Dala - mój piękny ogród cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A zdjęcia jak zwykle piękne :D
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dala pisze:Na dobranoc kwitnąca różyczka
Powiedziała co wiedziała :D
To nie jest różyczka tylko mutant - kwiatów więcej niż liści :D
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj,byłam dzisiaj na imieninach u koleżanki która mieszka w bloku.Ciasno,duszno-wiadomo i tak patrząc na zdjęcie Twojego domu pomyślałam sobie jakie my jesteśmy szczęśliwe będąc posiadaczkami "domów" i "ogrodów".Tak mnie jakoś naszła taka refleksja.Zdjęcie frontu Twojego domu tchnie takim spokojem i normalnością
Awatar użytkownika
dtlissa
200p
200p
Od: 29 mar 2007, o 22:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dalu,

a ja znowu o czym innym niz ogrod.... ( ktory jest wspanialy, dziki, tajemniczy... i w ogole moj faworyt!) mianowicie o stolarce... super, ze masz oryginalna stolarke okienna, ze nie jest problemem dla Ciebie mycie okien i inne zwariowane pro agrumenty - sugerujace wymiane okien na plastikowe :)

ech... zeby wiecej domow w okolicy bylo budowanych na wszechobecnym granicie :)

dziekuje za mile wrazenia estetyczne.
Awatar użytkownika
rosea
200p
200p
Od: 27 lut 2008, o 20:52

Post »

Dalu, i ja często Cię odwiedzam i podziwiam Twoje królestwo. Powiedz, proszę, czy przycinasz swojego jaśminowca i jak. Mam go również i chciałabym,żeby był gęsty i foremny.
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Ja z podobnym pytaniem. Mój jaśminowiec to jest stary krzak, wyciągnięty bardzo w górę i bardzo nieforemny. Chyba najlepiej go przyciąć po kwitnieniu. :?: A róża powalająca. Dziś słoneczko i jest nadzieja, że wreszcie będzie bezdeszczowy dzień.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Daluś ,piękna ta róża na dobranoc :D ....czy długo utrzymują się na niej kwiaty :?:
Moja nn jest troszkę podobna ale ciężko mi zrobić zdjęcie bo kwiaty ledwie się rozwiną ,to już opadają :( ....tylko pachnie cudnie :)
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p
Od: 26 lis 2008, o 21:26

Post »

Dalu piękne masz wejście do domu.Winobluszcz pasuje idealnie i wspaniałe krzaczki bukszpanu.Cudnie :D
Magdalena pozdrawia :)
Zapraszam do ogrodu
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Zachwycił mnie Twój przedogródek! :lol: :lol: :lol:
Utrzymane w jednym stylu gięte elementy metalowe balustrady i podtrzymujące okap i skrzynki podokienne.
Latarenka . Piękne drzwi(kolor!) z witrażem i kołatką(moje marzenie) :lol: :lol: :lol:
Coś zimozielonego, coś pnącego i sezonowo kwitnącego- Klasa sama w sobie!!!
Całość bezpretensjonalnie piękna i zachęcająca. Idealna :lol:
Pozdrawiam, nigella
x-d-a

Post »

Witam po -w końcu - pięknym, ciepłym i słonecznym dniu.
Prawie cały spędziłam w ogrodzie na nicnierobieniu - hamaczek, książeczka, mały spacerek...No, ale to w końcu niedziela!

Nigello,
jestem dla Ciebie pełna podziwu, że widzisz i doceniasz szczegóły, drobiazgi, elementy, które "robią całość".
Ja bardzo się staram, żeby wszystko do siebie pasowało i stanowiło jakąś harmonijną całość - miło, że komuś jeszcze się podoba...

Magdo,
staram się, a przedogródek jest przecież wizytówką domu, ogrodu i gospodarzy, więc warto, żeby był kwintesencją stylu całego ogrodu i wyrażał upodobania właścicieli.
Dążyłam do tego, żeby był w miarę efektowny przez cały rok - stąd część roślin zimozielonych.
Dzięki za miłe słowa.

Cynthio,
ta róża zakwita najwcześniej ze wszystkich róż w moim ogrodzie, kwitnie obficie i długo, a co ważne - dwukrotnie. Kwiaty utrzymują się przeszło miesiąc, potem robi sobie chwilę przerwy i zbiera siły na drugie kwitnienie, żeby cieszyć swoimi kwiatami do pierwszych mrozów. A zimą jej ozdoba są śliczne owoce.

Ado,
w końcu miałyśmy piękny dzień - chyba spędziłaś go na działeczce?
Jeśli chodzi o jaśminowca, to żeby nadać mu zwarty pokrój po kwitnieniu trzeba go przyciąć - o ok.1/3, a jeśli ogołocił się od dołu, to można wyciąć też 1,2 najstarsze gałęzie u samej podstawy, żeby zrobić miejsce nowym przyrostom.
Po takim przycięciu będzie też ładniej kwitł w przyszłym roku.

Roseo,
witam w moim ogrodzie i zapraszam częściej, a rady dot. jaśminowca napisałam Adzie. Przyciąć go, koniecznie przyciąć po kwitnieniu, tak jak forsycję, złotlin, krzewuszkę, tawułę wczesną itp.

Liso,
jesteś niesłychanie spostrzegawcza - rzeczywiście mam stare, drewniane okna (w dobrym stanie zresztą), których w życiu nie zamieniłabym na plastiki, mimo że trudno się je myje - są podwójne i maja mnóstwo szybek.
Remontując ten stary dom staraliśmy się nie słuchać rad typu: tynk "baranek", okna plastikowe, a w środku gładzie. Panowie fachowcy do dzisiaj nie mogą zrozumieć, dlaczego chciałam mieć "normalne" ściany, a nie idealne płyty pokryte gładzią...A dlaczego ludzie budując domy na Dolnym Śląsku uparli się na kolumienki, a jak ognia boja się je wykańczać tutejszym granitem- tego nie jestem w stanie zrozumieć...

Aszko,
ja codziennie dziękuję Bogu, ze przed paru laty zdecydowałam się wyprowadzić z mieszkania w kamienicy w wielkim mieście i przeprowadzić do małego domku z ogrodem i widokiem na Ślężę.... Czuję dokładnie to, co Ty - jesteśmy szczęściarami!

Mariolko,
ta różyczka pięknie kwitnie mi pod oknem baaardzo długo i codziennie, niezmiennie wprawia mnie w dobry nastrój.

Ewuniu,
mam trzy rodzaje tojeści, która zresztą jest bardzo ekspansywna, ale teraz jak kwitnie jest taka żółciasto piękna, że wszystko jej wybaczam. Oprócz tej o zielonych i zielono-białych listkach, jest jeszcze taka, która ma bordowe liście.
Jeśli Ci się podoba, chętnie się z Tobą podzielę - ona się bardzo szybko rozrasta.

Grzesiu,
miło mi jak wpadasz do mnie, zawsze bardzo cieszą mnie Twoje wizyty...
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58

Post »

Witaj Dalu.
Jestem u Ciebie częstym gosciem,chociaż rzadko zostawiam po sobie ślad.Bardzo mi się u Ciebie podoba.Piękny masz ogród a w nim piękne i zadbane roślinki.
x-d-a

Post »

Pokazałam wczoraj wejście do domu od strony frontowej, dzisiaj więc może od strony ogrodu...

Obrazek

I jeszcze klonik Flamingo, który zakwitł różami...
Obrazek
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Wejście od strony ogrodu jest mniej oficjalne. "Spina" je wspólny motyw- metalowa balustrada :lol:
Swojskości ogrodowemu wejściu nadaje drewno schodów, pewnie lubisz stąpać po nich na bosaka?
Doniczki z wesołymi kwiatuszkami oraz pobudzająca zmysł smaku winorośl dopełniają całości!
Wchodzić? nie wchodzić? :lol: Pięknie :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, nigella
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Post »

Witaj Dalu, mieć tak obrośnięty dom i obsadzony ogród to moje marzenie. Brak mi słów, napiszę tylko w skrócie, rewelacja :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18

Post »

dala pięknie prezentuje się róża przy wejściu do ogrodu .
Biała ostróżką jestem zachwycona - taka wielka :shock: Ja od jesieni jestem posiadaczką niebieskiej , ale jakaś jest marniutka . Nawet dzisiaj się zastanawiałam , czy ją czymś dokarmić :?:
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”