Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2
Wszystkie storczyki wyjątkowo piękne i oryginalne. Bardzo mi się podoba Phal. violacea x amboinensis x spica, ale inne też, masz ciekawe Massdevalie, po obejrzeniu twoich te storczyki zaczęły mi się podobać, choć pewnie nigdy nie będę mogła ich mieć. Bardzo ładne masz też storczykowe, kwitnące okna.
- -ewelina-
- 500p
- Od: 14 sie 2007, o 23:14
Jak zawsze zjawiskowo.
Rozśmieszył mnie sabotek stojący na straży porządku - rozumiem, że się nie wywyższa, czuwa jedynie ;)
Pozdrawiam,
Ewelina
Rozśmieszył mnie sabotek stojący na straży porządku - rozumiem, że się nie wywyższa, czuwa jedynie ;)
Pozdrawiam,
Ewelina

Asiu jestem ogromnie i przyjemnie zdziwiona, że w taką brzydką porę roku dla storczyków tyle u Ciebie kwitnie tych pięknych roslin / no i pozytywnie Ci zazdroszczę tych kolorowych parapetów/.
Widzę też,że masz jeszcze trochę wolnego miejsca na parapetach - tak, że możemy spodziewać sie następnych śliczności

Pozdrawiam zimowo, ale w sercu gorąco jak się patrzy na takie cudowności.
Regina
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Asiu skoro jeszcze nie zarejestrowana to raczej nie do zdobycia
Mam nadzieję że zapomnę o tych pięknych kwiatkach do wiosny, chyba że do tego czasu zostanie zerejestrowana a ty Asiu podasz mi pod jaką nazwą, wtedy istnieje szansa że kiedyś na nią gdzieś trafię. Czemu muszą mi się podobać kwiatki, które są nie do zdobycia. 

O rany zakochałam się w tej Masdevalli schroederiana.. Ona jest z typowych chłodolubów?
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nanodes- maleństow prześliczne...sabotka mi ksztaltem przypomina ;)
W salonowym oknie widzę dużo miejsca jeszcze...
A masdevalliowy parapet...po prostu marzę o takowym
Cudnie wygląda...
W salonowym oknie widzę dużo miejsca jeszcze...
A masdevalliowy parapet...po prostu marzę o takowym

- dorotakol
- Od: 30 maja 2009, o 20:03
Cudne wszystkie, aż trudno mi wybrać faworytkę

Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Justyś nie ty jedna jest nas już dwiejustus27 pisze:
A masdevalliowy parapet...po prostu marzę o takowymCudnie wygląda...

Zapraszam...
i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Joasiu,parapety po aktualizacji równie piękne a zmiany jakościowe...
Okno masdevalliowe-marzenie.

Okno masdevalliowe-marzenie.
- syljed
- 200p
- Od: 17 lis 2010, o 18:12
przejrzałam oby dwa wątki oczy chciały mi wyskoczyć na tą ogromna Vandę-szkoda ,że już jej nie masz
ale za to kolekcja Masdevallii jest wspaniała-coraz bardziej podobają mi się
powiedz czy są one łatwe w utrzymaniu? z góry dziękuje za odpowiedź
ale za to kolekcja Masdevallii jest wspaniała-coraz bardziej podobają mi się
Asiu, parapety przepiękne aż nie chce się od ciebie wychodzić. Już sobie wyobrażam jak musi smakować kawka w takim pokoju z takimi widokami 

-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dusia na świecie jest tysiące cudnych storczyków. Niestety musimy się zorientować co u nas najlepiej rośnie, lub czy jesteśmy w stanie zapewnić im właściwe warunki. Masdevallie potrzebują drastycznie innych warunków niż Phalaenopsis i Vandy, a więc uprawa ich razem w jednym pomieszczeniu odpada. Ale może kiedyś?Storczykowa pisze:masz ciekawe Massdevalie, po obejrzeniu twoich te storczyki zaczęły mi się podobać, choć pewnie nigdy nie będę mogła ich mieć.
Ewelinko, on stoi na straży i pilnuje aby ciekawscy nie dotykali moich kwiatków swoimi łapkami.-ewelina- pisze:Rozśmieszył mnie sabotek stojący na straży porządku

Reginko, wprawdzie u mnie każdego miesiąca mam kwitnące storczyki to jednak większość woli zimowe miesiące, ku mojej wielkiej radości.aniger pisze:jestem ogromnie i przyjemnie zdziwiona, że w taką brzydką porę roku dla storczyków tyle u Ciebie kwitnie tych pięknych roslin
Co do wolnych parapetów, to tylko tak wygląda na tych, w innych pomieszczeniach już nie ma miejsca.
Kasiu, być może ma ich kilka sztuk, po nowym roku zadzwonię do niego i się spytam, a i moja kiedyś się rozrośnie.kasia74 pisze:Asiu skoro jeszcze nie zarejestrowana to raczej nie do zdobycia

Marto,w zasadzie piszą, że należy do strefy umiarkowanej. Ale ja je prawie wszystkie trzymam obecnie w tem. 12-15 st. Wszystkie niekwitnące są w piwnicy albo w innym pomieszczeniu, gdzie mają chłodno, wilgotność powietrza 60-70% i dużo świeżego powietrza, aby mech nie pleśniał, tylko dwie są w cieplejszych warunkach.Nesuniaaa pisze:Ona jest z typowych chłodolubów?
Justynko na pewno na wiosnę spełnisz swoje marzenie, czego Ci życzę. Początek już masz zrobiony.justus27 pisze:A masdevalliowy parapet...po prostu marzę o takowymCudnie wygląda...

Dorotko

Gosiu i Tobie życzę aby się marzenie spełniło.
Henryku, te zmiany następują stale, w zależności co w danym momencie rozkwita. Przekwitnięte wędrują do innych pomieszczeń a na te parapety stawiam te co rozkwitają.Henrykbb pisze:Joasiu,parapety po aktualizacji równie piękne a zmiany jakościowe...
I Tobie życzę spełnienia Masdevalliowych parapetów.

Sylwio witam u mnie i miło mi, że spodobała Ci się moja kolekcja. Co do Masdevalli, dla mnie ich uprawa na razie nie stanowi problemu. Jak każdy jeden storczyk ma swoje wymagania. One lubią chłodniejsze warunki tempreaturowe i wysoką wilgotność powietrza oraz dużo świeżego powietrza. Jeżeli masz pomieszczenie bez ogrzewania to możesz spróbować. W zasadzie hybrydy łatwiej się uprawia jak botaniczne, ale i te są możliwe.syljed pisze:kolekcja Masdevallii jest wspaniała-coraz bardziej podobają mi się
Oj Leszku, aleś ty biedny, staciłeś już wątrobę, Twoje serducho coraz słabsze i wzrok zagrożony, to ja może się powstrzymam ze wstawianiem kolejnych kwitnień, abyś doszedł trochę do siebie.Leszek01 pisze:a moja wątroba w koszu na śmieci

iwka2

Alu, zamiast sobie wyobrażać wsiadaj wAlusia61 pisze:Już sobie wyobrażam jak musi smakować kawka w takim pokoju z takimi widokami

- mis20
- 1000p
- Od: 6 lis 2010, o 22:10
Joasiu, moja imienniczko, pokazałaś nam cudowne kwitnienia, mimo, że za oknem mróź i śnieg , u Ciebie na parapetach wiosna, a wręcz lato. Masz wspaniałe masdevallie, sa tak pięknie rozrośnięte i tak obficie kwitną. Najbardziej podoba mi się ta różna na osattnim zdjęciu. Czy dobrze widzę, że masz ich dwa parapety? I ten sabotek pilnujący ich na środku, świetny pomysł . Nanodes porpax piękny, pierwszy raz widzę takiego storczyka. Czy będzie miał tylko jednego kwiatuszka ? Czy może są inne pąki?
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Joane...pewnie będę mieć okno masdevalliowe, ale w "mini" wydaniu
na razie pozachwycam się Twoimi kwiatuszkami

na razie pozachwycam się Twoimi kwiatuszkami