Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2

Post »

Wszystkie storczyki wyjątkowo piękne i oryginalne. Bardzo mi się podoba Phal. violacea x amboinensis x spica, ale inne też, masz ciekawe Massdevalie, po obejrzeniu twoich te storczyki zaczęły mi się podobać, choć pewnie nigdy nie będę mogła ich mieć. Bardzo ładne masz też storczykowe, kwitnące okna.
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Jak zawsze zjawiskowo.

Rozśmieszył mnie sabotek stojący na straży porządku - rozumiem, że się nie wywyższa, czuwa jedynie ;)

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
aniger
50p
50p
Od: 27 lip 2010, o 17:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
Asiu jestem ogromnie i przyjemnie zdziwiona, że w taką brzydką porę roku dla storczyków tyle u Ciebie kwitnie tych pięknych roslin / no i pozytywnie Ci zazdroszczę tych kolorowych parapetów/.
Widzę też,że masz jeszcze trochę wolnego miejsca na parapetach - tak, że możemy spodziewać sie następnych śliczności :?:
Pozdrawiam zimowo, ale w sercu gorąco jak się patrzy na takie cudowności.
Regina
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Asiu skoro jeszcze nie zarejestrowana to raczej nie do zdobycia ;:223 Mam nadzieję że zapomnę o tych pięknych kwiatkach do wiosny, chyba że do tego czasu zostanie zerejestrowana a ty Asiu podasz mi pod jaką nazwą, wtedy istnieje szansa że kiedyś na nią gdzieś trafię. Czemu muszą mi się podobać kwiatki, które są nie do zdobycia. ;:110
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

O rany zakochałam się w tej Masdevalli schroederiana.. Ona jest z typowych chłodolubów?
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Nanodes- maleństow prześliczne...sabotka mi ksztaltem przypomina ;)
W salonowym oknie widzę dużo miejsca jeszcze...

A masdevalliowy parapet...po prostu marzę o takowym ;:224 Cudnie wygląda...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Cudne wszystkie, aż trudno mi wybrać faworytkę ;:180 ;:180 ;:180
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

justus27 pisze:
A masdevalliowy parapet...po prostu marzę o takowym ;:224 Cudnie wygląda...
Justyś nie ty jedna jest nas już dwie ;:108
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Joasiu,parapety po aktualizacji równie piękne a zmiany jakościowe... ;:111

Okno masdevalliowe-marzenie.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
syljed
200p
200p
Od: 17 lis 2010, o 18:12

Post »

przejrzałam oby dwa wątki oczy chciały mi wyskoczyć na tą ogromna Vandę-szkoda ,że już jej nie masz
ale za to kolekcja Masdevallii jest wspaniała-coraz bardziej podobają mi się
powiedz czy są one łatwe w utrzymaniu? z góry dziękuje za odpowiedź
Pozdrawiam Sylwia
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
iwka2
500p
500p
Od: 1 mar 2009, o 15:43

Post »

Masdevallie prześliczne,piękne kolorki ;:138
Pozdrawiam Iwona
Alusia61
200p
200p
Od: 11 paź 2009, o 22:04

Post »

Asiu, parapety przepiękne aż nie chce się od ciebie wychodzić. Już sobie wyobrażam jak musi smakować kawka w takim pokoju z takimi widokami ;:40
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Storczykowa pisze:masz ciekawe Massdevalie, po obejrzeniu twoich te storczyki zaczęły mi się podobać, choć pewnie nigdy nie będę mogła ich mieć.
Dusia na świecie jest tysiące cudnych storczyków. Niestety musimy się zorientować co u nas najlepiej rośnie, lub czy jesteśmy w stanie zapewnić im właściwe warunki. Masdevallie potrzebują drastycznie innych warunków niż Phalaenopsis i Vandy, a więc uprawa ich razem w jednym pomieszczeniu odpada. Ale może kiedyś?
-ewelina- pisze:Rozśmieszył mnie sabotek stojący na straży porządku
Ewelinko, on stoi na straży i pilnuje aby ciekawscy nie dotykali moich kwiatków swoimi łapkami. :;230 :;230
aniger pisze:jestem ogromnie i przyjemnie zdziwiona, że w taką brzydką porę roku dla storczyków tyle u Ciebie kwitnie tych pięknych roslin
Reginko, wprawdzie u mnie każdego miesiąca mam kwitnące storczyki to jednak większość woli zimowe miesiące, ku mojej wielkiej radości.
Co do wolnych parapetów, to tylko tak wygląda na tych, w innych pomieszczeniach już nie ma miejsca.
kasia74 pisze:Asiu skoro jeszcze nie zarejestrowana to raczej nie do zdobycia
Kasiu, być może ma ich kilka sztuk, po nowym roku zadzwonię do niego i się spytam, a i moja kiedyś się rozrośnie. ;:224
Nesuniaaa pisze:Ona jest z typowych chłodolubów?
Marto,w zasadzie piszą, że należy do strefy umiarkowanej. Ale ja je prawie wszystkie trzymam obecnie w tem. 12-15 st. Wszystkie niekwitnące są w piwnicy albo w innym pomieszczeniu, gdzie mają chłodno, wilgotność powietrza 60-70% i dużo świeżego powietrza, aby mech nie pleśniał, tylko dwie są w cieplejszych warunkach.
justus27 pisze:A masdevalliowy parapet...po prostu marzę o takowym ;:224 Cudnie wygląda...
Justynko na pewno na wiosnę spełnisz swoje marzenie, czego Ci życzę. Początek już masz zrobiony. :wink:

Dorotko ;:196

Gosiu i Tobie życzę aby się marzenie spełniło.
Henrykbb pisze:Joasiu,parapety po aktualizacji równie piękne a zmiany jakościowe...
Henryku, te zmiany następują stale, w zależności co w danym momencie rozkwita. Przekwitnięte wędrują do innych pomieszczeń a na te parapety stawiam te co rozkwitają.
I Tobie życzę spełnienia Masdevalliowych parapetów. ;:108
syljed pisze:kolekcja Masdevallii jest wspaniała-coraz bardziej podobają mi się
powiedz czy są one łatwe w utrzymaniu? z góry dziękuje za odpowiedź
Sylwio witam u mnie i miło mi, że spodobała Ci się moja kolekcja. Co do Masdevalli, dla mnie ich uprawa na razie nie stanowi problemu. Jak każdy jeden storczyk ma swoje wymagania. One lubią chłodniejsze warunki tempreaturowe i wysoką wilgotność powietrza oraz dużo świeżego powietrza. Jeżeli masz pomieszczenie bez ogrzewania to możesz spróbować. W zasadzie hybrydy łatwiej się uprawia jak botaniczne, ale i te są możliwe.
Leszek01 pisze:a moja wątroba w koszu na śmieci
Oj Leszku, aleś ty biedny, staciłeś już wątrobę, Twoje serducho coraz słabsze i wzrok zagrożony, to ja może się powstrzymam ze wstawianiem kolejnych kwitnień, abyś doszedł trochę do siebie. :;230

iwka2 ;:196
Alusia61 pisze:Już sobie wyobrażam jak musi smakować kawka w takim pokoju z takimi widokami
Alu, zamiast sobie wyobrażać wsiadaj w ;:71 i sama spróbuj jak smakuje. :wink: Zapraszam serdecznie.
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Joasiu, moja imienniczko, pokazałaś nam cudowne kwitnienia, mimo, że za oknem mróź i śnieg , u Ciebie na parapetach wiosna, a wręcz lato. Masz wspaniałe masdevallie, sa tak pięknie rozrośnięte i tak obficie kwitną. Najbardziej podoba mi się ta różna na osattnim zdjęciu. Czy dobrze widzę, że masz ich dwa parapety? I ten sabotek pilnujący ich na środku, świetny pomysł . Nanodes porpax piękny, pierwszy raz widzę takiego storczyka. Czy będzie miał tylko jednego kwiatuszka ? Czy może są inne pąki?
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Joane...pewnie będę mieć okno masdevalliowe, ale w "mini" wydaniu ;:108
na razie pozachwycam się Twoimi kwiatuszkami :D
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.