Mieczyki dzielimy się doświadczeniami Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mieczyki podzielmy się doświadczeniami

Post »

Yustysiu Chyba nie bardzo :roll: Nie jestem chemikiem , więc nie wiem jak zareaguje nadmanganian z Topsinem. Jeśli chodzi o nadmanganian , to dawałem trzy tabletki na litr letniej wody i mocno mieszałem. Niestety , tylko raz nadaje się do użycia , po moczeniu robi się taki mętny i brunatny , więc go wylewałem i robiłem nowy . Cebulki układałem na starym ręczniku aż obciekły i do kartonika :uszy :uszy :uszy
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No właśnie ciekawe czy to tylko fiolet działa, może po jakimś czasie się ulatnia jakiś składnik odkażający. Mam pytanie do Ciebie Zibi_41 czy wiesz co działa w tym nadmanganianie.
a co do uprawy w folii podziel się na forum swoja wiedzą, na pewno będzie to ciekawe. Co prawda nie mam tak dużych folii, żeby przeznaczyć je do hodowli mieczyków, ale poczytać warto. Tak jak wcześniej pisałam, u mnie parę mieczyków w folii bardzo ładnie zakwitło, ale były bardzo delikatne.

Yoostysia przypomniałaś mi o figach, które przywiozłam z Hiszpanii.Wszystko mi się kojarzy z Hiszpanią, ale chyba szybko tam nie pojadę, no może uda mi się tanio kupić bilet i na parę dni w październiku ;:3 , oczywiście jak mi w tym roku kwiatki wypalą, jak na razie ;:223 miotam się miedzy miastem i wsią i wsio jeszcze nie zrobione, a właściwie to prawie nic. Trzeba będzie w palmową i w święta rano do kościoła, a po południu na pole, chyba mi Pan Bóg wybaczy ;:170 .

Przywiozłam z Hiszpanii
duże pudło fig
kupiłam, bo były tanie
zjedli mi te figi w mig
u nas takich nigdzie nie dostanie.

Rozdawałam czy kto chciał
czy nie
a co mi tam
smaczne były, niechaj jedzą
i zrobiłam proszę ja was źle.
A dlaczego?
Wersy niżej wam powiedzą

W telewizji dziś mówili, że
figi dobre są
na... no wiecie.. tego.
Mąż mój wziął przypadkiem
tylko dwie
i nie powiem
było...no niczego.

No, a gdyby całe pudło zjadł
albo gdybym mu
po kilka wydzielała
jaki piękny byłby wtedy cały świat
za innymi
bym się też nie oglądała.
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu fajny wiersz - rymowanka o fidze ;:138
Ja nigdy nie moczyłem ani nie zaprawiałem cebul mieczyków przeciw chorobom i udawały się niezłe :D
ale w tym roku pod wpływem forum i przeczytanych informacjach o zapobieganiu chorobom postanowiłem też przeciwdziałać ...
Moczyłem wczoraj ok. 1-godz. w nadmanganianie i dziś miałem posadzić , ale deszcz pokrzyżował mi plany ... mam nadzieje , że do jutra wytrzymają
takie nie posadzone . :oops:
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50

Post »

Yoostysia - ja to bym reklamował takie dziadostwo w tym PNOS-ie.

Planuję moczyć mieczyki najpierw przeciw wciornastkowi, potem przeciw chorobom w Dithane. Czy przed sadzeniem obsuszyć bulwy czy mokre wsadzać do gruntu?
Tomek
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ktoś wypowiadał się , że po moczeniu należy cebule przesuszyć ... chyba Anita :roll:
Ty masz swoje cebule , czy kupione ? W czym będziesz moczył przeciw wciornastkowi ?
Jakie proporcje powinny być użyte do takiego moczenia ?
Ja kupiłem Talstar (taki zaleca P Staszek )ale nie wiem jaki powinien być roztwór w %.
Bo chyba inaczej do oprysku , a inny do moczenia ?
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p

Post »

Na stronie Pana Smolenia jest napisane:
"Przed sadzeniem cebulki mogą być zanurzone w ciepłej wodzie (o temp. 50°C) na 5 minut lub w 0,2% roztworze ACTELLIC 500 EC (20 ml na 10 litrów wody) na 15 minut. Inne źródła podają moczenie przez 1 godzinę w roztworze 0,1%"

Mam własne cebule. Talstar to chyba do opryskiwania w fazie 4-5 liści. W zeszłym roku zrobiłem tak jak polecają na stronie i miałem wreszcie kwitnące gladiole ;:138
Tomek
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p
Od: 12 lut 2011, o 16:24

Post »

zelwi pisze:Yoostysia - ja to bym reklamował takie dziadostwo w tym PNOS-ie.
Też o tym myślałam, tylko że chyba za bardzo na takie udry się nie nadaję... Ech, tak to już jest ze mną. Mama mówi, że trzeba mieć twardą d**ę, gdy się ma miękkie serce, ale normalnie nie potrafię ;:119

Zaraz więc te moje figi namoczę idąc za radą Euzebiusza ;:180 Miałam dziś nawet do ogródka iść, a tu pada od rana i cała akcja przesunięta została na jutro. Podsuszę je zatem przez cały dzień i noc, natomiast jutro w bardziej sprzyjających warunkach wysadzę do gruntu. I chyba troszkę płyciej niż nakazano, zmienię 8-10 cm na jakieś 5-7 cm.

Krysiu, ależ śliczny wierszyk ;:190 Od razu człowiekowi lepiej! Ja swego czasu popełniłam też parę, lecz odnośnie innej tematyki ;:216 Dwa zostały nawet wydrukowane, jeden w ktorejś z krakowskich gazet, a drugi w "Piłce Nożnej". Mogłabym się pochwalić - z tym, że raczej nowy wątek trzeba by było założyć, hihi. Taki sportowo-piłkarski przede wszystkim :uszy
regulamin
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Planuję moczyć mieczyki najpierw przeciw wciornastkowi, potem przeciw chorobom w Dithane. Czy przed sadzeniem obsuszyć bulwy czy mokre wsadzać do gruntu?
Pytasz czy suszyć, czy od razu sadzić, można od razu posadzić, a suszyć te które nie sadzimy od razu, myślę że dlatego, bo w wilgoci prędko puściłyby korzonki, a później przy sadzeniu można te korzonki łatwo uszkodzić.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Witajcie, mam zamiar w ten weekend posadzić swoje mieczyki (chyba nie za wcześnie ?). Kupiłam kaptan i chcę je wymoczyć, czy po tym środku zastosować jeszcze nadmanganian potasu? Tyle czytam, że w końcu już sama nie wiem czy coś nie pomieszałam. Jaką przerwę zastosować między pierwszym a drugim moczeniem?

pozdrawiam
Ilona
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 79&start=0
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kaptan i nadmanganian są środkami odkażającymi , przeciw chorobom grzybowym ... więc nie wiem czy jest sens kąpać je w obu cieczach . :roll:
Tu są zalecenia Anity ... podpowiada jak ona stosuje środki odkażające i jak sadzi cebule mieczyków .
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3&start=14
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byłam czytałam i nadal nie wiem, czyli najpierw kaptan, a potem przeciwko wciornastkom tylko co ? I jakie przerwy między moczeniem w jednym a drugim?

pozdrawiam
Ilona
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 79&start=0
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p

Post »

Nie, najpierw likwidujemy wciornastki środkiem 'Actellic' (stężenie 0,2% przez 15 minut), a potem przed sadzeniem do gruntu zaprawiamy w Kaptanie.
Kaptan ma się osadzić na powierzchni cebul, a mocząc je potem w 'Actellic' zmylibyśmy substancję aktywną :)
Tomek
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tego co czytałem na stronce P Stanisława Smolenia .... wnioskuje , ze najpierw moczyć cebule przeciw wciornastkowi w srodkach
Actellic lub Talstar , a później dopiero przeciw chorobom grzybowym . Ale nie podaje w jakich odstepach czasu .
Zresztą poczytaj sobie sama .

http://www.gladiole.pl/

O widzę , że już jest odpowiedź ... :D
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zelwi pisze:Nie, najpierw likwidujemy wciornastki środkiem 'Actellic' (stężenie 0,2% przez 15 minut), a potem przed sadzeniem do gruntu zaprawiamy w Kaptanie.
Kaptan ma się osadzić na powierzchni cebul, a mocząc je potem w 'Actellic' zmylibyśmy substancję aktywną :)
Dzięki za taką odpowiedź , lubię wiedzieć co i przede wszystkim dlaczego. Tzn. niby się wie, ale czasami wyważamy otwarte drzwi.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki serdeczne, lecę jutro kupić Actellic i je wymoczę, a w sobotę w kaptanie i jak lekko przeschną do ziemi.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”