Witajcie
Mam pytanie dotyczące orzecha. Posadzony jakieś 9, może nawet 10 lat temu. Od trzech lat zawiązuje owoce, ale albo spadają, albo jakieś ptaki je zjadają, nie mam pojęcia. Pod drzewem nic nie widać... Chociaż specjalnie mocno nie szukałam Czy ktoś wie, czemu ewentualnie zrzuca owoce? Samo drzewko ma jakieś 3 m wysokości. Ładną szeroką koronę. Nie wiem niestety jaka to odmiana, ale jakaś szlachetna.
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson Ogródkowo Doniczkowo
Witam, kompletnie nie znam się na odmianach orzecha, chciałabym posadzić na działce orzecha, który ma bardzo dużą skorupę. Nie z tych małych. Ktoś mi podpowie, co to za odmiana?
Cześć. Chciałem Was zapytać czy ktoś z Was ma swoim ogrodzie odmianę orzecha włoskiego ,,Resovia". Przekopując internet na wielu stronach jest polecany jako jedna z najsmaczniejszych odmian. Co o niej sądzicie? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.
U mnie w sadzie rosną odmiany U16, U01, SK01 i kilka innych. Drzewka zakupiłam w szkółce pani Ani w 2015 roku. Ładnie rosną. W tym roku zaowocowały. U01 najbardziej mi smakował, chociaż pozostałe też były bardzo dobre. Bierz pod uwagę, oprócz smaku, czy dobrze się suszą i przechowują.
Są sporo droższe niż inne drzewa owocowe bo w Polsce jest za zimno na szczepienie w gruncie trzeba stosować miejscowe ogrzewanie szczepienia albo całego tunelu przez co najmniej 20 dni 26 stopni inaczej nie tworzy się kalus tzn nie zrośnie się.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
Witam, czy ktoś mógłby mi polecić jakieś fajne odmiany orzecha włoskiego, który dosyć szybko wchodzi w owocowanie i ładnie się rozrasta?
Region to północna polska - zachodniopomorskie, gleba średnia jakość.
Pozdrawiam,
Witam wyczytałem, że bielenie młodych orzechów wapnem może skończyć się uszkodzeniem młodej kory. Tu moje pytanie mam młodego orzecha jednoroczny okulant tylko ten jeden przyjął się z mojej okulizacji wiec chucham i dmucham na niego. Chciałbym go zabezpieczyć na zimę a nigdy nie bieliłem orzecha ani innych drzew tu moje pytanie czy ta farba się nada https://www.castorama.pl/produkty/wykon ... 0-5-l.html została mi resztka po malowaniu czegoś innego jeżeli tak to kiedy to zrobić i czy należy rozcieńczyć.
Pozdrawiam
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
Na jaką odległość przenosi się pyłek orzecha? Pytam, bo mój mały orzeszek po raz pierwszy wytworzył kwiat- tylko jeden, żeński. Jakieś trzysta metrów dalej rośnie wieki stary orzech. Czy możliwe jest zapylenie?