczysławie - adenium było w dużo lepszym stanie:
Obrazek

Obrazek

przepraszam za jakość zdjęć,ale widać, że brzuszek był jaśniejszy i jędrniejszy :wink:

a teraz po chwili spędzonej u mnie wygląda tak kiepsko ;:145 wyciągnęłam z doniczki i korzonki wyglądają na zdrowe:
Obrazek Obrazek
proszę o jakieś rady...

a mówią, że wysiewanie to frajda,a ja nawet sadzonki przy życiu nie umiem utrzymać ;:223
pozdrawiam,ania
kłujące
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35

Post »

Czasem jest tak, że po pierwszym podlaniu mocno podsuszona roślina nie odzyskuje od razu turgoru i trzeba za jakiś czas podlać drugi raz, a nawet i trzeci.
Co prawda piszę na podstawie moich obserwacji dotyczących kaktusów.

Aniu a jak inne sukulenty, a jak tam Friczia?
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

;:178 bardzo ładne ;:oj jesienne ;:138
A dla adeniaków bidulek dużo zdrówka, masz wprawę w hodowli sukulentów to i z nimi sobie poradzisz ;:108
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Aniu - jesteśmy na Forum - proszę zwracać się do mnie po prostu po imieniu - będzie Tobie i mnie wygodniej wymieniać uwagi o naszych roślinkach.
Wracając do Twojej sadzonki Adenium - posadź ją do dobrze przepuszczalnego lekko wilgotnego podłożą. Jeżeli masz możliwość to zrób jej małą szklarenkę, tz w poprzedniej Twojej wypowiedzi roślinka była wysadzona w małą doniczkę - przykryj doniczkę z sadzonką np. słoikiem takim po dżemie lub jak masz coś podobnego z cieńszego szkła, co pozwoli na utrzymanie stałej wilgotności i m/w wyrównanej temperatury, powinno to korzystnie oddziaływać na roślinkę. Może ten zabieg pobudzi roślinkę do pobierania wilgoci przez korzenie z podłoża. Przykrycie doniczki z sadzonką zahamuje utratę wilgoci przez liście. Od czasu do czasu "przewietrz szklarenkę". Trzymam kciuki za udany "start" roślinki - może się uda wyjść jej na prostą.
----------------------------
ps. Jeżeli Twoja sadzonka z jakiś względów nie zadomowi się u Ciebie, to ja ofiaruję Tobie jedną z moich tegorocznych sadzonek Adenium, szczegóły uzgodnimy na pw.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
pieczarah
500p
500p

Post »

Mieczysławie - bardzo mi miło ;:168

dziękuję za porady, zastosuję się już za moment...
mam nadzieję, że to pomoże i uratuję pierwsze adenium u mnie.

w przeciwnym wypadku - pozwolę sobie zapukać do Ciebie (szczególnie, że w czasie kiedy Twoja oferta była "otwarta" ja nadganiałam nieprzeczytane strony w Twoim wątku i...nie zdążyłam)

katharos pisze:;:178 bardzo ładne ;:oj jesienne ;:138
A dla adeniaków bidulek dużo zdrówka, masz wprawę w hodowli sukulentów to i z nimi sobie poradzisz ;:108

dziękuje serdecznie za dobre słowa i wizytę z pięknym uśmiechem w avatarze :wink:
pozdrawiam,ania
kłujące
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Dziękuję :tan Twój kwiatek też ładnie się uśmiecha ;:108
Awatar użytkownika
Sebek87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2010, o 18:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ładne pączusie życzę słoneczka ;:3 ;:3 ;:108
Awatar użytkownika
pieczarah
500p
500p

Post »

Inez pisze:
Aniu a jak inne sukulenty, a jak tam Friczia?
Friczie, bo mam ich dwie, wyglądają chyba lepiej. dostały wodę w ilości niewielkiej,ale chyba wystarczyło jej żeby pomóc im się opamiętać :wink:

Obrazek Obrazek

z innymi powiedzmy OK, adromischus mam wrażenie, że pomimo temperatury niewysokiej jakby rośnie w górę :| :
Obrazek

reszta też jakoś daje radę :wink:
Obrazek Obrazek

i na koniec...mam i ja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a teraz zmykam szukać nowego zimowego lokum dla moich roślin, bo na werandzie niestety już za zimno ;:174
pozdrawiam,ania
kłujące
AleksandraBdg

Post »

Aniu, piękne masz te sukulenciki!! Jest na czym oko "zawiesić". Friczie bardzo mi się podobają, trzymam kciuki,żeby bez szkody przetrwały zimę!!
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Śliczne te maleństwa ;:138 A kaktusowe kwiaty zawsze mnie zadziwiają...ta natura to czarodziejka ;:180
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”