Żaby, jaszczurki,zaskrońce i inne żyjątka na działce cz.2
- pull
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Żabki, jaszczurki i inne żyjątka na działce cz.II
Lody wreszcie puściły i oczko wodne budzi się z zimowego snu.

-
- 200p
- Od: 6 lut 2013, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Piękna traszka. A kilka stron wcześniej widziałem u kogoś w oczku żaby brunatne, mieliście może gody żab moczarowej? Pięknie niebieskie się robią ;)
Mozna prosić o identyfikację stworzonka? znalazłem w piwnicy takie oto zwierzę:

Wydaje mi się ze to jakaś traszka, ale nie jestem pewien. z pewnością nie jest to jaszczurka, ale ogon, choć lekko płaski, nie jest wachlarzowaty jak u traszek wodnych, skóra stworzenia przypominała bardziej skórę ropuchy, niz kijankowatą skórę traszki. Plamki pod brzuchem były, ale nie tak intensywne jak u traszek łapanych w wodzie. Po wpuszczeniu do akwarium pływała niechętnie, raczej zalegała na liściach. Po zrobieniu paru fotek wypuściłem ją na wolność, ale hm... W poblizu ogródka i stawu a nie do piwnicy, gdzie ją złapałem. zdawało mi się, ze lepiej ją zapuścić w ponblizu ogródka, bo piwnica to jednak pułapka jest i tam widziałem wielkie ropuchy, które z łatwością by ją połknęły. Choć słyszałem, ze takie stworzenia mają jad w skórze i jak ropucha połknie to zdycha a płaz sobie wyłazi z gardła. O ile ma mocne toksyny. Ale nie wiem czy to ten gatunek

Wydaje mi się ze to jakaś traszka, ale nie jestem pewien. z pewnością nie jest to jaszczurka, ale ogon, choć lekko płaski, nie jest wachlarzowaty jak u traszek wodnych, skóra stworzenia przypominała bardziej skórę ropuchy, niz kijankowatą skórę traszki. Plamki pod brzuchem były, ale nie tak intensywne jak u traszek łapanych w wodzie. Po wpuszczeniu do akwarium pływała niechętnie, raczej zalegała na liściach. Po zrobieniu paru fotek wypuściłem ją na wolność, ale hm... W poblizu ogródka i stawu a nie do piwnicy, gdzie ją złapałem. zdawało mi się, ze lepiej ją zapuścić w ponblizu ogródka, bo piwnica to jednak pułapka jest i tam widziałem wielkie ropuchy, które z łatwością by ją połknęły. Choć słyszałem, ze takie stworzenia mają jad w skórze i jak ropucha połknie to zdycha a płaz sobie wyłazi z gardła. O ile ma mocne toksyny. Ale nie wiem czy to ten gatunek

- jacekbielsko
- Od: 15 maja 2011, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie dużo kamieni, więc trzeba uważać jak się wieczorem chodzi po ogrodzie

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
Właśnie przypomniałęm sobie nazwę płaza o którym oglądałem ten film dokumentalny. Pacyfotryton się nazywał. To co złapałem, bardzo bardzo podobne, z tym ze nie ma tak pomarańczowego brzucha.
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Kontakt:
Prawdopodobnie traszka grzebieniasta... u mnie to samo jest/było.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ka#p847168
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ka#p847168
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
Ale grzebieniasta to chyba powinna mieć grzebień. w wiki na zdjęciu ma. No ale podobna do tamtej.
-
- 200p
- Kontakt:
Mi to raczej wygląda na traszkę zwyczajną ; )
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Kontakt:
Jak grzebałem o niej to różnie wyglądają w okresie godowym, poza nim oraz różnica samiec-samica .Najbardziej do nich pasowało bo nic podobnego nie moge znaleźć. Poszukaj też w innych źródłach, nie tylko Wiki.
Traszka zwyczajna nie jest taka pomarańczowa od spodu.
cyt z Wiki " Charakterystyczne tylko dla tego gatunku traszki są białe kropki, występujące na wierzchołkach brodawek skórnych po bokach ciała..."
Zobacz na moich fotkach.
Traszka zwyczajna nie jest taka pomarańczowa od spodu.
cyt z Wiki " Charakterystyczne tylko dla tego gatunku traszki są białe kropki, występujące na wierzchołkach brodawek skórnych po bokach ciała..."
Zobacz na moich fotkach.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
-
- 200p
- Kontakt:
Faktycznie masz racje. W Polsce nie ma tak dużo traszek, wiec można po prosto przejrzeć zdjęcia wszystkich gatunków w okresie god/spocz i samiec/samica i będzie problem rozwiązany.
Racja. To była traszka grzebieniasta, tylko ze samica. Dziękuję za pomoc w identyfikacji 

- MaKi
- 50p
- Od: 16 kwie 2013, o 01:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U nas na działce można dość czesto spotkać .....

Żaby moczarowe , które zwykle są brązowe, jedynie wiosną w okresie godów samce przybierają kolor niebieski

Zaskrońce to stali bywalcy na naszej działce, można je zobaczyć niemal codziennie

A to nasza nieustraszona sunia Maja

Żaby moczarowe , które zwykle są brązowe, jedynie wiosną w okresie godów samce przybierają kolor niebieski

Zaskrońce to stali bywalcy na naszej działce, można je zobaczyć niemal codziennie

A to nasza nieustraszona sunia Maja
Jak byłem mały bardzo, to właśnie widziałem taki staw z niebieskimi żabami i później przez całe życie nie wiedziałem czy to mi się śniło, czy było naprawdę, az do dziś