Ale który ?- bo mam trzy...vertigo pisze:Ewelinko, mogłabyś zaprezentować cały skalniak?
Mój ogród - Ewelina - 2009r. cz.3
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W/g googla, to Osteospermum jucundum/ fruticosum lub synonimicznie Dimorphotheca fruticosa
http://www.desert-tropicals.com/Plants/ ... cosum.html
I Tessy:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=476
http://www.desert-tropicals.com/Plants/ ... cosum.html
I Tessy:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=476
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Olaboga !!! Nie będzie to proste , ale odszukam zdjęcia z ub. roku, bo tegorocznych jest niewiele i pokażę moje skalniaki.vertigo pisze:więc wszystkieEwelina pisze:Ale który ?- bo mam trzy...vertigo pisze:Ewelinko, mogłabyś zaprezentować cały skalniak?![]()
PIERWSZY, pod wielką sosną, w półcieniu (stąd dobór roślin nie wymagających pełnego nasłonecznienia)
----------------------------------------------------

DRUGI , w pełnym słońcu
-------------------------------------
zbudowany w minionym roku, z wielkich , granitowych, płaskich kamieni, uzupełniony drobnymi kamieniami tzw. potokowym żółtym (tu królują rojniki , rojniczki, rojnikowce,rozchodniki, macierzanki,tojeści, głodki, zawciągi,portulaki, a wczesną wiosną przebiśniegi i krokusy)

TRZECI
------------
wokół pokazywanej już magnolii, z bliźniaczych , jak drugi granitowych kamieni, też w pełnym słońcu. Co ciekwe, to właśnie ten skalniak upodobały sobie na mieszkanie jaszczurki

To tyle. Niebawem skalniaczki w pełni rozkwitną - wtedy wkleję nowe zdjęcia

- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewelinko - coś wspaniałego - dziękuję pięknie za te zdjęcia, ponieważ szukam ciekawych roślinek na mój słoneczny skalniak
Rozebrałam stary, na którym rosły też iglaki i niemal zabiły skalniaczki
- teraz chcę wsadzić same skalniaczki, które nadają się do słońca
Twój dobór roślinek jest wspaniały - z pewnością będzie dla mnie inspiracją 

- hal1959
- Od: 13 mar 2008, o 19:52
Ewelinko cudnie wiosną u Ciebie,masz fajne kwiatuszki na skalniakach(obserwuję Twój ogród na bieżąco,ale nie zawsze mam czas na wpis,dzisiaj mam chwilę),te płaskie ,wielkie kamienie są super,mnie też 2 trzmielinki zmarzły tej zimy,jednej daję szansę ,bo ma oznaki życia,drugą wyrzuciłam.Te stokrotki,które Tess i Hania kupiły są super,będę ich szukać,miałam w tamtym roku,kwitną do mrozów.Delospermę też mam ,ale mi połowa zniknęła przez zimę,a obiecałam się nią z kilkoma osobami podzielić i nie bardzo mam czym,muszę odczekać jak się rozrośnie,a u Ciebie cała przeżyła
Agawę mam podobnej wielkości
,a i jaszczurki podobne mnie odwiedzają
.Magnolia jak marzenie
,miłego dnia życzę ,u mnie od wczoraj pada,dość ponuro się zrobiło,ale deszcze potrzebny 

Agawę mam podobnej wielkości

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Podłoże pod kamienie (niewielki wzgórek ) to mieszanina ziemi ogrodowej , żwiru ,gliny i torfu- mniej więcej w równych częściach:)Szczeliny m. kamieniami i tzw"kieszenie skalne "też są wypełnione taką mieszanką .lucy09 pisze:Bardzo mi się podobają Twoje skałniaki. Czy ziemia na Której leżą kamienie jest jakaś specjalna? Bo tak wszystko ładnie rośnie.
Niestety , zmarzła , albowiem pozostawiona na skalniaku , w gruncie , czy raczej skalnych szczelinach, przez zapomnienie ( me) nieokryta na czas niczym... jako roślina rodem z gorącej Afryki nie miała innego wyjściahal1959 pisze:Delospermę też mam ,ale mi połowa zniknęła przez zimę,a obiecałam się nią z kilkoma osobami podzielić i nie bardzo mam czym,muszę odczekać jak się rozrośnie,a u Ciebie cała przeżyła![]()

Teraz więc czekam niecierpliwie na pojawienie się w sprzedaży tej niezwykłej roślinki, bowiem "trzymam dla niej miejsce "(a nawet kilka miejsc) na skalniaku

- hal1959
- Od: 13 mar 2008, o 19:52
Ewelinko ,u mnie jest 3 rok,nie miałam problemu z nią ,nigdy nie okrywałam,ale w tym roku za ostra zima była,jednak część przeżyła,wiec mam nadzieję,że rozrośnie się,słyszałam,że jest też żółta,takiej będę szukać
.Prawda,kwitnie intensywnie i bardzo długo, wdzięczna roślinka, w tym roku ją zabezpieczę na zimę 

Witaj Ewelino,
zajrzałam do twego ogrodu i mnie zaintrygował, jest prześliczny(jak wiele na forum, by nikogo nie urazić), bajkowy
Zaczęłam teraz przeglądać od I wątku i doczytałam tam , że podcinasz korony swoim sosnom.
Też jestem posiadaczką takich dużych okazów i od kilku miesięcy zastanawiam się nad kształtowaniem im korony(od dołu podcinamy od dwóch sezonów). nie chcę aby urosły mi takie wielkie jak mam w lesie za płotem.
Nie wiem tylko w jakim miesiącu cięcie takie przeprowadzić i czym, wystarczy sekator czy musi być piła??
Moje sosny wprawdzie nie rosną w takich skupieniach tylko tak luźno jak w lesie wraz z brzozami.
I drugie pytanie czy podnosiłaś jakoś poziom ziemi pod tymi sosnami, bo widzę że pięknie rosną tam różne roślinki.
U mnie niestety tylko barwinki się zadomowiły, zresztą tam jest tam takie kłębowisko korzeni, że i tak trudno wpić łopatę żeby coś posadzić
Pozdrawiam
zajrzałam do twego ogrodu i mnie zaintrygował, jest prześliczny(jak wiele na forum, by nikogo nie urazić), bajkowy
Zaczęłam teraz przeglądać od I wątku i doczytałam tam , że podcinasz korony swoim sosnom.
Też jestem posiadaczką takich dużych okazów i od kilku miesięcy zastanawiam się nad kształtowaniem im korony(od dołu podcinamy od dwóch sezonów). nie chcę aby urosły mi takie wielkie jak mam w lesie za płotem.
Nie wiem tylko w jakim miesiącu cięcie takie przeprowadzić i czym, wystarczy sekator czy musi być piła??
Moje sosny wprawdzie nie rosną w takich skupieniach tylko tak luźno jak w lesie wraz z brzozami.
I drugie pytanie czy podnosiłaś jakoś poziom ziemi pod tymi sosnami, bo widzę że pięknie rosną tam różne roślinki.
U mnie niestety tylko barwinki się zadomowiły, zresztą tam jest tam takie kłębowisko korzeni, że i tak trudno wpić łopatę żeby coś posadzić
Pozdrawiam
Aśka
Zapraszam
Zapraszam
- Janek
- Przyjaciel Forum
- Od: 21 paź 2006, o 13:58
- Kontakt:
Cześć Ewelinko! przez te cholerne matury straciłem ciągłość w oglądaniu ogródków. ale dziś wchodze i
te skalniaki przepiękne! w ogóle zawsze tak podziwiam Twój ogród, że hej. Jakby się dało jakoś kopiować i miniaturyzować ogrody to zrobiłbym sobie kopię Twojego zdecydowanie
pozdrawiam i wracam do nauki 

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Skalniaki pokazane w taki sposób robią niesamowite wrażenie
jak cały Twój ogród Ewelino
Czemu podcinałaś magnolię?
Ja dopiero zakupiłam ją sobie i nie mam doświadczenia ale patrząc na Twoją Susane w całej okazałości, chyba muszę znaleźć dla mojej bardziej przestrzenne miejsce .
U mnie też zaczęło wreszcie padać,pierwszy raz tej wiosny,liczę,że popada dłużej,ale tylko do jutra włącznie.
Czy pelargonie już zagoszczą na powietrzu czy też jeszcze je przetrzymasz w zaciszu?
jak cały Twój ogród Ewelino

Czemu podcinałaś magnolię?
Ja dopiero zakupiłam ją sobie i nie mam doświadczenia ale patrząc na Twoją Susane w całej okazałości, chyba muszę znaleźć dla mojej bardziej przestrzenne miejsce .
U mnie też zaczęło wreszcie padać,pierwszy raz tej wiosny,liczę,że popada dłużej,ale tylko do jutra włącznie.
Czy pelargonie już zagoszczą na powietrzu czy też jeszcze je przetrzymasz w zaciszu?