Dala - mój piękny ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Post »

Izo, mam 10 dużych krzaków lawendy, niestety ten rok jest dla niej nie najlepszy, bo bardzo wilgotny.
Lawendę tnie się zaraz po kwitnieniu, skracając jej pędy mniej więcej o jedną trzecią.
Jeżeli pędy jej zdrewnieją i brzydko się ogołoci od dołu, raz na parę lat trzeba ja radykalnie przyciąć wczesna wiosną dość nisko przy ziemi.
A co do zdjęć, to o tej porze mam wrażenie, że już Wam wszystko pokazałam i powtarzam się...

Mariuszu, szkoda, że tak daleko mieszkasz...

Ciągle kwitną róże

Obrazek

A wrzosy szykują się do kwitnienia
Obrazek
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

marivsz pisze:[...]u mnie od rana pada i pada. I jak tu człowiekowi może być wesoło.[...]
Jak wczoraj zaczęlo padać, to byłem wesolutki :lol: Niestety, była to radość przedwczesna :twisted: Dziś suszy ciąg dalszy...
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalu ta różyczka to prawdziwa piękność :shock: :D Wrzosy piękne, w przyszłym tygodniu wybieram się na wrzosowe zakupy :D Piszesz, że masz wrażenie, że powtarzasz sie ze zdjęciami, ależ powtarzaj się jak najwięcej :lol: takie cudowne rośliny i zawsze w innej fazie rozwoju i innym ujęciu można oglądać bez końca :D
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Dalu,
a cóż to za różana piękność tak długo skrywana przez Ciebie :?:
A u mnie mimo wczorajszych gróźb i zapowiedzi nadal sucho, tak sucho, że woda z podlewania zamiast wsiąkać w glebę, wartko z niej spływa :roll:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
x-d-a

Post »

Magdo, niestety "w temacie róż" jestem wielkim laikiem. Te ostatnio kupowane są już opisane i zaetykietkowane, ale te sprzed paru lat, niestety w większości pozostają NN. Byłabym wdzięczna, gdyby specjalistki różane z forum pomogły mi w identyfikacji m.in. tej morelowej królewny.
U mnie wczoraj w nocy troszkę popadało, tak że na razie jeszcze nie jest tragicznie, chociaż hortensje zaczynają okazywać swoje niezadowolenie :x

Agnieszko, dziękuję za dobre słowo; niewiele kwiatów teraz kwitnie, ale na róże i wrzosy można liczyć :P

Krzysiu, u Ciebie już susza?

Joluś, Sylwestrze - wielkie dzięki :D :)
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Ziemia jest pyłem na głębokość co najmniej szpadla. Głębiej nie sprawdzalem. Trawnik zaczyna żółknąć, w truskawkach pod słomą ziemia zamieniła się w kamień... :twisted: To jak to nazwać, jak nie suszą?
Dobrze, że chociaż jest poranna rosa :roll:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Urszula B
500p
500p
Od: 27 sty 2009, o 08:21

Post »

niestety u mnie też sucho, choć przecież niby mam więcej cienia..

pozdrawi9am
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20

Post »

hee no to ja nie wiem gdzie Wy to mieszkacie :D u mnie właśnie przestało padać także <jupi> :D
Mariuszu, szkoda, że tak daleko mieszkasz...
Dalu już niedługo będę trochę bliżej :D także mam nadzięję odwiedzić słynne wrocławskie ogrody, a może akurat jakiegoś forumowicza tam spotkam :D
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

DALU ,dlaczego nam tak skąpisz fotek z tej wrzosowej rabatki .
Pokazuj szybciutko ,bo jak nie, to zaraz wsiadam w auto i jadę do SOBÓTKI ,na własne oczy zobaczyć te cudeńka . :wink:
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A u nas popadało wczoraj, ufff... też sucho było okropnie...

Daluś, ja lawendę strzygę nisko co roku, w marcu, bardzo ładnie odbija. U mnie nawet była ładna, pomimo mokrego czerwca, może dlatego, że rośnie na spadku i woda tam nie postoi...

PS. To w Twoich stronach oleandry nie zimują w gruncie? :;230
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
x-d-a

Post »

100krotko, na wiosnę też będę musiała obciąć nisko moją lawendę, bo coś mi się w tym roku nie podoba...
A oleandry, no cóż -może spróbować je zahartować; ostatniej zimy temperatura spadła we Wrocławiu do minus 25 stopni, a tego u siebie (w basenie Morza Śródziemnego) chyba nie mają...

Joluś, coś tam już pokazywałam. jakieś małe fragmenciki, ale obiecuję, że będzie więcej fotek z kwaśnej rabaty, co nie zmienia faktu, ze wsiąść w samochód możesz i przyjechać do Sobótki też, serdecznie zapraszam!

Mariuszu, uchyl rąbka tajemnicy, kiedy i gdzie będziesz BLIŻEJ?

Witam wszystkich poniedziałkowo i słonecznie.
Pogoda nadal bardzo piękna i na żaden deszczyk się nie zanosi (a już by się przydał).
Dzisiaj fotki będą dopiero wieczorem, bo jestem poza domem i nie mam swojego kompa.
Za to wykorzystam okazję i pobuszuję w ogrodniczym koło O.B., bo dawno tam nie byłam - może coś fajnego będą mieli...
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Napisz jak coś fajnego tam będą mieli .
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20

Post »

Dalu to pogody pozazdrościć, bo u mnie zimno, że nie chce się wychodzić z domu.
Mariuszu, uchyl rąbka tajemnicy, kiedy i gdzie będziesz BLIŻEJ?
hee to nie tajemnica :D czas zacząć studia...:) także z Krakowa już jest blisko :D
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

dala pisze:A oleandry, no cóż -może spróbować je zahartować; ostatniej zimy temperatura spadła we Wrocławiu do minus 25 stopni, a tego u siebie (w basenie Morza Śródziemnego) chyba nie mają...

...
Tak się tylko droczę :-) A i tak zazdroszczę, że macie tam cieplej niż my ;-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45

Post »

Jak to dziwnie jest z tą kapryśną aurą ... u nas upał, z dnia na dzień coraz większy, trudno wytrzymać w ogrodzie, chłodzę się w domu 8)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”