Ogród Orinoko
-
- 1000p
- Od: 13 paź 2008, o 19:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Orinoko
Przypomina, kolorem i zawiniętym trochę do góry dachem. Ale może to programy i gazety o ogrodach tak wmówiły, że są tylko 3 style: śródziemnomorski, rustykalny i japoński. Wszędzie, gdzie jest tematyka ogrodowa napotykam się na takie określenia.
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Esteci i łakomczuchy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z przyjemnością znów obejrzałam zdjęcia Twojego ogrodu !
-
- 1000p
- Od: 24 sie 2009, o 11:06
Piękny ten Twój ogród zimową porą z przyjemnoscią oglądnęłam ,teraz tylko pozostało mi oczekiwać na ogród wiosną i wtedy na pewno nie przegapię

pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
- orinoko01
- 200p
- Od: 21 cze 2009, o 22:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grzesiu ?tak, tak projektując altankę wzorowałem się na chińskim pawilonie herbacianym?podobnie jak stylistyka ogrodzeniem na które już mam większość potrzebnych elementów. Jednak unikam nazywania mojego ogrodu ogrodem japońskim. Bardziej jest to ogród angielski z akcentem japońskim.
W necie kiedyś znalazłem fajną opowieści o dumnym właścicielu, który pochwalił się swym nowo założonym ogrodem japońskim przed gościem, Japończykiem.
Gość zachwycił się dziełem i powiedział: ?Nie mamy nic podobnego w Japonii?.
Mambo Styl najlepiej nadać samemu?nie ma sensu przenosić ogrodu japońskiego pełnego symboliki i wierzeń do własnego ogródka bo można w najlepszym wypadku stworzyć kiczowaty efekt końcowy hihiii. Jest jednak kilka uniwersalnych zasad zaczerpniętych z ogrodów azjatyckich które staram się stosować np. sadzić drzewa nie na obrzeżach a na środku ogrodu co ma na celu stworzenie głębi a nie zamkniętej powierzchni. Warto też sadzić rodzime gatunki roślin, które powolutku zaczynam wprowadzać do siebie.
Tamaryszku Zapraszam jak najczęściej i pozdrawiam milutko!
Marzenko Jak byś miała ochotkę oglądnąć ogród w wiosenno-letnio-jesiennej scenerii to linki do filmików są na poprzednich stronach wątku.
...aaa to motyle z filmu który teraz montuje...tak na rozświetlenie i ocieplenie strony.

W necie kiedyś znalazłem fajną opowieści o dumnym właścicielu, który pochwalił się swym nowo założonym ogrodem japońskim przed gościem, Japończykiem.
Gość zachwycił się dziełem i powiedział: ?Nie mamy nic podobnego w Japonii?.
Mambo Styl najlepiej nadać samemu?nie ma sensu przenosić ogrodu japońskiego pełnego symboliki i wierzeń do własnego ogródka bo można w najlepszym wypadku stworzyć kiczowaty efekt końcowy hihiii. Jest jednak kilka uniwersalnych zasad zaczerpniętych z ogrodów azjatyckich które staram się stosować np. sadzić drzewa nie na obrzeżach a na środku ogrodu co ma na celu stworzenie głębi a nie zamkniętej powierzchni. Warto też sadzić rodzime gatunki roślin, które powolutku zaczynam wprowadzać do siebie.
Tamaryszku Zapraszam jak najczęściej i pozdrawiam milutko!
Marzenko Jak byś miała ochotkę oglądnąć ogród w wiosenno-letnio-jesiennej scenerii to linki do filmików są na poprzednich stronach wątku.
...aaa to motyle z filmu który teraz montuje...tak na rozświetlenie i ocieplenie strony.

-
- 1000p
Oglądałąm już wcześniej
panie rezyseze jesteś pan magikiem.
Przepięknie ujmujesz swój ogród.A co do altanek to jak najbardziej są chińskie w kształcie,choć te dwa style są dla nas podkreślam ,dla nas podbne.Barwy również są chińskie
moim szefem był chińczyk ,przez wiele lat,i widziałam bardzo wiele filmów,gazet,zdjęć z Chin 

-
- 1000p
uzupełniłam post

- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Marku
Piękna Twoja orientalna altana, gratuluję złotej rączki i pomysłu
Jestem ciekawa, jak będzie się prezentować nowa ozdoba hihi
Jeszcze raz serdeczne dzięki za mega ciekawą wycieczkę po Wrocku
Buziaki

Piękna Twoja orientalna altana, gratuluję złotej rączki i pomysłu

Jestem ciekawa, jak będzie się prezentować nowa ozdoba hihi

Jeszcze raz serdeczne dzięki za mega ciekawą wycieczkę po Wrocku

Buziaki

- orinoko01
- 200p
- Od: 21 cze 2009, o 22:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- 1000p
Pasuje do altany i również jest chińskie
jesteś wierny jednemu stylowi 

-
- 1000p
- Od: 13 paź 2008, o 19:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fajnie napisałeś, też tak myślę, ogólne zasady, ale po swojemu. Lubię ogrody z przymrużeniem oka. Inspiracja, nie naśladowanie.
Najgorsza sprawa - mieć w ogrodzie WSZYSTKO - bo moda, promocja, sąsiedzi .......
w Twoim ogrodzie widzę sztukę wyboru i dlatego odwiedzam, patrzę, nie wszystko mi się podoba, ale z chęcią wracam.
Właśnie WYBORU się uczę, mam sytuację komfortową - nowe miasto, nowy ogród. OBY NIE PRZEDOBRZYĆ

Najgorsza sprawa - mieć w ogrodzie WSZYSTKO - bo moda, promocja, sąsiedzi .......
w Twoim ogrodzie widzę sztukę wyboru i dlatego odwiedzam, patrzę, nie wszystko mi się podoba, ale z chęcią wracam.
Właśnie WYBORU się uczę, mam sytuację komfortową - nowe miasto, nowy ogród. OBY NIE PRZEDOBRZYĆ

Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy
-
- 1000p
- Od: 1 lut 2009, o 16:10

Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
pod naszym niebem
-
- 1000p
Dostałam szałwię
jednak cierpliwość jest cnotą ,a kto szuka nie błądzi
Powiem wiecej ja ją od razu wysiałam,na razie w jeden pojemnik,hm.... tylko co potem? Pikować po parę siewek czy jak? Oj ja to się nazadaję tych pytań 

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Witam, piękny ogrod, dobrze, że już noc i nie widzę co jest za oknem.Dzięki twoim fotkom można sobie pomarzyć o słoneczku.
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09