Grusza azjatycka, wschodnia, chińska, Nashi

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re:

Post »

mirzan pisze:Widziałem jak osy kradną kotom z miski świeże mięso, nigdy nie widziałem aby ruszyły resztki nie zjedzone.
Raz jeden w życiu zdarzyło mi się widzieć, jak osy pocięły na kawałki zabrały do gniazda ślimaka bezskorupowego - leżał koło ławki w trawie, zdechł po wyłożeniu trutki na ślimaki i tego akurat przeoczyliśmy aż do popołudnia, kiedy to okazało się ze osy dosłownie kroją go na kawałki. Nie przeszkadzało im, że nie był już świeży (delikatnie mówiąc, bo leżał w dość wysokiej temperaturze) ani to, że cały był pokryty pianą. Nie są te osy jednak zbyt wybredne... Akurat w tym przypadku skończyło się dla nich źle, bo gniazdo zamarło po jakichś dwóch -trzech dniach. Od tej pory ograniczam użycie trutki na ślimaki, bo boję się, że zaszkodzę ropuchom, skoro wygląda na to, że osy drogo zapłaciły za darmowe mięsko...
Zielonym do góry!!!
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 20:06

Re: Nashi

Post »

Witam nashi to cudowna roślina. Mam drzewko wysokości ok. 1 metr. Jednak strasznie choruję liście czarnieją, czarniały bo obecnie jest zima. :/ i opadały. Wiecie może jak zaradzić? Też zostawiłem ją w gruncie myślicie że ma szansę przetrwać zimę. Warmia. :?:
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p

Re: Grusza azjatycka

Post »

Witam, mam pytanie czy grusza nashi przyjmie się na glebie nieco podmokłej?? :oops:
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

To zależy od podkładki.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p

Post »

Nashi wyhodowane jest z nasion, nie posiada podkładki... ;:131 Ma około metra wysokości, dało by się zaszczepić taką gruszę na np. konferencji?
Pomidek
200p
200p
Od: 31 sty 2014, o 18:01

Post »

Witajcie
A mnie zastanawia w jakiej odległości minimalnej i maksymalnie powinien rosnąć zapylacz? I mam tu na myśli Polską gruszę KONFERENCJĘ.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

maxmar123 pisze:Nashi wyhodowane jest z nasion, nie posiada podkładki... ;:131 Ma około metra wysokości, dało by się zaszczepić taką gruszę na np. konferencji?
To już nie jest Nashi, tylko nowa odmiana powstała z Nashi i jej zapylacza. Ale zaszczepić na konferencji możesz, ciekawe co urośnie. Możesz trochę poczekać na owoce bo to siewka.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Grusze azjatyckie z nasion rosną bardzo dobrze na własnych korzeniach.U mnie na glebie ciężkiej,
radzą sobie lepiej,niż grusze odmianowe szczepione.
Na siewce ulęgałki,azjatyckie dobrze się przyjmują.
Obrazek

Na zdjęciu moja siewka azjatycka, o kształcie niezbyt azjatyckim, nazwałem ją bambuła. Jeden owoc
ponad 30 dkg. W dodatku smak dziwny,lekko kwaśna.
vader2
100p
100p
Od: 12 lis 2012, o 21:34

Post »

No piękny owoc! Kształt jak najbardziej azjatycki , smak już nie bardzo, większość gruszek azjatyckich jest w smaku raczej mdła lub słodka. To bardzo pożądane cechy, wygląda na to, że wyhodowałeś sobie nowa odmianę, gratuluję.
mirzan
---

Post »

Pierwszy raz słyszę,aby grusze azjatyckie były mdłe.Mam kilka siewek,wszystkie słodkie,
o wyraźnym orzeźwiającym smaku.Najwcześniejsza dojrzewa pod koniec sierpnia.
vader2
100p
100p
Od: 12 lis 2012, o 21:34

Post »

To spróbuj Kolego odmiany Hong-li lub Tse li, niestety nie wszystkie azjatyckie grusze mają wyborny smak. Oczywiście jest to moje subiektywne odczucie, ale w porównaniu np. z gruszami Hosui czy Chojuro, to według mnie te wcześniej wymienione są przeciętne lub mdłe. Mam w swojej kolekcji bodajże dziesięć odmian "azjatek" i co roku zbieram nawet dosyć obfity plon, tak też je oceniają moi znajomi, których częstuję nimi chętnie. Zresztą na tym forum wypowiadali się inni forumowicze i nie byli zachwyceni np. odmianą Tse li.
mirzan
---

Post »

Już nie dosadzam nowych drzew,z obcych odmian znam tylko sklepowe,w porównaniu z moimi siewkami,
wypadają słabo.A owocują jak szalone,zapominają w czerwcu zrzucać zawiązki i zawsze wychodzi namiar.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po jakim czasie zaowocowały te siewki?
mirzan
---

Post »

Nie pamiętam,chyba po pięciu latach. Wiem tylko,że zaszczepiona na starym drzewie,owocowała
rok wcześniej.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze mam pytanie, pochodzenie nasion, sklepowe owoce ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”