Moje storczyki - Anna cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje storczyki - Anna cz. 3

Post »

Chciałabym prosić osoby, które mają w swoich kolekcjach Phal. amboinensis by podzieliły się swoimi spostrzeżeniami i uwagami w pielęgnacji i doprowadzeniu do kwitnienia wspomnianego storczyka. ;:180 ;:180 ;:180

Jakiś czas temu pokazywałam jaka jest różnica w rozwoju liści przy zwiększonej wilgotności podłoża i wokół.
Na przełomie wiosny-lata wyszedł u mojego pędzik i zatrzymał się na długości około 7-8 cm. Roślinę na wiosnę przesadziłam w samo spagnum i stoi na podstawce nad dość dużym zbiornikiem wodnym. Pędzik zatrzymał się za to inwestuje w korzenie i listki - ma już 2 i idzie 3 .Oto zdjęcia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podpowiedzcie mi może zrobiłam coś nie tak, że pędzik się zatrzymał :?: :(
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, nie posiadam Phal. amboinensis , ale napiszę jak sprawa pędów przedstawia się u mnie.

Takich "zatrzymanych" mam kilka.
Próbowałam różnych metod, aby pobudzić je do dalszego wzrostu ( okresy suszy, zamgławianie, zmiana stanowiska ), wszystko na nic :(
Natomiast ciekawie przedstawiają się moje słynne Phal. stuartiana nie nobilis ...
W momencie zakupu obie miały podobnej długości pędy, po pewnym czasie na jednym z nich pojawiły się kwiaty, drugi wybrał inny kierunek - zrobił się żółty i musiałam go usunąć. Niby identyczne egzemplarze, jednakowy sposób uprawy, stanowisko ... ot, kolejna zagadka !

I to nie tak, że coś zrobiłaś źle ;:168
Myślę, wrażliwe są i tyle.

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Amboinensis jest pięknie wyrosnięte, mój neistety zachorował i usechł, ale mój miał wąskie, podłużne liścia, więc mógł byc jakiś oszukany. A pędziki też u mnie parę Phal. zatrzymało, jeden od zmiany stanowiska (zdjęlam go z okna, bo dostał poparzeń), inny od przesadzenia (miał bardzo rozłożone podłoże), tetraspisik też kiedyś zatrzymał, ale już mu pąki idą, więc jest dobrze. A twoj też może zatrzymał od czegoś takiego, może na przykład go przestawiałaś albo co... Ale listka ma takie sliczne... Kiedyś muszę pomyśleć o Phal. amboinensis.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko dziękuję ;:196 każda informacja jest na wagę złota. ;:108 Swoją drogą ciekawe co sprawiło u Twoich Phal. stuartiana nie nobilis , że tak wyszło. Ot czasami taki sam sposób uprawy a 2 różne egzemplarze i taka zagadka. ;:224

Dusia dziękuję ;:196

Od momentu gdy zaczął wyrastać pędzik nie zmieniłam okna, warunki słoneczne takie same, wilgotność też ;:224 Cóż przyjdzie posiedzieć i ;:101 poczytać a może ;:15
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu...piekny Amboinensis. Myślę, że zakwitnie. Może chce wystawić Pańcię i nas na długie czekanie... ;)
A ja pytałam o katlejkę, która miała pączuszki, nie wiem, zakwitła już?
Cieszę, że moja rośnie.
A Twojej, u mnie rosną 3 psb i piękne korzonki się robią. Wakacje jej sprzyjają ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to nie wiem, czemu mógł stanąc, może sam z siebie... Zwykle pędziki zatrzymują się po zmianie stanowiska/przesadzeniu itp. lub po pogorszeniu się stanu rośliny. Twój wygląda bardzo dobrze, więc pewnie mu się nie pogorszyło. Pewnie miał taki kaprys...
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko jeszcze nie zakwitła ale czekam cierpliwie. ;:108 Mam nadzieję, że nie trafił mi się drugi uparciuch i amboinensis zakwitnie. Siedziałam i czytałam gdzie tylko znalazłam i spróbuję pewnego sposobu ale na razie cichosza ;:131

Poczekam też na rady innych szczęśliwych posiadaczy phal. amboinensis i ich kwitnień. ;:180 ;:128

Dusiu jak to mówią pożyjemy zobaczymy czemu tak kaprysi ;:223
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Aniu, otrzymałam wskazówkę - jasno i chłodno.
Spróbować nie zaszkodzi ... ciekawe, co o tym myślisz :roll:

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko dzięki ;:79 czytałam na necie i też zalecają jasno i chłodno. ;:108 Do dzieła , mam nadzieję, że to pomoże. :tan O rezultatach będę informowała na bieżąco.
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może ci w końcu zakwitnie... A kwitl ci już kiedyś, czy jeszcze nie?
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu to pierwszy pędzik więc pierwsze kwitnienie się szykuje ;:224 .
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu ja też posiadam tego "jegomościa". Mój ma 3 pędziki i stoi jak zaklęty, lecz był zupełnie bez korzonków jak go nabyłam. Sama nie wiem jakim cudem wypuścił te pędziki, jak w doniczce "zero". Powoli zaczyna wychodzić na prostą.
Kibicuję Ci całym ;:167 , żebys doczekała kwitnienia, a my razem z Tobą ;:138 ;:196
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Aniu, ja mam ale mniejszego od Ciebie wiec chętnie się podszkolę w jego uprawie, za Twoją radą jest w spagnum.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko to faktycznie się sprawił , skoro bez korzonków a 3 pędziki ;:108 jeśli możesz napisz w jakich warunkach jest u Ciebie - okno ( światło), wilgotność , temperatura dzień-noc. I czy mogę prosić a aktualne zdjęcie Twojego Jegomościa :?: ;:180

Renatko mimo, że mniejszy ale może masz już jakieś spostrzeżenia w jego uprawie , to podziel się może takim wspólnym wysiłkiem doprowadzimy je do kwiatów. ;:196 No i zdjęcie poproszę ;:180

Ja po lekturze w necie i wskazówkach od forumowiczek postąpiłam radykalnie i zobaczę za jakieś 3-4 tygodnie czy to się opłaciło ;:224 ;:223
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AnnaL pisze:Dusiu to pierwszy pędzik więc pierwsze kwitnienie się szykuje ;:224 .
Może w końcu pędzik ruszy, roślina jest taka piękna... Niektóre Phal. niestety są kapryśne, zauważłam, że np. belliny i violacee nie są zbyt chętne do kwitnienia, moje uparcie nic nie puszczają, a tetraspis, który podobno miał być taki trudny w uprawie, ma kilka pędów kwiatowych i napęczniałe pąki.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”