Moje parapety.
- agnieszka__
- 500p
- Od: 22 paź 2009, o 23:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje parapety.
Wspaniałe zakupy ,szczerze gratuluję szczególnie masedvilli ,ciekawe jakie kwiaty bedzie miała .Ja ostatnio naoglądałam się właśnie dziesiątek - -powalił mnie ten gatunek na kolana ,bardzo dekoracyjny storczyk i jaka różnorodnośc kolorów ,nawewt nie przypuszczałam.A Twoja doniczka niczego sobie spory egzemplarz .
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kochane jesteście,dziękuje za odwiedziny.Musze zapytać Mariolki w jakim kolorze kwitnie Masdevalia.Z wrażenia o tym zapomniałam
Ascocentrum po kąpieli wisi u sufitu na haczyku.Mój M kilkakrotnie podszedł,obejrzał i zapytał,czy nie mogłam kupić czegoś zielonego zamiast takich ususzek ?

- trzynastka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
[quote="Andzia1Ja sobie tu do Ciebie Grażynko zaglądam i po cichu zazdroszczę storczyków, ale chyba będę musiała z nich całkiem jednak zrezygnować... Chyba, że jest jakiś gatunek, który lubi wschodnie okno i zacienione drzewem... Jest jakiś taki?[/quote]
Wcale nie musisz rezygnować ze storczyków- proponuję zainteresować się sabotkami-Paphiopedilum, w uprawie są łatwe, jak Phalaenopsis. Zapraszam do mojego wątku- jest tam trochę zdjęć różnych moich sabotków.
Wcale nie musisz rezygnować ze storczyków- proponuję zainteresować się sabotkami-Paphiopedilum, w uprawie są łatwe, jak Phalaenopsis. Zapraszam do mojego wątku- jest tam trochę zdjęć różnych moich sabotków.
- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grażynko, a może nie pytaj o kolor. Będziesz miała niespodziankę. Masd. jest taka rozrośnięta, pewnie niedługo zakwitnie 
Ja mam dwie Masd. białą i pomarańczową, niby rosną im nowe listki, ale już bałam się, że mi się z nimi nie uda. Co dwa, trzy tyg. przestawiałam je w różne miejsca, szukając tego najlepszego. W końcu trafiły do akwarium. Przesadziłam je, niestety część korzeni była kiepska. Teraz jest już, mam nadzieję, lepiej
Zanim je dostałam czytałam co się dało n.t. ich uprawy, a gdy trafiły do mnie to byłam głupia jak but
Inaczej jest, gdy przynosi się do domu kolejnego Phal., o których się wie "wszystko", a zupełnie inna sprawa jest z nowościami, nieznanymi gatunkami, o odmiennych potrzebach itp.
Trzymam kciuki za Twoje roślinki
A Twojemu M się nie dziwię, ostatnio był u mnie kuzyn- rolnik i jak zobaczył wandę w wazonie, to nie wierzył, że roślina może tak żyć, z gołymi korzeniami itp.

Ja mam dwie Masd. białą i pomarańczową, niby rosną im nowe listki, ale już bałam się, że mi się z nimi nie uda. Co dwa, trzy tyg. przestawiałam je w różne miejsca, szukając tego najlepszego. W końcu trafiły do akwarium. Przesadziłam je, niestety część korzeni była kiepska. Teraz jest już, mam nadzieję, lepiej

Trzymam kciuki za Twoje roślinki

A Twojemu M się nie dziwię, ostatnio był u mnie kuzyn- rolnik i jak zobaczył wandę w wazonie, to nie wierzył, że roślina może tak żyć, z gołymi korzeniami itp.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
-
Gogi,Kamilko,Śniezko,dziękuje za odwiedziny
Teraz się dowiedziałam,że mam Ascocentrum miniatum Kai gold.Ma dwa keiki już dosyć duże,widzę nowe korzenie u wszystkich,moczone rano godzinkę potem wisi,o 15 -tej znowu godzinkę,do wieczorka obeschnie.Mariolka powiedziała,że mam tak kilka dni robić,bo jednak korzonki podsuszone.
Śnieżko wydaje mi się,że na tym wschodnim oknie które opisujesz,mogło by egzystować kilka storczyków.Nie musiałabyś cieniować przy ostrym słońcu.Takie np.dendrobia lubią rozproszone swiatło,nawet falki tam mogą być.Przeanalizuj jeszcze raz to stanowisko
Pozdrawiam serdecznie Wszystkich odwiedzających

Śnieżko wydaje mi się,że na tym wschodnim oknie które opisujesz,mogło by egzystować kilka storczyków.Nie musiałabyś cieniować przy ostrym słońcu.Takie np.dendrobia lubią rozproszone swiatło,nawet falki tam mogą być.Przeanalizuj jeszcze raz to stanowisko

Pozdrawiam serdecznie Wszystkich odwiedzających

- grazka2211
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
Grazynko gratuluję nowości;:138 .Niech zdrowo rosną i bezproblemowo.A za chwilkę niech cieszą nasze oczy kwiatuszkami.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
-
Grazka2211 serdeczne dzięki 

- Andzia1
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
Grażynko - mam 2 storczyki Phalki, na spodzie ich liści pojawiła sie taka lepka, przeźroczysta substancja, co to jest? i co z tym mam zrobić.
Chciałam jeszcze zapytać w jakim czasie po, przekwitnięciu można spodziewać się ponownego i co to są "keiki"

Chciałam jeszcze zapytać w jakim czasie po, przekwitnięciu można spodziewać się ponownego i co to są "keiki"

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
-
Andziu,cieszę się,że mnie odwiedziłaś
.Co do Twoich storczyków:dokładnie obejrzyj liście,szczególnie dokładnie kąty liści bo tam mogą mieszkać np.wełnowce.Jak masz lupę to jeszcze lepiej i dokładniej to sprawdzisz.Wełnowce mogą dawać taką lepką rosę.Jeżeli nie stwierdzisz (oby!!)szkodników to znaczy,że występuje zjawisko tzw.gutacji.To nic grożnego,liść pozbywa się w ten sposób nadmiaru wody.Przetrzyj spód liści wilgotną chusteczką higieniczną.Możesz dodać kropelkę!alkoholu to je zdezynfekujesz.
U mnie po kwitnięciu przepłukuje doniczkę duża iliścią czystej wody ( przegotowanej) i odstawiam na 4-5 tyg.Potem wznawiam podlewanie np.co tydzień,przy objawach wzrostu ( nowe korzenie,listek) dodaje nawóz.A keiki to "dzidziuś",który storczyk wypuszcza na nie obciętym pędzie po kwitnieniu,np.falek.Natomiast basal keik storczyk wypuszcza przy zalaniu liści sercowych.Może się tak stać podczas podlewania przez nieuwagę.Jeżeli storczyk ma wolę życia,to z boku rozety liściowej wypuszcza właśnie basal keiki.
Andziu nie wiem,czy dokładnie Ci to opisałam,jeżeli nie ,to pytaj

U mnie po kwitnięciu przepłukuje doniczkę duża iliścią czystej wody ( przegotowanej) i odstawiam na 4-5 tyg.Potem wznawiam podlewanie np.co tydzień,przy objawach wzrostu ( nowe korzenie,listek) dodaje nawóz.A keiki to "dzidziuś",który storczyk wypuszcza na nie obciętym pędzie po kwitnieniu,np.falek.Natomiast basal keik storczyk wypuszcza przy zalaniu liści sercowych.Może się tak stać podczas podlewania przez nieuwagę.Jeżeli storczyk ma wolę życia,to z boku rozety liściowej wypuszcza właśnie basal keiki.
Andziu nie wiem,czy dokładnie Ci to opisałam,jeżeli nie ,to pytaj

- dorotakol
- Od: 30 maja 2009, o 20:03
Ascocentrum jest z dwiema keiki
Ale okaz

Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grażynko bardzo dorodna to Ascocentrum. U mnie też różnie reagują jak widzą Vandowate z wiszącymi korzeniami. Niektórzy szukają gdzie ma doniczkę, lub ziemię. Zawsze tak się uśmieję.
Powodzenia w uprawie Masd.
Powodzenia w uprawie Masd.
-
Joane
.Myśle,że dam radę.To moja pierwsza,zawsze zachwycały mnie jej kwitnienia,ale jak będzie u mnie?Czas pokaże 

to Ascocentrum. coś pięknego ;)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=29378" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Moniko cieszę się