Nowy ogród Jacka cz.2
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na razie Maju, cieszynianka nie rozsiała się. Mam ją dopiero rok. Może uda się ją podzielić, jak kępka się rozrośnie, bo takie kępki widziałem w ogrodzie botanicznym. Przy okazji dowiedziałem, że cieszynianka pochodzi z Karpat, a do Cieszyna przywędrowała wraz z cofaniem się lodowca. Ciekawe co? No i jest pod ochroną.
Dziś walka z chwastami. Nieustająca zresztą. Posadziłem też eukomis, sparxis i gaury.
Wkopałem rolbordery na rabatce dla kwiatów jednorocznych i rudbekii i zacząłem robić ścieżkę wokół skalniaka.
Dziś walka z chwastami. Nieustająca zresztą. Posadziłem też eukomis, sparxis i gaury.
Wkopałem rolbordery na rabatce dla kwiatów jednorocznych i rudbekii i zacząłem robić ścieżkę wokół skalniaka.
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jacku ja też tak myślałam, a okazuje się, że to są jedyne cebulowe z jakimi mam kłopot
Polega on na tym, że pierwszy rok po posadzeniu rosną i kwitną pięknie, a na następny wypuszczają same listki, ewentualnie jakiś jeden, czy dwa zagubione kwiatki, a póżniej już nic
Kupuję je z uporem maniaka, ponieważ bardzo mi się podobają, ale zawsze jest to samo 

- JacekP
Hmm... Nie wiem, co powiedzieć Agness
Do tej pory nie miałem większych problemów z narcyzami - rosły bez podlewania i nawożenia, nornice je omijały, rozrastały się w duże kępy.... Teraz mam dużo nowych odmian i mam nadzieję, że tak będzie dalej. Czy nie masz podmokłej, albo kwaśnej gleby? Tego one nie lubią, choć widzę, że i na kwaśnej sobie radzą.

- JacekP
Cieszę się, że narcyzy się podobają - choć oczywiście w realu były jeszcze piękniejsze
Janku, zrobiłem takie podsumowanie narcyzowe, bo większość już z nich nie kwitnie. Ale to prawda, na Śląsku (w starym ogrodzie) przekwitły dużo wcześniej i już dwa tygodnie temu ich nie było. U mnie jeszcze pojedyncze są, a zwłaszcza 'Actea', której nie pokazałem. To późny majowy i pięknie pachnący narcyz z grupy poeticus.
Moniko68, możemy się wymienić cebulkami, bo i u Ciebie widziałem bardzo ładne narcyzy. Chyba nawet tej odmiany 'Irene Copeland' nie mam tylko bardzo do niej podobną. Zresztą tak jak pisałem u Ciebie - wiele odmian jest bardzo podobnych.
Jeszcze raz wielkie podziękowania dla Asiuli i Grzegorza, dzięki którym mam tyle ładnych narcyzów

Janku, zrobiłem takie podsumowanie narcyzowe, bo większość już z nich nie kwitnie. Ale to prawda, na Śląsku (w starym ogrodzie) przekwitły dużo wcześniej i już dwa tygodnie temu ich nie było. U mnie jeszcze pojedyncze są, a zwłaszcza 'Actea', której nie pokazałem. To późny majowy i pięknie pachnący narcyz z grupy poeticus.
Moniko68, możemy się wymienić cebulkami, bo i u Ciebie widziałem bardzo ładne narcyzy. Chyba nawet tej odmiany 'Irene Copeland' nie mam tylko bardzo do niej podobną. Zresztą tak jak pisałem u Ciebie - wiele odmian jest bardzo podobnych.
Jeszcze raz wielkie podziękowania dla Asiuli i Grzegorza, dzięki którym mam tyle ładnych narcyzów

- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Witaj Jacku!
Narcyzy rzeczywiście piękne, moje też przekwitają,zawsze mi szkoda bo tak długo się na te wiosenne kwiatki czeka!
Poeticus uwielbiam, pięknie pachną ,nie jest łatwo je kupić ( od babci na rynku).
Jacek! Wrzuć proszę zdjątka ścieżki z podkładów!
Wczoraj robiłam obramowanie rabatki z kafli od pieca.
Pozdrawiam.
Narcyzy rzeczywiście piękne, moje też przekwitają,zawsze mi szkoda bo tak długo się na te wiosenne kwiatki czeka!
Poeticus uwielbiam, pięknie pachną ,nie jest łatwo je kupić ( od babci na rynku).
Jacek! Wrzuć proszę zdjątka ścieżki z podkładów!
Wczoraj robiłam obramowanie rabatki z kafli od pieca.
Pozdrawiam.