A można wiedzieć czemu?W tym roku przy ukorzenianiu pod osłoną nie będę stosował czarnej foli.
Ukorzenianie zdrewniałych pędów winorośli
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Ukorzenianie zdrewniałych pędów winorośli
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- kapitan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Bo męczyłem się z nią w roku ubiegłym. Upaprała się błotem i bardziej była w kolorze "glebowym" niż czarnym
. Temperatury w namiocie (również podłoża) są zdecydowanie wyższe niż w uprawie gruntowej i czarna folia niewiele zmienia. Więcej problemów niż korzyści.

Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Tak masz rację, że w tunelu i tak gleba jest cieplejsza.
U mnie to dochodzą jeszcze gryzonie, który taka folia tylko sprzyja.
Mam tylko jeszcze wątpliwość odnośnie stopniowego obniżania temp. w ukorzeniarce.
Bo jak wczoraj dołożyłam nowe sztobry, a chcę wyjąć już te z kallusem to czy to stopniowe obniżanie temp. to konieczność?
U mnie to dochodzą jeszcze gryzonie, który taka folia tylko sprzyja.

Mam tylko jeszcze wątpliwość odnośnie stopniowego obniżania temp. w ukorzeniarce.
Bo jak wczoraj dołożyłam nowe sztobry, a chcę wyjąć już te z kallusem to czy to stopniowe obniżanie temp. to konieczność?
Ja nawet nie wiedziałem (jak na pierwsze moje eksperymentalne ukorzenianie) że, takie coś się stosuje.jokaer pisze: czy to stopniowe obniżanie temp. to konieczność?

Pozdrawiam Józef
- jokaer
- -Moderator Forum-.
No i Józefie bardzo dobrze, wobec tego i ja się nie będę niczym przejmować, tylko robię miejsce w ukorzeniarce. 

Zapewne chodzi o jak najmniejszy stres dla korzeni w momencie przesadzania do doniczek lub gruntu. Jak się nagle przesadza roślinki, które grzały się w stałej temp. 28st do ziemi o ciepłocie 15-20st to troszkę się może zestresować, choć pewnie przeżyje.Joze1802 pisze:Ja nawet nie wiedziałem (jak na pierwsze moje eksperymentalne ukorzenianie) że, takie coś się stosuje.jokaer pisze: czy to stopniowe obniżanie temp. to konieczność?Swoje grzałem na Full czyli 28*C przez cały okres ukorzniania, efekt jak na fotkach, na wszystkich 10 sztobrach 4 odmian .
Pozdr.
Jarek
Jarek
- jokaer
- -Moderator Forum-.
Tak tez i myślałam, że chodzi o stres, ale tez jak to wychodzi w praktyce.
Generalnie winorośl ma zadatki chwastowe. Rośnie właściwie wszędzie i jest bardzo żywotną rośliną.
Czasami z kolei takie stresy działają na roślinę pobudzająco.
Np skoki temp. na wiosnę, zimno, ciepło, i tak w kratkę przyspieszają w efekcie rozwój roślin.
Generalnie winorośl ma zadatki chwastowe. Rośnie właściwie wszędzie i jest bardzo żywotną rośliną.
Czasami z kolei takie stresy działają na roślinę pobudzająco.
Np skoki temp. na wiosnę, zimno, ciepło, i tak w kratkę przyspieszają w efekcie rozwój roślin.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Ja mam taki problem. Sadzonki które w ubiegłym roku ukorzeniałam zimę przeżyły.Łozy przecięłam na dwa oczka z myślą, że jedną latorośl potem usunę . Widzę jednak, że jedna z sadzonek nie rozwija się według zasad. Łoza z dwoma pąkami uschła, natomiast z drzewa poniżej tej łozy rozwijają się dwa pąki. Logika mówi żeby je traktować jako przyszłoroczne łozy, czyli jeden pąk usunąć, zostawić tylko jeden.Czy mam racje?
- kapitan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Sadzonka pewnie nie należy do najsilniejszych? Nie zdrewniała należycie i dlatego przyrost usechł. To co chce rosnąć jak najbardziej może być bazą dla łozy, na kolejny sezon. Jeżeli sadzonka jest słaba to prowadź kolejny sezon na jedną latorośl.
Piotr
Witam ponownie.Mam do Was takie oto pytanie, dot. moich ukorzenionych sadzonek. Jestem zaniepokojony wyglądem moich sadzonek, tydzień temu przesadzonych do doniczek. Co Wy na to?

Pozdrawiam Józef
Joze1802 niepokojący jest suchy kikut - tam coś się dzieje, stąd efekt moim zdaniem. Masz tylko jeden zielony pęd na 'sztobrze'?
Tak, mam po jednym pędzie na sztobrze. Sztobry mam nawet dość mocno ukorzenione, dolne oczka wyłamałem, bo były dość cherlawe w stosunku do górnych.
Pozdrawiam Józef
Może zrób zdjęcie takie na maxa miejsca suchego kikuta (z kawałkiem poniżej) i wyrastającego pędu - na zdjęciu zobaczysz czy to zamieranie pędu czy nie. A według Ciebie co to?
Pozdrawiam Józef