Esteci i łakomczuchy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Esteci i łakomczuchy.

Post »

No niby dobrze, ale dziwię się szpitalowi, ze o 13 już światło elektryczne włącza, zamiast te chaszcze za oknami prześwietlić :;230 Ot i masz skrzywienie ogrodnicze. A co do literatury jeszcze, u Boya - Żeleńskiego można znaleźć wiele ciekawostek obyczajowych, głównie o latach 20-30, ale często i o XIX wiek zahacza, no i wspaniałe książki kucharskie, gdzie każdy przepis rozpoczyna się od słów: kazać służbie umyć ręce :;230 . Waldemar Łysiak o epoce napoleońskiej pięknie pisze. Ale fakt, jakoś tak nie mogę sobie przypomnieć książki na temat obyczajów XIX i XX wieku, tylko sprawy Narodu, o komorze i alkowie cicho sza.
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
mamba9991
1000p
1000p

Post »

Na temat przełomu XIX i XX wieku miało być.
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
mamba9991
1000p
1000p

Post »

Ale jak ktoś ciekaw, to można wyszukać w czytelni stare "Bluszcze", bo to pismo wznowiono w 2008 roku, a powstało chyba w 1865, no i można czytać między wersami w "Lalce" :;230 :;230 :;230 Dobra, bo mi się wątek o książkach zrobi, pozdrawiam serdecznie, idę patrzeć, co macie w ogródkach jesienią'2010.
Esteci i łakomczuchy
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Och Mamba uwielbiam takie przepisy :;230 :;230 ................. " Wziąć kopę jaj , dać dziewce kuchennej niech uciera................." :;230 , a Łysiaka i jego "Cesarski poker " ;:108 ;:108 tez lubię.
mamba9991
1000p
1000p

Post »

I "Empirowy pasjans"!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Jak mi odbije to poszukam " Przepisy na Wielkanoc w porządmem domu ". To Was będę uraczał, tymi kopami, mendlami i innymi wszelakimi pundami.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
mamba9991
1000p
1000p

Post »

Pięknie prosimy. Takowoż o dobre domostwa utrzymanie i obejścia jego.
Esteci i łakomczuchy
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

... a nie powinno to być " pięknie prosiemy " ?

No dobra poszukam.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
mamba9991
1000p
1000p

Post »

To chyba od regionu zależy, to "prosiemy", albo "wiater", albo inne samogłoski w wyrazie, ja nie wiem do końca, skąd moje dziadki przyjechały, to folklor mnie interesuje cały polski. Wiem, że mieszkali w Świsłoczy, przedtem w Rożkach (aktualnie Białoruś). Gdzieś z kresów się wywodzę. Babcia i dziadek często przekręcali polskie nazwy, dziadek zawsze mówił o sobie Kaszub zza buga :D Z ciekawostek - jak mu w tej Świsłoczy cegielnię spalili za AK, to wziął i wygrał w totolotka i tak miał na start w Gdańsku :D :D :D
Esteci i łakomczuchy
mamba9991
1000p
1000p

Post »

Nie za czasów AK ofkors, ale "wiedzą sąsiedzi...." , w latach sześćdziesiątych ten pożar był, moja mama ma za to piękne wspomnienia ze Świsłoczy, dziadek przed cegielnią postawił huśtawkę dla swoich trzech pięknych cór, wszystkie w takich samych sukienkach się na niej bujały :D A sukienki były z bladoróżowego muślinu, bufki ciemniejsze, z kokardami, na dekolcie wianuszek różyczek, białe buty, zazdroszczę mamie tych ciuchów :wink:
Esteci i łakomczuchy
mamba9991
1000p
1000p

Post »

Co mnie tak na historię wzięło?????
Esteci i łakomczuchy
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie wiem, ale świetnie się czyta ;:108
;:196 :wit
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gospodyni !!!
Chyba wypuścili Cie ze szpitala i odrabiasz zaległości w ogrodzie . Odezwij się .
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
mamba9991
1000p
1000p

Post »

Cześć, Krzysiek. Jestem, tylko miałam gorączkę, ale się wyspałam, o rany, ze 30 godzin non stop. Ale trochę nadrobiłam ogrodowo, bo znalazłam w necie niedaleko naszej działki stadninę koni w dzielnicy Osów, to od razu zadzwoniłam, czy można zabrać obornik, no i można, to Konrad przywiózł z 5 worków, da się do kompostowania część, a część rozrzuci świeży, czuwam nad wszystkim 8-) , choć mi jakoś niewyraźnie. Mnie najbardziej denerwuje, jak mam płacić za takie rzeczy, jak obornik. A wyjdę z tego szpitala w środę i lekarz mówi, że mam przez miesiąc oszczędnie żyć :D Ok, to nie dokupię już cebulek :D Pozdrawiam.
Esteci i łakomczuchy
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miło Cię znów widzieć w miarę działającą ogródkowo ;:196 :wit Cebulki zawsze można w przyszłym roku dosadzić, i dobrej pogody, żebyś jeszcze mogła sobie pospacerować po włościach :uszy ;:3
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”