Witam wszystkich. Na wstępie nazywam się Tomek i mam 23 lata. Od paru lat w domu coś tam sadzę jednak bez większych sukcesów (wyrosła mi bazylia i inne podobne... do tego kupiłem sobie krzaczek truskawki, pomarańczy ozdobnej, pomidora, i papryki ozdobnej gdzie poza pomidorem udaje mi się je utrzymać).
Teraz do rzeczy. Mam swój ogródek już 2 lata, ale nigdy nic na nim nie siałem... Teraz postanowiłem się za to zabrać. Mam nadzieję, że mi pomożecie.
Podobno moja ziemia jest bardzo dobra i była nawożona. Około 3 lata temu była właścicielka sadziła tam kwiaty. Do zasadzenia mam jakby 3 obszary:
1) 4x7m
2) 2x2m
3) 1x5m
Chciałbym zasadzić paprykę, pomidor, fasolę, buraki, koper, kolendrę, groch, ogórki, sałatę, marchew, czosnek, truskawkę i może szpinak i bób. Możliwe też, że dzięki Waszym poradom zasadzę jeszcze coś innego. Większość będę sadził wiosną i nie zagłębiałem się w to jaka jest trudność w pielęgnacji tego co zamierzam sadzić. Teraz jesienią chcę zasadzić czosnek (z ząbków), marchew i z tego co wiem nie jest to trudne. Mam już posadzone 2 krzaczki poziomek, które jak zapewniała sprzedawczyni dobrze przezimują i drzewko brzoskwini, które powinno owocować za 3 lata.
Teraz pytania:
1) Czy teraz na jesień wystarczy przekopać ziemię tzn ją tylko odwrócić?
2) Czy uprawa czegoś co wymieniłem wyżej będzie za trudna dla początkującego?
3) Jak chcę teraz zasadzić czosnek, marchew, szpinak to czy mam teraz wybrać z ziemi trawę czy należy to zrobić na wiosnę?
4) czy truskawka może być w rzędzie z poziomką? coś mi się obiło że poziomka wtedy zabiera truskawce sporo smaku ale wolę się spytać ekspertów
5) czy nasiona wsadzać bezpośrednio do gruntu czy najpierw w małych doniczkach i potem przesadzać
6) Dobrze rozplanowałem swój ogródek? Może da się zrobić tak, że najpierw wsadzam coś innego np rzodkiewkę a potem po zebraniu rzodkiewki kalafior (i na odwrót)
7) Czy kradną Wam czasem rzeczy posadzone w ogrodzie?
8) Czy mogę posadzić różne gatunki pomidora w jednym rzędzie?
Zrobiłem sobie plan na część ogródka według
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... e#p1450175
Jestem ciekawy czy zrobiłem to dobrze?
Taki trochę offtop. W ogrodzie wyrósł mi chmiel. Zebrałem ponad 100 szyszek ale sąsiad mi powiedział, że raczej nie da się z tego zrobić piwa bo mają olejek w sobie i trzeba się jakoś tego pozbyć. Czy to prawda?
Wiem, że pierwszy post i już pytania to może kiepsko wyglądać (jednak zamierzam się częściej udzielać na forum) ale liczę na Waszą pomoc. Z góry dziękuję za każdą pomoc