U Lesi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Widziałam te fotki, Joasiu. Podpytywałam cię tak o to, bo może zrobię takie nawodnienie wzdłuż ogrodzenia - tam, gdzie nie ma trawnika. Tylko musiałabym najpierw odmierzyć gdzie kończy się trawnik.

Aha - wrzosy - jeśli miałabyś ochotę na więcej wrzosów, to polecam na jesieni sklep na Płochocińskiej (Hortorus). Mieli rewelacyjny wybór w zeszłym roku, właśnie wrzosów pączkowych, w b. dobrych cenach, bo po 2,90 o ile dobrze kojarzę. Oczywiście były też większe okazy, ale te już dużo droższe i było ich zdecydowanie mniej. Właśnie z tych małych wrzosów zakładałam swoje wrzosowisko w zeszłym roku, i widzę teraz, że ładnie rosną. Przyjęły się wszystkie roślinki.
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo dziękuję za namiary na sklep z wrzosami. Tak się zastanawiam czy w zakątku kwasolubnych nie zrobić z nich kolorowej obwódki. Co prawda Mój M. przebąkuje, że wolałby obwódkę z bukszpanu, ale jakoś nie jestem przekonana do tego pomysłu...
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joasiu,
Ale pieknych rózyczek sie u Ciebie namnozyło , piękna lilia kolorowa i wszystkie roslinki fajne ,
Pozdrowionka
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

JLG pisze:Bardzo dziękuję za namiary na sklep z wrzosami. Tak się zastanawiam czy w zakątku kwasolubnych nie zrobić z nich kolorowej obwódki. Co prawda Mój M. przebąkuje, że wolałby obwódkę z bukszpanu, ale jakoś nie jestem przekonana do tego pomysłu...
Zrób, zrób koniecznie. Buszpany chyba bardziej pracochłonne, a wrzosy ścina się tylko raz w roku, na wiosnę, i niekoniecznie musi być idealnie równo :wink: Poza tym kwitną wtedy, kiedy większość roślin przekwitła już dawno, więc jest to miły akcent, zwłaszcza, że wtedy nie jest już za ciepło, pogoda coraz gorsza, i brakuje nam wiosenno-letnich akcentów.

Pamiętaj tylko - nie sadź ich za blisko trawnika, bo choć małe na początku, rozrastają się z czasem, tworząc śliczne kopułki (chyba najmniejsze osiągają 30 cm średnicy), a szkoda było by je ścinać przy koszeniu. Polecam mieszanie kolorów, i nie mówię tylko o kolorze kwiatów, ale też liści. Ja kupiłam 3 rodzaje, o ile dobrze kojarzę, jeden o żółto-zielonych listkach i białych kwiatach (chyba najbardziej go lubię bo dobrze go widać, i ma przepiękny kolor), drugi o żółto-czerwonych przyrostach, chyba różowo kwitnący - też jest przepiękny, a trzeci ma ciemnozielone liście (wolałabym żeby były jaśniejszcze troszkę), ale kwitnie przecudownie. Poza tym dzięki różnicom w kolorach liści jest ciekawie przez cały rok, nie tylko w czasie kwitnienia. Ja co prawda sadziłam w grupach kolorystycznych, ale nie wiem, czy u ciebie nie sprawdziłoby się lepiej sadzenie naprzemienne (jeśli to ma być obwódka).
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

AniaDS pisze:ja tylko Ci powiem, że w tamtym roku też myślałam, że największe wydatki za mną....
ale lista chciejstw zamiast się zmniejszać to coraz dłuższa się robi... :twisted: :lol: :lol:
mam wrażenie,ze nigdy się nie skończy :twisted: :twisted:
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 19:25
Kontakt:

Post »

Aszka pisze:
AniaDS pisze:ja tylko Ci powiem, że w tamtym roku też myślałam, że największe wydatki za mną....
ale lista chciejstw zamiast się zmniejszać to coraz dłuższa się robi... :twisted: :lol: :lol:
mam wrażenie,ze nigdy się nie skończy :twisted: :twisted:
No ba, zdecydowanie wydłuży - proporcjonalnie do kuszenia przez forumowiczów i zamieszczanych przez nich zdjęć ewenetualnych chciejstw :twisted:
Awatar użytkownika
Soulcatcher
200p
200p
Od: 16 cze 2009, o 11:05

Post »

Hej Joasiu!
Masz śliczny ogród - tyle w nim kolorów.
A pracy w niego tez dużo musiałaś włożyć - ta kopara na początku i gruz wykopywany z ziemi nie wyglądały zachęcająco...
Pomysł z nawadnianiem super! Chyba go pokażę mojemu M. i może go ściągniemy od Ciebie, bo nam niestety bajorka w dwóch miejscach się robią i coś na to musimy poradzić ;)

Pozdrawiam serdecznie,
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

WHIDE ROSE i MADAMmoże i podobne ,ale za to obie śliczne .
Choruję na białe róże i już obie nazwy sobie zapisałam .
Wiem czego mam szukać . :P
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mam wrażenie,ze nigdy się nie skończy Twisted Evil Twisted Evil
Aszko - trochę optymizmu, ot tak aby uspokoić sumienie... :lol:
No ba, zdecydowanie wydłuży - proporcjonalnie do kuszenia przez forumowiczów i zamieszczanych przez nich zdjęć ewenetualnych chciejstw Twisted Evil
- Aniu pewnie masz rację, ale z drugiej strony znam ograniczenia swojego ogrodu i np. plantacji drzewek owocowych nie jestem w stanie założyć, tak samo jak z dosadzaniem krzewów - brak miejsca. No chyba, że opracuję technikę sadzenia w pionie... :;230
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu - dziękuję, mam nadzieję, że za jakiś czas mój ogród będzie jeszcze bardziej kolorowy (ja też jestem niecierpliwa i chciałabym już wszystko mieć wyrośnięte i kwitnące). Jeśli chodzi o pochwały to chyba przede wszystkim dla M., który wykonał najgorszą, najcięższą fizyczną pracę przy odgruzowywaniu ogrodu, kopaniu, zakładaniu nawodnienia. A teraz widzę jak mu trochę przykro jak przede wszystkim mi inni gratulują ogrodu...
Pomysł z nawodnieniem się sprawdza, więc polecam :lol: Zapraszam częściej do mnie.
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu - mogę Ci spokojnie polecić obie róże. Są zdrowe i piękne, Madame Hardy kwitnie tylko raz, ale jej zapach to rekompensuje. Obie róże kupowałam w Rosarium.
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
Soulcatcher
200p
200p
Od: 16 cze 2009, o 11:05

Post »

Mam wrażenie, że u wielu forumowiczek tak jest - M. się napracuje w ogrodzie, a my zbieramy pochwały ;)
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

Cześć Asiu,
dawno mnie nie było więc przyszłam nadrobić zaległości. Czekałam na te kwitnące cuda u Ciebie i się doczekałam :lol: . Napisz mi proszę, gdzie kupowałaś swoje róże okrywowe. Ja poluję od wczesnej wiosny po mojej stronie Warszawy i nigdzie nie ma. Chodzi mi o The Fairy przede wszystkim.
Miłego dnia życzę :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam wrażenie, że u wielu forumowiczek tak jest - M. się napracuje w ogrodzie, a my zbieramy pochwały Wink
- Kasiu - ale projekt jest nasz :wink:
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu - ja wszystkie swoje róże kupowałam w Rosarium, było mi o tyle łatwiej, że pochodzę z Poznania i mam tam cała rodzinę, więc przy okazji odwiedzin, odbierałam osobiście róże.. Bardzo ładnie pakują róże (sprawdziłam!), nie ma też problemów z odbieraniem przesyłki od nich - sądząc po doświadczeniach innych forumowiczów, mają dobry materiał.
Z reguły szukam szkółek, które są po lewej stronie Wisły... Dobre zaopatrzenie jest w sklepie PNOS (ja znam ten z skrzyżowania Al. Krakowskiej z Krakowiakami w Wawie), centrala PNOS jest w Ożarowie Maz., dobry materiał też jest ponoć w Florpak w Łomiankach. To tyle co mogę Ci doradzić :cry:
linki Lesi
aktualny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”