Magiczny zakątek dwostr cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p
Od: 18 wrz 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Magiczny zakątek dwostr

Post »

Tak Jolu to na pewno Patriot :wink: A więc Antiocha nie masz :?: Ale tulipanów :shock: czy je wykopujesz :?:
sylwekw

Post »

dwostr pisze: Sylwku, poszukałam w swoich zbiorach tegoroczne zdjęcia tulipanów,zamieszczając je teraz ,nadrobię zaległości i być może choć częściowo zaspokoję Twoje oczekiwania.
Nie mam co prawda tak wielu odmian co Ty,ale nawet i te nieliczne,które posiadam , sadzone w grupie dają (moim zdaniem) całkiem niezły efekt
Mnogość odmian to jeszcze nie wszystko. Ja np marzę o tym, że kiedyś dochowam się dużej liczby tulipanów w każdej odmianie która mi się podoba.

I oczywiście, że bardzo podobaja mi się grupy tulipanów. Np Twoja pomarańczowo-czerwona grupa albo ten biało-różowy szpaler są rewelacyjne. Miło popatrzeć.
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08

Post »

Droga imienniczko, chyba sie pomyliłaś z ta nazwą , hiacynty inaczej wyglądają. Mam hiacynty w ogródku. Wskazany przeze mnie kwiat ma stojące łodyżki z niebiesko-fioletowymi kwiatkami, a liście długie leżące na ziemi, tak jest bynajmniej u mnie.

O ten kwiat pytałam.
Obrazek
Pozdrawiam Dana :)
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Jolu biała hosta to rzeczywiście white father ale wiesz,zdjęcie zrobiłam wkrótce po tym jak ją kupiłam ,wtedy wyglądała nawet zdrowo i dawała nadzieję ,że z niej coś będzie .Niestety po kilku tygodniach przyszło rozczarowanie- deszcze zdecydowanie jej nie służą.Liście ma bardzo delikatne i chociaż rośnie w półcieniu, jak zalecał szkółkarz, nie może bidulka wystartować-co wypuści jeden liść to i jeden też zgubi .Nie wiem,czy to kwestia pogody,czy może coś jej dolega.

Dziękuję Marysiu ;:196 za identyfikację patriota Jola słusznie zasugerowała-wiedziałam,że na Was mogę liczyć ;:196 Wy to się znacie na rzeczy!
Jeśli chodzi o tulipany to wykopuję je po 2-3 latach uprawy w jednym miejscu.Różne mądre książki zalecają co prawda wykopywać co roku ,ale mnie bardziej odpowiadają duże kępy a takie trudno uzyskać sadząc pojedyncze cebule.

Sylwku na pewno Twoje marzenie szybko się spełni ,bo tulipany wyjątkowo szybko się mnożą.
Ja z roku na rok mam ich coraz więcej,więc żeby było miejsce dla innych roślinek, część cebulek rozdaję znajomym.W tym roku pogoda mi trochę "pomogła "pozbyć się nadwyżek bo część już musiałam wykopać ,bo były porażone pleśnią i zaczęły gnić w ziemi-ciekawa jestem czy coś się uratuje.
Przyjemnie jest czytać ,że podobają Ci się moje tulipany -dziękuję. Ten szpaler biało-różowych jest dopiero pierwszy rok u mnie ,mam nadzieję ,że nornice nie trafia do nich zimą i za rok utworzy się bardziej zwarta grupa.

Danusiu ależ to naprawdę hiacynt (fakt,jakiś taki niewydarzony) Wiem, przyzwyczajeni jesteśmy do widoków pięknych pędów oblepionych dookoła kwiatkami .
Ale te moje hiacynty rosną u mnie już kilka lat i tak się porobiło ,że kwitną tak symbolicznie więc może dlatego trudno je poznać.Niżej fotka tych samych hiacyntów, tylko z dalszej odległości.

Obrazek

Dla porównania wkleję zdjęcie hiacynta który zakwitł z cebuli zakupionej ubiegłej jesieni.
Popatrz ,kwiatki są takie same, tylko ich ilość na pędzie znacznie bardziej imponująca

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08

Post »

No to mój kwiat nadal nieznany, niech ustąpią deszcze to porobię fotki swoim kwiatkom.
Dziękuję za wyjaśnienie. :)
Pozdrawiam Dana :)
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Danusiu ;:167 zapachniało hiacyntami - uwielbiam je i co roku dokupuję ;:196 ;:196 ;:196
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Cię Halinko w moim zakątku-dziękuję ,że w nawale prac wstąpiłaś do mnie.Wiesz, ja też dokupuję co roku cebule hiacyntów ,bo bardzo podobają mi się takie hiacyntowe łączki jak np u Krysi -Goryczki, niestety nie umiem doprowadzić to tak bujnego kwitnienia.
I jeszcze kilka fotek z mojego ogródka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Obrazek

piękne połączenie :D
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danusiu jakie masz cudne ciemne piwonie, jasno różowe i białe oczywiscie też :D ale takie ciemne to moje marzenie, clematis biały ślicznie sie wspina w przyszłym roku musisz mu dać większą tyczkę :wink: krzewuszka ładna :D tez mam taką ale jeszcze malutką. Czy Twój złotokap jeszcze tak kwitnie bo mój ma juz tylko grona z nasionkami :wit
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dwostr pisze:
Obrazek
Danusiu czy to jest Tuja "sznurkowa" ? czy ona była szczepiona na pniu :roll: czy jakoś ją tak podcinałaś ?
Pytam Danusiu bo posiadam taką tuję ale ona jest jakaś inna tzn. jakby nie rosła taka mała przy ziemi :roll:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dziękuję za odwiedziny i miłe słowa

Isiu jeśli podoba Ci się ta bordowa piwonia ,to nic nie stoi na przeszkodzie bym Ci sprezentowała sadzonkę.Ale to gdzieś w sierpniu .Obiecałam jeszcze sadzonki piwonii komuś z naszego forum (muszę jeszcze sprawdzić komu bo nie pamiętam teraz) ale na pewno i dla Ciebie coś zostanie.
Złotokap obecnie ma pojedyncze grona od strony zacienionej -zdjęcie zrobione było nieco wcześniej.

Jolu to rzeczywiście tuja "sznurkowa" kupiłam ją jako szczepioną na pniu ,ale mam wątpliwości czy jest szczepiona,bo u podstawy pnia wyrastają pędy takie jak u góry.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

DANUSIU pierwszy raz widzę taką tuje sznurkową . Wygląda bardzo fajnie a Twoje kompozycje kwiatowe superowe . Moje białe piwonie jeszcze ne kwitną ,ale mam nadzieję ,że niedługo również zobacze i powącham ich kwiaty
dwostr pisze: piękne są te kompozycje

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p
Od: 18 wrz 2008, o 17:06

Post »

Danusiu czy to powojnik taki malutki i cały w kwiatach :?:

Obrazek
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, Marysiu to mój tegoroczny zakup, przysłali mi go jeszcze zimą ale był podpędzony więc przez jakiś czas trzymałam go w garażu.
Też jestem zdziwiona,że tak ładnie zakwitł.Będę musiała zapewnić mu większą podporę.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”