Miskanty
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Miskanty
Dzisiaj dostrzegłam oznaki życia u trzeciej sztuki. 

- oliwka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja u delikatnego Flamingo.
Pozostałe, sprawiające zawsze wrażenie bardziej krzepkich - cisza.
Pozostałe, sprawiające zawsze wrażenie bardziej krzepkich - cisza.
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wiem jakie macie MISKANTY ale jak macie "olbrzymie" to szansa że przemarzły jest równie prawdopodbna co wymarzniecie trawy na waszych trawnikach. Jak "olbrzym" się ukorzeni to chyba nawet -50 C go nie ruszy, ale są spece które i tak go okrywają na zimę. Podobno ukorzenionego Miskanta można usunąć tylko koparką bo korzenie mu rosną wiele metrów wgłąb ziemi i nawet Roundup go nie rusza.
- oliwka
Giganteusa akurat nie sprawdzałam
Ale za to 3 kolejne odmiany coś tam wypuszczają

Ale za to 3 kolejne odmiany coś tam wypuszczają

Ups. A ja właśnie planowałam przesadzać jutro mojego kilkulatka. Skąd ja wezmę koparkęSLIMI pisze: Podobno ukorzenionego Miskanta można usunąć tylko koparką bo korzenie mu rosną wiele metrów wgłąb ziemi i nawet Roundup go nie rusza.

- oliwka
Przy przesadzaniu kilkuletniego miskanta chińskiego trzeba się trochę nakopać, ale jest to jak najbardziej wykonalne.
Jesienią przesadzałam około 5 letnią kępę odmiany Dawid.
Powyższa uwaga o kilkumetrowych korzeniach, dotyczyła chyba miskanata giganteusa. Jak z nim jest, to nie wiem, bo nie przesadzałam. Natomiast czytałam relacje z takiej operacji z użyciem siekiery
Powyższa uwaga o kilkumetrowych korzeniach, dotyczyła chyba miskanata giganteusa. Jak z nim jest, to nie wiem, bo nie przesadzałam. Natomiast czytałam relacje z takiej operacji z użyciem siekiery

-
- 100p
- Od: 5 maja 2011, o 10:11
Pocieszyliście mnie z tym, że Wasze miskanty jeszcze śpią.ja tylko chodzę i liczę straty po zimie i mam nadzieję, że jednak miskanty się uchowały.
- Sebek87
- Od: 10 gru 2010, o 18:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mój miskant olbrzymi "malutka sadzonka się budzi ale reszta jeszcze nie.
- falkenburg
- Od: 7 wrz 2009, o 23:38
Potwierdzamy że bez siekiery do kilkuletniej kępy miskanta olbrzymiego raczej trudno się dobrać. Ta koparka to trochę przesada, korzenie nie są tak ważne jak kłącza, które kłębią się kilka/kilkanaście cm pod ziemia. Trudność sprawia zwartość kępy, nawet porządnym szpadlem ciężko przeciąć kępę na części i bez siekierki się nie obejdzie. Młodsze kępy 2-3 letnie bez problemu można wykopać szpadlem (ale powtórzę się porządnym, spawanym).oliwka pisze:Przy przesadzaniu kilkuletniego miskanta chińskiego trzeba się trochę nakopać, ale jest to jak najbardziej wykonalne.
Jeżeli macie 2 i starsze kępy to powinno być w porzadu. Poza kilkoma wrażliwymi odmianami np. 'Cabaret', większość zimuje bez problemów. Jak będą cieplejsze noce to miskanty szybko ruszą
Małgorzata i Krzysztof
U mnie u odm.Kleine Silberspinne coś z boku zaczyna się pokazywać zielonego, ale to ogólnie bardzo żywotny miskant.U innych nic... 

Spokojnie jeszcze nic się nie dzieje.W zależności od regionu Polski ,czy nawet ukształtowania terenu wegetacja następuje w różnych terminach.Choć zima była sroga w trawach nie odnotowałem strat,wszystkie zaczynają już startować ,bym skłamał rozplenica jeszcze czeka ale to normalne .Nawet sadzonka lasecznicy trzcinowej choć jej nie okryłem wypuściła pierwszy pęd.
Skoro nie masz strat to chyba miałeś pokrywę śnieżną ?
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
U moich też cisza
Jedynie rozplenica wypuszcza zielone liście.

Jedynie rozplenica wypuszcza zielone liście.
Na brak śniegu to nie mogłem narzekać .Z trawami to tak jest że wymagają cierpliwości.selli7 pisze:Skoro nie masz strat to chyba miałeś pokrywę śnieżną ?