W moim ogródeczku ... Halina,cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam i pięknie dziękuję za odwiedzinki :D

Hrsta, ślicznie dziękuję za identyfikację moich NN :D

Ewuniu, dziękuję :D

Kasiu, miło mi :lol:

Moniu, pojutrze będą zdjęcia piwonii dla Ciebie, nooo i czekam na Ciebie w moim ogrodzie :lol:

Iduniu, ja w miejsce żarnowców chcę posadzić azalie. Tak do końca, to nie wiem, czy będę miała sumienie je wyciąć. Musiałabym to zrobić zaraz jak przekwitną, bo wtedy wyglądają nie za ciekawie. Jak przegapię ten moment, to potem będzie ciężko, ponieważ wtedy, według mnie, najpiękniej się prezentują, zwłaszcza jesienią :lol:

Agnieszko, dziękuję :D

Moniko Droga, pięknie dziękuję :lol:

Olu, dziękuję :D

Dala, w najbliższym czasie będę ukorzeniała pęcherznice, to mogę wysłać ukorzenione sadzonki, albo jak chcesz gałązki do ukorzenienia, one bardzo łatwo się ukorzeniają :lol:

Alu, ojjj, ostatnio mało śpię :? Chyba muszę posłuchać Twoich dobrych rad :lol:

Jollluś, ślicznie dziękuję :lol:

No i na koniec kalendarz biodynamiczny na następny tydzień :lol:

Obrazek

Księżyc w najbliższym tygodniu przybywa i znajdzie się w I kwadrze 31-go maja.

Duże rysunki liścia i owocu wskazują iż mamy przed sobą kwadry liścia i owocu najlepsze do siewów i zbiorów roślin wydających owoce nad ziemią.

Według ekologicznego poradnika księżycowego dni oznaczone sadzonkami i nasionami będą najkorzystniejsze do wszelkich siewów, sadzenia, przesadzania roślin owocowych, liściowych oraz kwiatów. Nadchodzący tydzień jest bardzo korzystny do zbioru warzyw liściowych oraz ziół m.in. liści pokrzywy, babki, brzozy.

Zioła będą najwartościowsze, najbogatsze w czynniki leczące. Pozyskuje się przede wszystkim liście, kwiaty i całe rośliny zielone. Zbiory przeprowadzać najlepiej rankiem po obeschnięciu rosy. Dni oznaczone rysunkiem sadzonki są korzystne do rozmnażania krzewów ozdobnych przez tzw. odkłady.

W tych dniach też można wykonywać z nich przetwory np. syropy, susz.

Siewy do gruntu licznych kwiatów jednorocznych i dwuletnich m.in. nasturcji, lewkonii, rezedy, malw, naparstnic, niezapominajek, goździków oraz ziół, także warzyw ciepłolubnych ogórków, dyni, kukurydzy, fasoli szparagowej przeprowadzać można każdego dnia poza 31-szym maja.

Wtedy również najlepiej wysadzać rozsadę pomidorów i innych roślin ciepłolubnych, także roślin liściowych oraz kwiatów.

http://ww6.tvp.pl/4915,20090427902203.strona
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Halinko jeśli możesz pokaż w całej okazałości pęcherznice wyglądają cudownie? Nabieram ochoty na kupno, ładne listki i do tego jak kwitną. Skalnica też super ładne ma rozetki.
Awatar użytkownika
ZosiaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 kwie 2007, o 14:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witaj Halinko podziwiałam twojego żarnowca ,szkoda że mój przez zalanie się stracił ,orlik niebieski naprawde jest piękny, kolorowo u ciebie i ładnie
x-d-a

Post »

Halinko, dziękuję serdecznie za dobre chęci, ale to już tylko moje chciejstwo, bo naprawdę nie mam już miejsca na następne krzewy, a moje pęcherznice są już bardzo rozrośnięte...
Miłego wieczoru życzę :lol: Obrazek
Ta złota plama to właśnie moje pęcherznice, nie bardzo jest miejsce, żeby koło nich dosadzić ich bordowe siostrzyczki.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

witaj Halinko, nie eksmituj żarnowca szkoda masz racje on pieknie wyglada jesienią, ja w tym roku nie będę podcinac nisko bo jednak nie odbije juz taki okazały, a pomarańczowo-czerwony znikł, załatwiły go chyba nornice.
A w ogóle to jestes pracuś i planujesz swoja prace z detalami sa efekty to prawda ale troche wiecej relaksu dla siebie, pozdrawiam
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

Pięknie jest u Ciebie :D Właśnie pozwoliłaś mi zachorować na złotokap :wink: Sasanki też od dawna za mną chodzą, ale warunki u mnie dla nich nieodpowiednie. I pęcherznice masz przepiękne! Mogłabym tak wymieniać i wymieniać... :D
Awatar użytkownika
Agawa
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2008, o 10:33

Post »

Halinko u Ciebie to w ekspresowym tempie wszystko kwitnie. Pęcherznie ślicznie się prezentują i te pąki piwonii :shock:
słonecznie
Lidka
Agawa walczy w ogrodzie
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Halinko! Takie zestawienie pęcherznic bardzo mi się podoba. W starym ogrodzie mam tylko zieloną i nie ma efektu, a w nowym posadziłem żółtą. Rzeczywiście bardzo łatwo się ukorzenia, bo badylki wziąłem z ziemi, jak cięli pęcherznice na mieście.
Na złotokap też choruję, bo jest niesamowity jak kwitnie.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Kochani, witam serdecznie :D

Muszę się Wam pochwalić, że w czwartek zostało spełnione jedno z moich najgorętszych marzeń. Dostałam wielgaśną paczkę od Taruni, a w niej roślinki, o których marzyłam: serduszka okazałe białe i różowe, kokoryczkę wielkokwiatową i ciemiernik - olbrzymie, duże sadzonki. Myślałam, że oszaleję ze szczęścia !!! Wszystkie roślinki posadziłam w jednym miejscu, w półcieniu iii w moim ogródku, powstał "Ogródeczek Tara"
:D

Aniu, pokażę pęcherznicę w całej okazałości, w poniedziałek zrobię zdjęcie :lol: Jeżeli chcesz, to mogę Ci wysłać gałązki do ukorzenienia, albo małe sadzonki, jak znajdę :D

Zosiu, dziękuję, nooo i żałuję, że straciłaś swojego. Żarnowce są piękne, jak kwitną i potem jesienią. Szkoda tylko, że tyle miejsca zajmują i takie nieefektowne wiosną :?

Daluniu, piękną masz pęcherznicę, no i faktycznie miejsca mało, żeby posadzić bordową :D

Taruniu, czyli nie warto nisko podcinać żarnowców, jak się chce nacieszyć ich widokiem :? Hmmm, no to nie wiem co zrobię :?

Ziel-ona, pięknie dziękuję za miłe słowa :D

Lidziu, ;:168 Jak nie ukorzenią się gałązki pęcherznic, to jesienią wyślę małe siewki :lol:

Jacku, miło mi :D Masz rację, złotokap jest niesamowity jak kwitnie, warto go mieć w ogrodzie :lol: Jeżeli można go rozmnożyć przez ukorzenienie gałązki, to jesienią wyślę obcięte gałązki, albo jak chcesz nasionka :D

Nooo, i może dodam trochę zdjęć z mojego ogrodu :lol:

Dla Moni - rogalm1

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Iii, pachnący jaśminowiec dla wszystkich :D

Obrazek

Od Joli Graj - bodziszek ? ... nie wiem :-)
Obrazek

I kawałek mojego leśnego zakątka :lol: Jacku, czy to jest kopytnik :?:

Obrazek
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Halinko jeśli znajdziesz kawałeczek chętnie przyjmę, zamian mogę coś oddać innego.
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Halinko cudne roślinki ;:109
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Halinko, Tara to prawdziwe złote serduszko :!: :D
Ten niebieski kwiatek to na pewno bodziszek :D
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Halinko to na pewno bodziszek, piwonie masz podobne do mnie szczególnie ta trzecia to moja mama nazywała ja "książęca" pięknie kwitnie, ciężkie te kule i cudownie pachnie!
Jaśmin piekny, pamietam go jeszcze z lat dziecinnych kolo domu były dwa wielkie a jaki zapach!
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Halinko, jak niski jest ten "liliowiec niski"?
Przesliczne piwonie! :D U Ciebie kwitnie juz jasminowiec? U mnie jeszcze nawet nie mysli o kwiatac :shock:
Pecherznice sa piekne, ale dlaczego pokazalas je tylko w zblizeniach? Pokaz w calosci - przy okazji zobaczymy kawalek ogrodu ;) Takie zdjecia zawsze najbardziej lubie :D
Awatar użytkownika
Katarynka
500p
500p
Od: 1 kwie 2009, o 14:57

Post »

:D
Piękne piwonie, piękny bodziszek.... teraz podglądam za każdym razem ten kalendarz .... żeby czasem nie sadzić wtedy kiedy nie sprzyja temu księżyc... :D
Katarzyna, zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”