Działka nad Drwęcą - Christin

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin

Post »

Krysiu kilkakrotnie byłam w Twoim ogródku tak po cichu nie pozostawiając po wizycie śladu. Widze ,że Ty też jesteś miłośniczką różych kwiatów. Dalie, mieczyki, aksamitki, kroksomie, które mnie zachyciły, ja nie mogę takiej ilości się dochować, tego roku kwitnie mi tylko jeden kwiat kroksomii.
Proszę pokaż jak wyglądają Twoje nowe etykietey do znaczenia roślin.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

christinkrysia pisze:Grazynko ja mam jakiś dziwny "dobowy program" od chwili kiedy przestałam pracować zawodowo.
Ciężko mi sie wstaje, rozkręcam się koło południa a dopiero pod wieczór czuję,że żyję i energia aż kipi ... :tan
Trzeba ją gdzieś wyładować więc nocami spaceruję po Waszych ogrodach :;230
Krysiu, mam to samo :;230 Dobrze, że mój ogródek blisko domu, mogę więc popracować aż do zmroku. Niestety, dnia coraz mniej :(
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to ciekawe czy ze mną będzie podobnie....bo idę na roczny zdrowotny ;:224
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

[quote="christinkrysia"]
Dziś na dobranoc na przekór nadciągającym czarnym chmurom zostawię trochę bieli którą tak uwielbiam.
Obrazek

A cóż to za cudeńko? Krysiu czy to bylina czy jednoroczna roślina? Bardzo mi się podoba kwiatuszek i ciekawa jestem jak wygląda w całej okazałości.
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38

Post »

Krysieńko całkiem imponująca kolekcja aksamitek ;:138 a biała kolekcja to dopiero zwala z nóg.Co to jest to pierwsze białe??
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Witam przy niedzieli wszystkich gości - po wczorajszej pracy dziś odpoczywamy w domu i każdy robi to na co ma ochotę więc ja ... buszuję po Waszych ogrodach.
Izuniu i Iwonko witajcie - przepraszam Was, że zapomniałam podpisać zdjęcia.
Nie wyrobiłam w sobie tego nawyku ale udało się naprawić błąd bo opcja EDYTUJ jeszcze była do dyspozycji
- czyli nazwy uzupełnione.

korzo_m Dorotko to prawda,że u mnie wielka różnorodność kwiatów i nie zależy mi na kolekcjonowaniu jednej. Nie lubię monotematyczności choć czasami wprowadzam ja w tzw szpalery robiąc je z jednego gatunku.
Może dlatego ,że w przyrodzie cos takiego nie występuje.Jest ogromne zróżnicowanie i może dlatego mniej chorób i wyjałowienia gleby z określonych składników bo potrzeby roślin sa zróżnicowane.
Natura jest mądra i bez naszej ingerencji daje sobie radę - urzeka swym pięknem dając wytchnienie od miejskiego klimatu.
Pstryknę zdjęcie etykietkom i wkleję do wątku.

basjak Barbaro cieszy mnie,że nie tylko ja to mam. A przy okazji dzięki Twej obecności na działce do zmroku mogę podziwiać ogród oświetlony światłem księżyca.

grazynarosa22 nie ma obawy,że nastąpią aż takie zmiany bo rok czasu to naprawdę niedługi czas i w myślach jest taka świadomość. Młodsza córka właśnie kończy taki urlop zdrowotny i za kilka dni do pracy. Po zabiegu na stopę jak juz była samodzielna to dużo pracowała w domu i w ogrodzie z myslą o tym aby mieć jej mniej gdy wrzesień się zacznie.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na mojej działce w rogu przy alejce ogólnej jest wyjątkowo mokre miejsce. Sporo roślin tam straciłam. Jesienią podniosłam poziom o 20 cm okładając brzeg kamieniami.
Rósł tam niewielki krzew bzu i nie miałam żadnej koncepcji ale przy płocie wsadziłam wysokie ostróżki w większości odcienie niebieskiego. Skoro niebieski to dodałam 3 kepy przetacznika kłosowego i chabry niebieskie. Poszło tez sporo pojemników z mieszanka wiosennych tuz przy kamieniach.
Obrazek

Dość długo pozostaje nieład po kwiatach wiosennych a,że cały rząd cebulek rośnie w pojemnikach więc wywędrowały robiąc miejsce innym. Przy okazji kamienie ... zbielały.

Rośnie tam mikołajek płaskolistny i pozostałe niskie czyli oxalis, miodunka pstra, jasnota i wzdłuż kamieni sanwitalia.
W samym rogu za bzem rosna wysokie dalie (mix kolorów)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sanwitalia to jedna z moich ulubienic - niezawodna, zero problemów, ciągle obsypana kwiatuszkami i pokrywa wszystko. W tej chwili dochodzi do metra czyli rozłożyła się na trawniku a mąż złym okiem na to patrzy przy koszeniu ... ;:161
Toteż staram sie zrozumieć "chłopa" i sterczę z tyczka podnosząc w czasie koszenia " moją piękną rozkładającą się Madam"

Aranżacja chwilowa czyli na obecny sezon ale brak mi koncepcji takiej stałej a jesienią trzeba by poczynić przygotowania.
Może ktoś podrzuci pomysł - będę wdzięczna bo po tych upałach jakoś ciężko idzie myślenie - przegrzało sie czy co :;230
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

sanwitalia ślicznie się rozpanoszyła , jeszcze nigdy nie sadziłam ją na rabatkach , miodunka i szczawik do kompletu z jasnotą tworzą ładną kompozycję .. ja bym dosadziła liliowców , kiścień lub pirysa azalie japońskie albo karłowate dalie , aby kwitły do zimy ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janeczko dzięki. Chcę tam posadzić taki zestaw aby wszystkim pasowało miejsce i przygotowana ziemia - to dla wygody.
Zaraz obok pod płotem planuje kilka kęp traw rożnej wysokości ale główna to babus. Marzy mi się zakończenie trawnika w tym cyplu pod płotem kępami traw.
Na zdjęciu poniżej właśnie z tego miejsca wnuczka bierze rozbieg do skoku w wodę .
Za nią widać kępę pacioreczników i siatkę. Dzięki kępom traw uzyskała bym zamknięcie zwężającego sie tam trawnika.
Czy to dobry pomysł - nie wiem ale trzeba sie przekonać....
Obrazek

Teraz zmiana tematu
Wcześniej wstawiałam zdjęcia dalii jak sukcesywnie zakwitały . Wszystkie były z tegorocznego zakupu.
Dziś pokażę dalie, które mam już kilka lat i zrobię to w 3 grupach czyli niskie ( 30 do 40 cm), średnie(ok 60 cm) i wysokie czyli powyżej 1 metra.

Zdjęcia dalii karłowych

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Często zaskakuje mnie zmienność barw na jednym krzaczku i prawie każdy kwiat jest niepowtarzalny.
Dobrze się krzewią i cały czas obsypane są pączkami. Podlewam je nawozem z dużą ilościa potasu i fosforu.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejne zdjęcia to dalie średniej wysokości - nie przekraczają 60 cm.
Wszystkie 3 odmiany w ciemnym wybarwieniu ale każda ma inny kształt kwiatów.
Nie znam odmian bo dawno kupowane z rożnych miejsc więc są NN ale nie umniejsza to w niczym ich urodzie.

Obrazek

Obrazek

Ta odmiana ma drobniejsze liście i z kłaczy wydaje dużo pędów, dlatego też od razu jest spory krzew.
Rośnie na tle białej dalii pomponowej o wys. 120 cm ale zdjęcie robione pod słońce i nie dało sie zrobić odpowiedniego ujęcia ale w realu dość ładnie wygląda taka kolorystyczna kompozycja.
Tuż obok jest biała rabata i część roślin sąsiadujących z nia też jest biała w ramach przejścia koloru a dla kontrastu na przemian czerwień w różnym wysyceniu.
Oczywiście takiej kolorystyki nie daje sie utrzymać przez cały sezon bo kwiaty maja to do siebie, że przekwitają ale dalie są ponad to !!!
Widoczne na zdjęciu dzielżany to kwiaty sąsiadki za płotem.

Kolejna dalia w tej tonacji
Obrazek

To ostatnie 2 zdjęcia z partii niższych ale jej wysokość nie sięga nawet 50 cm i ma wyjątkowo ładny układ płatków- takie ala muszelki wklęsłe do srodka.
Kwiaty długo utrzymują się na krzewie i pięknie rozjaśniają zewnętrzne okółki płatków.
Obrazek

Obrazek

Zauważyłam,że kwiaty odmian niskich sa mniej podatne na uszkodzenia w czasie opadów i wietrznej pogody. Być może dlatego,że sa mniejsze od odmian wysokich a łodygi na których kwitna nie wybijają sie aż tak bardzo ponad liście jak widać to u wyższych.
Zwarty pokrój i taka wysokość czyni je uniwersalnymi kwiatami do uprawy w gruncie i w pojemnikach. Nie wymagają podwiązywania więc mniej pracy przy nich.
Dlatego też zachęcam wszystkich do tego aby znalazły sie w kazdym ogrodzie.

szyszunia Iwonko Ciebie też bo jak pisałaś ... jedna już rośnie w Twym ogrodzie ale ona potrzebuje towarzystwa :;230
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

śliczne dalie .. tez mam ich trochę a na wiosnę muszę dokupić sobie karłowatych choc niektóre karłowate u mnie wyrosły na średnie ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Krysiu wnuczka ma uciechę na dzialeczce prawda :D :D :D znam to :D :D
a dalie masz śliczne, szkoda, że je trzeba wykopywać
pozdrawiam :wit :wit
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Krysiu...może już pisałaś, a ja przeoczyłam :oops: sadzisz dalie do ziemi, czy do doniczek? Ja w tym roku część posadziłam do pojemników, rosną słabiej, ale można je wstawić w puste miejsca.
:wit
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Krysiu wczesniej pisałaś , że masz tyle iksji wysianych z nasionek, zostawiasz je na zimę w gruncie , czy wykopujesz, bo są podzielone opinie ? :D :D :D
pozdrawiam papa :wit
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Krysiu mnie najbardziej spodobała się ta karłowa dalie trzy kolory w jednym, cudny maja środeczek, czy one posadzone są w donicy.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”