Ogród - mój azyl - JolantaG cz.3
Joluś, fajne zakupy zrobiłaś. Ja ostatnio też kupiłam sporo wrzosów, bo one teraz zaczynają kwitnąć i widać, co się kupuje.
Ciekawa jestem, gdzie je sadzisz i jak przygotowujesz im stanowisko, bo wrzosy bywają dość chimeryczne...
Nadchodzi też czas kupowania cebul, czy masz jakis ulubiony i sprawdzony sklep w necie?
Pozdrawiam
Ciekawa jestem, gdzie je sadzisz i jak przygotowujesz im stanowisko, bo wrzosy bywają dość chimeryczne...
Nadchodzi też czas kupowania cebul, czy masz jakis ulubiony i sprawdzony sklep w necie?
Pozdrawiam

- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Jolu! Moje gratulacje i podziw z ukorzenionej róży
Przetacznik wirginijski i na mnie zrobił wrażenie
Niespotykany
Wiązówka biała świetnie sie prezentuje w tej rozecie liści przypominającej paproć. Super
Hit jeżówki zielonej ze sklepu komercyjnego jest nabijaniem ludzi w butelkę. To kolba rudbekii szorstkiej. Jeżówki mają zupełnie inne środki.

Przetacznik wirginijski i na mnie zrobił wrażenie

Hit jeżówki zielonej ze sklepu komercyjnego jest nabijaniem ludzi w butelkę. To kolba rudbekii szorstkiej. Jeżówki mają zupełnie inne środki.
- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Wrzosy rosną pod srebrnym świerkiem ,,GLOBOSA,,,szczepionym na pniu .Anna11 pisze:Jolu, super zakupy. Wrzosów niestety nie mam chociaż bardzo mi się podobają. Trzy odmiany i kilkanaście sztuk powinien być ładny kontrast. Pod jakim iglakiem posadziłaś wrzosy widzę kawałek igiełek u góry?
Wrzosy miałam już parę razy ,aleMonia68 pisze:Witaj, JoluGratuluję udanych zakupów
Zwłaszcza ketmia bardzo mi się podoba
Od dawna uprawiasz wrzosy? Jestem ciekawa, jak u Ciebie się sprawują, bo bywają bardzo chimeryczne...

Moje wrzosy i pozostałe zakupy też jeszcze nie posadzone .Zadołowałam je tylko z doniczkami w chyba już docelowym miejscu .grazynarosa22 pisze:No,no,Jolu....zakupy pierwsza klasaja też kupiłam wrzosy na nową rabatkę ale jeszcze w doniczkach stoją,czekam na dostawę ziemi z lasu,trochę się boję tych wrzosów bo sporo o nich czytałam....ale co tam,jak "zdechną" to mi iglaczki i bylinki zostaną
![]()
![]()
A na hortensje nabieram ochoty-wczoraj trochę ich obejrzałam![]()
Może dziś przyjdzie mi paczka-jak poczta się postara-i powiedz mi kochana Jolu-kiedy mam to posadzić wg.tego kalendarza
![]()
za tydzień???????????????????????????????????

No to namów MAJKĘ i przyjedźcie do mnie .Serdecznie zapraszam .aleksandra odwazna pisze:Jolu bardzo dorodne roślinki kupiłaś![]()
![]()
![]()
Mam słabość do wrzosów ale one u mnie są krótkowieczne![]()
Jestem bardzo ciekawa Twojego ogródka.
Majka jeszcze o tym nie wie ale tak myślę żeby Ją namówić na wspólną wyprawę do Ciebie.
Może 12 .IX. przed hortensjowym kiermaszem w OB Wrocław.
Nie wiem jak u ciebie ,ale u mnie hibiskusy dobrze zimują .Od zeszłego roku mam 3[pojedyńczego i pełnego fioletowego ,i 1 o pstrych listkach i bordowych pełnych kwiatach .Mam jeszcze 4 sadzonki ,które dostałam od MARII z Wrocławia .]Teraz jeszcze doszedł ten pełny, biały z bordowym oczkiem .iga23 pisze:Hibiskus bardzo ciekawy, zobaczymy jak z zimowaniem.Ja w tym roku kupiłam takiego zwykłego i taż nie wiem czy przeżyje.

Ja już też kupiłam kilka cebul .Na razie tylko hiacynty ,ale to dopiero początek .Lamia pisze:Witaj Jolu!
Widzę że wielkimi krokami nadchodzi zakupowe szaleństwo przed nasadzeniami jesiennymi
Ja sama już się rozglądam za cebulami

Też czytałam sporo o wrzosach .Wcześniej kilka ukatrupiłam ,pomimo ,że sadziłam tak jak pisali .dala pisze:Joluś, fajne zakupy zrobiłaś. Ja ostatnio też kupiłam sporo wrzosów, bo one teraz zaczynają kwitnąć i widać, co się kupuje.
Pozdrawiam

Przetacznik i wiązówkę kupiłam w firmie ,,eKOM,,Mają spory wybór .Taką jeżówkę ,niby rudbekię ma też w swoim ogrodzie MARIASEN .Nie jest z niej zadowolona .Jacek P.... pisze:Witaj Jolu! Moje gratulacje i podziw z ukorzenionej róży![]()
Przetacznik wirginijski i na mnie zrobił wrażenieNiespotykany
Wiązówka biała świetnie sie prezentuje w tej rozecie liści przypominającej paproć. Super
![]()

Dziękuje .Rzeczywiście w tym roku mnóstwo nowych roślinek kupiłam i myślę ,że jeszcze kupię .AGNESS pisze:Joluś piękne zakupyW tym roku ogrom roślinek trafiło do Twojego ogrodu, i myślę, że wiele jeszcze trafi
Wrzosowa rabata wygląda pięknie, a hibiskus cudny

Cieszę się ,że moje hortensje będą przyciągały wzrok .Po za GRANDIFLORĄ ,mam jeszcze KYUSHU , DARTS LITTLE DOT ,krzaczastą ANABELLE, ASPERĘ ,PIRATES GOLD i jeszcze 1 ogrodową czerwoną NN.Poszukuję jeszcze PINKY WINKY , VANILIE FRAISE,RENHY,koronkową BLUE BIRD,,i dębolistną SNOW QUEEN .igielka78 pisze:Jolu, zakupu Grandiflory na pewno nie pożałujesz! Ma tak okazałe kwiatostany, że przyciąga zazdrosny wzrok wszystkich sąsiadów
- iwa27
- 1000p
- Od: 19 maja 2009, o 07:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aleś znowu zaszalała. Też tak chcę
ale prawdę mówiąc nie za bardzo mam gdzie. Znaczy się miejsce jest, ale warunki nie takie. Chcę tej jesieni przygotować sobie porządnie ziemię pod nasadzenia wiosenne i mam w przyszłym roku zamiar szaleć tak jak ty
Jolu czy hortensja koronkowa to to samo co pikowana?? Jęsli tak to mam taką jaką chcesz sobie kupić i to przez całkowity przypadek, bo została kupiona jako hortensha ogrodowa

Jolu czy hortensja koronkowa to to samo co pikowana?? Jęsli tak to mam taką jaką chcesz sobie kupić i to przez całkowity przypadek, bo została kupiona jako hortensha ogrodowa

Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dobrze, ze wpadłem z rewizytą. Dzięki temu wiem, że musze się wstrzymać tydzień z sadzeniem.
I widzę, że wiosenne zakupy w cebulach częściowo nam się pokryły
I widzę, że wiosenne zakupy w cebulach częściowo nam się pokryły

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj JOLU, na chwilę przed wyjazdem na swoją działkę, pospacerowałem trochę po Twoim ogrodzie. Współczuję Ci z okazji zasiedlenia w stawie sumików, wiem że się bardzo szybko mnożą, są agresywne wobec innych ryb, i poza nimi nic się w stawie nie uchowa. Jeżeli planujesz wpuścić inne ryby, to musisz się się sumików pozbyć, co do jednego.
- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Bishop ,WIELE OSÓB ZAMAWIAŁO W ,,CEBULACH,,i dlatego mamy podobne roślinki .
MARCINIE ,u ciebie na pewno znalazło by się jeszcze troszkę miejsca na wrzosy .Warte są tego ,tylko ciekawa jestem ,czy one zechcą u mnie rosnąć .
TADEUSZU ,ŁATWO POWIEDZIEĆ ,CZY NAPISAĆ POZBYĆ Się sumików .
Trudniej z realizacją .Na razie łatwo łapią się na wędkę .Trzeba by spuścić wodę całkowicie ,wyłowić je ,albo prze zimę wymrozić staw .Nie jest to łatwe ,bo mamy jeszcze w nim mnóstwo innych ryb [karpi ,karasi ,kilka szczupaków linów i sumów ]W tym roku jednak będzie trzeba się tym zająć . 

MARCINIE ,u ciebie na pewno znalazło by się jeszcze troszkę miejsca na wrzosy .Warte są tego ,tylko ciekawa jestem ,czy one zechcą u mnie rosnąć .

TADEUSZU ,ŁATWO POWIEDZIEĆ ,CZY NAPISAĆ POZBYĆ Się sumików .