Ankowo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ankowo

Post »

Aniu ;:167 ja, przed chwilką skończyłam spacerek po całej Twojej działeczce :wit

Oglądnęłam wszyściutko, dokładnie :;230 :;230 :;230

Zaraz odezwę się na PW ;:196
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Tajeczko -bardzo Ci dziękuję ;:196 . Zaraz pędzę obejrzeć jak Twoje roślinki.

Halinko- tylko bez szaleństw :;230 Żebyś nie przetrzebiła swoich ślicznotek zanadto ;:196

Dzisiaj trochę popadało, zrobiło się zimno. Sypnęłam odrobinkę nawozu pod krzewy i byliny. I w zasadzie tyle. Spotkała mnie bardzo smutna niespodzianka- ktoś (coś) zniszczył moją szachownicę cesarską i to najbardziej dorodny egzemplarz -leżał z łodygą rozpłataną na dwie części, nie wiem czy rozszarpało go jakieś zwierzę, czy ktoś uszkodził, ale się zezłościłam :evil:
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ;:167 ojjj, współczuję Tobie i tej biednej szachownicy cesarskiej :(
Wyobrażam sobie co czujesz ;:4
W moim ogrodzie, w tym roku, pierwszy raz zakwitną cesarskie szachownice i już nie mogę się na nie doczekać :lol:
Po moim ogrodzie gonią koty i pieski sąsiadów iii też niektóre roślinki może spotkać takie nieszczęście :?

Buziaczki ;:196 ;:196 ;:196
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu u mojego syna najczęściej wilczury wyłamują młode,dopiero co wychodzące lilie,tak,że potem już kwiatu nie widzimy ;:223.Twoja strata wskazuje na uszkodzenie przez zwierze.
Aniu Ludisja wymaga wysokiej wilgotności!!!Może doniczkę z podstawkiem położ na wilgotnym keramzycie,chociaż jej reanimacja najlepiej by porzebiegała np.w akwarium lub małej szklarence.Życzę powodzenia!!
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko - właśnie nie wiem czy mam podejrzewać moje koty czy psy sąsiadów o ten występek. Łudziłam się że obwiązanie rafią coś pomoże ale dzisiaj już leżała całkiem na ziemi.
Halinko jutro wykopki - na pewno arcydzięgiel, przywrotnik, krwawnik, czyściec wielkokwiatowy, pysznogłówka to taka maleńka, ale jakiś pędzik wygrzebię między czosnkami. Tylko złocienia nie widać. A ożankę masz? Bo znalazłaby się i ona :D ;:196 I jeszcze młody laur i siewka granatu, jeśli masz warunki do przechowywania w zimie :D

Dziękuję Grażynko ;:196 . Właśnie za chwilę przygotuję ludisji prowizoryczny domek w terrarium (dawniej mieszkały w nim patyczaki).
Też podejrzewam że jakiś zwierz się pokusił na tą szachownicę, bo wyglądała na rozszarpaną. Nie złamana, czy zgnieciona, tylko właśnie jakby coś ją zębami zgryzło.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ;:167 pięknie dziękuję ;:138 ;:138 ;:138

Ożankę mam :lol: a laur i granat, to nie wiem, co to jest :oops: ... chyba nie mam ;:196 ;:196 ;:196

Ja, tej zimy, pierwszy raz przechowywałam moje cebulki iii udało się ... pięknie przeczekały zimę w piwnicy :D

Jutro, raniutko, jadę na działeczkę, a wieczorem zdam relacje :heja
Aśka68
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 18:14

Post »

Aniu udało mi się w końcu dzisiaj kupić zachwalany przez Ciebie burak liściowy. Tylko jak patrzę na Twój na zdjęciu to on ma takie liście buraczkowe, a ja kupiłam i na zdjęciu na torebce te liście są zielone jak szpinak. Nie pamiętasz jaką sadziłaś odmianę? Ta moja to burak liściowy Lucullus. I jeszcze jedno kiedy Aniu siejesz go (piszę od kwietnia), w połowie miesiąca, pod koniec czy może dopiero w maju?
Pozdrawiam
Aśka
Zapraszam
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aneczko u mnie za to wcale szachownice nie wyszły :(
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko- laur to roślina śródziemnomorska- liście na przyprawę się stosuje, na pewno znasz z kuchni (liście laurowe, liście bobkowe). Zimą może stać na parapecie w jakimś chłodniejszym pokoju.
A granaty to takie krzewy -też nie zimują w gruncie, mają drobne kwiaty czerwone, a jak się uda to pyszne owoce.

Asiu- buraka liściowego jest kilka odmian, ja miałam posiany RED CHARD - czerwony. A Lukullus ma białą łodygę i zielony liść. Też go wysieję i jeszcze żółty kupiłam :D Daj mi na PW adres, to ci wyślę po świętach tego czerwonego nasionka :D . Wiem że trudno je znaleźć w sklepach, bo warzywo mało popularne. Sieję buraki raczej w trzeciej dekadzie kwietnia, można je zresztą podsiewać co jakiś czas do czerwca.

Aniu- wielka szkoda tych szachownic! Tak czekamy na kwitnienie, bo to okazy wyjątkowej urody, a takie przykre zdarzenia potrafią zepsuć humor :cry:

Mam coraz mniej czasu na forum, nad czym bardzo ubolewam. Wczoraj kupiłam porzeczkę czarną (olbrzymi krzaczor- pędy mają chyba ze 170cm! ) i agrest bezkolcowy. Po jednym krzaczku - a i to jeszcze bez pomysłu gdzie je posadzić. Na razie zadołowane. Dobrałam jeszcze kilka bratków -tym razem miniaturki, żeby troszkę ukwiecić święta przed domem. Zdjęcia pewnie zamieszczę dopiero w weekend świąteczny.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ;:167 pęknie dziękuję ;:196 ;:196 ;:196 pewnie, że chcę, jak mogę, to bardzo proszę ;:180 ;:180 ;:180

Byłam dzisiaj w moim ogródeczku, roślinki wykopane, jutro rano, przed wyjazdem zadzwonię :lol:
Myślę, że to będzie około 10 godz, tak więc około 12 będę u Ciebie ;:196 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko! Twoje roślinki czekają, laur i mały granat także. Tylko pysznogłówka jest mikroskopijna i złocień - straszne maleństwa :? . Ale na pewno pod Twoją opieką coś z nich jeszcze urośnie :D Buziaki i do zobaczenia ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zgadnij,kto,zgadnij skąd
Życzy Ci Wesołych Świąt
Nie myśl sobie,że to bajka
Życzę Ci smacznego jajka
Niech tradycja wodę leje
Bo zajączek dziś szaleje!!
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Aniu :) Takie są uroki wsi, czasem narzekamy... głównie zimą, ale na szczęście sąsiedzi dość daleko i ognisko spokojnie można palić. Gałęzi mam taka stertę, że jeszcze na całe lato na ogniska wystarczy :heja Jednak częściej grillujemy na tarasie, chyba miastowe nawyki :) No i wygoda ... i te smaki...hihi
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko ;:196
Aguś - grill ma swoje zalety, ale jednak kiełbaska z ogniska smakuje inaczej. I atmosfera też inna :D

Dzisiaj odwiedziła mnie Halinka Kwak z rodziną - przemiła wizyta ;:3 ! Co prawda nie miałam wiele do zademonstrowania, bo moja działka wygląda ładnie dopiero jak drzewa i krzewy się zazielenią, ale udało się wymienić kilka roślinek :D Po świętach założę nową rabatkę - będą się te dary od Halinki aklimatyzować, bo rosły w kompletnie innej glebie. Mam nadzieję że sobie poradzą :D

Obrazek

Teraz zamierzam świątecznie leniuchować, żeby nabrać sił do dalszych prac na froncie ogródkowym :D
Z dzisiejszego przeglądu działki:

Stokrotki radzą sobie dobrze w półcieniu:
Obrazek

Do dużych żółtych bratków dołączyły kolorowe miniaturki:
Obrazek

Szybki sposób na wiosenną skrzyneczkę, łubianka wyłożona folią:
Obrazek

Pod brzózką:
Obrazek

Niby pospolite, ale nie wyobrażam sobie ogrodu bez forsycji!
Obrazek

Zaskoczenie- a jednak mam jakieś prążkowane krokusy :D Zakwitły pierwszy raz - ale i tak dokupię ich więcej jesienią!
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”