Ogródek Pszczółki cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiesiu, kolor różowy jest piękny jak pieknie prezentuje się naparstnica, teraz w wielu ogrodach wraca do łask.
U Ciebie taka brzydka pogoda, leje a u nas słonko, brak deszczu i zimny wiatr, dla roslinek chyba Twoja pogoda lepsza zreszta to widać,
życzę Ci jednak powrotu słoneczka i ciepełka.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiesiu

przeglądnęłam cały Twój watek, piekne kwiaty i pięknie dobrane kolorystycznie...
no i przez Ciebie :lol: zachorowałam na clematisa montana....

Tulipanki papuzie bardzo mi sie podobają...pokaże Ci swojego - tzn na razie tylko one kwitną...

Obrazek
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

tara pisze:Wiesiu, kolor różowy jest piękny jak pieknie prezentuje się naparstnica, teraz w wielu ogrodach wraca do łask.
U Ciebie taka brzydka pogoda, leje a u nas słonko, brak deszczu i zimny wiatr, dla roslinek chyba Twoja pogoda lepsza zreszta to widać,
życzę Ci jednak powrotu słoneczka i ciepełka.
Taruś lubię bardzo naparstnicę i zawsze staram się ją mieć w ogródku. Kiedyś kupowałam gotową a teraz sieję.
Cieszę się że wraca do łask bo warto.
Dziękuję Ci za życzenia słoneczka, a ja Tobie życzę ciepłego deszczyku by wszystko świetnie rosło.
Tess pisze:Wiesiu

przeglądnęłam cały Twój watek, piekne kwiaty i pięknie dobrane kolorystycznie...
no i przez Ciebie :lol: zachorowałam na clematisa montana....

Tulipanki papuzie bardzo mi się podobają...pokaże Ci swojego - tzn na razie tylko one kwitną...
Tess pochlebia mi bardzo że moje kwiaty Ci się podobały i szczególnie mój clematis. Ja kupiłam go, by wypełnić
szybko ogród i faktycznie spełnił zadanie na piatkę. Rozrasta się bardzo, ale łatwo go opanować. Choruj, choruj
kochana ;:112 , ta choroba niegroźna. Też bym zachorowała jakbym go nie miała.
Twój tulipanek jest śliczny, taki bardziej pokarbowany, potargany niż moje, a ja to lubię.

Dopatrzyłam się dzisiaj nowych tegorocznych migdałów na migdałowcu. A przecież dopiero co skończył kwitnąć.

Obrazek

Obrazek

Co roku daje nam ze 3 kilo migdałów a sąsiadom jeszcze więcej. A to jest nasz zeszłoroczny zbiór.

Obrazek

Życzę miom gościom miluśkiego wieczoru.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiesiu ja uwielbiam róż w kwiatowym wydaniu i połowa kwiatów na mojej działce będzie właśnie w tych odcieniach :D
....chyba już trochę przesadziłam... :roll: :lol: :lol:
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Odwiedziłam Cię znowu Wiesiu w Twoim ogródeczku .Jak zwykle U Ciebie miłe spędziłam chwile.
Pozdrawiam.
Maryna. ;:6
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
x-d-a

Post »

Wiesiu,
kto nie lubi koloru różowego?
A jeszcze w takim pięknym wydaniu i na takich cudnych zdjęciach...
Bardzo mi się podoba połączenie różowego z szarym - jest takie stylowe!
U mnie dzisiaj też nie było słoneczka, ale może to i lepiej, bo strasznie szybko przekwitają wszystkie kwiatki. Ale deszcz nie chce padać, więc -chcąc nie chcąc -musiałam zacząć podlewanie ogródka.
Dzisiaj posadziłam też pierwsze rozsady warzyw ;własne, świeże warzywka i zioła - bezcenne :!:
Miłego wieczorku :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Cynthia pisze:Wiesiu ja uwielbiam róż w kwiatowym wydaniu i połowa kwiatów na mojej działce będzie właśnie w tych odcieniach :D
ja też uwielbiam róż w ogrodzie :wink: :D W zasadzie cały ogród mam w tonacji różu, bieli, fioletu i niebieskiego :roll:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiesiu różowe kwiaty wspaniałe.
Czy na czwartym zdjęciu to ostrogowiec ? :shock:
Szkoda że u nas klimat za zimny na migdały. Też bardzo je lubię. :wink: :lol:
Chętnie bym posiedziała z tobą na ogródku - jest co oglądać. :P
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Witajcie kochani w ten niedzielny ranek.
Cynthia pisze:Wiesiu ja uwielbiam róż w kwiatowym wydaniu i połowa kwiatów na mojej działce będzie właśnie w tych odcieniach :D
Cynthio dlaczego nie. Róż jest bardzo wdzięczny w ogrodzie, szczególnie jeśli jest w półcieniu i do tego
połączony z bielą. Można nim wypełnić nawet cały ogród a nie tylko pół.
marpa pisze:Odwiedziłam Cię znowu Wiesiu w Twoim ogródeczku .Jak zwykle U Ciebie % 3e spędziłam chwile.
Pozdrawiam.
Maryna. ;:6
Maryniu serdecznie Cię witam ;:100 w moich progach i cieszę się bardzo że milo spędzasz u mnie czas. :heja
dala pisze:Wiesiu,
kto nie lubi koloru różowego?
A jeszcze w takim pięknym wydaniu i na takich cudnych zdjęciach...
Bardzo mi się podoba połączenie różowego z szarym - jest takie stylowe!
U mnie dzisiaj też nie było słoneczka, ale może to i lepiej, bo strasznie szybko przekwitają wszystkie kwiatki. Ale deszcz nie chce padać, więc -chcąc nie chcąc -musiałam zacząć podlewanie ogródka.
Dzisiaj posadziłam też pierwsze rozsady warzyw ;własne, świeże warzywka i zioła - bezcenne :!:
Miłego wieczorku :D
Dalu róż z szarościami bardzo mi się zawsze podobał. W tym roku był niestety mały wybór i musiałam się
zadowolić na taras z różowych kwiatów w połączeniu z liśćmi pstrokatymi w kolorze biało-zielonym albo zielono-
złotym. Mniej efektowne ale trzeba będzie je polubić bo będą ze mną całe lato.
Dalu a gdzie Ty masz warzywniak u siebie, bo się jeszcze nie dopatrzyłam. Tyle różnych warzywek uprawiasz
że pozazrościć. Ja kupiłam w tym roku trzy różne szałwie kuchenne purpurową, trzykolorową i zieloną z jasno
zielonymi brzegami, ale to bardziej dla dekoracji nią do garnka. Posieję też purpurowy basilik. Mam melisę, miętę
i pomidory posiane, no i szczypiorek co chroni nogi clematisa i to było by wszystko :heja
Dalu, nie skuszę sie na więcej z braku miejsca.
vertigo pisze:
ja też uwielbiam róż w ogrodzie :wink: :D W zasadzie cały ogród mam w tonacji różu, bieli, fioletu i niebieskiego :roll:
Moniu piękny dobór kolorów na ogród. Wpadnę do Twojego ogródka by pooglądać. Ja nie mogę się
zdecydować na jakiś dominujący kolor i jest czasami taka mieszanka że strach patrzeć. Ale powoli, powoli jakoś
to doprowadzę do ładu i w każda część będzie innej kolorystyki.
kogra pisze:Wiesiu różowe kwiaty wspaniałe.
Czy na czwartym zdjęciu to ostrogowiec ? :shock:
Szkoda że u nas klimat za zimny na migdały. Też bardzo je lubię. :wink: :lol:
Chętnie bym posiedziała z tobą na ogródku - jest co oglądać. :P
Grażynko na piątym zdjęciu jest faktycznie ostrogowiec czerwony u nas nazywany czerwoną walerianą.
Nasz klimat też nie jest najlepszy na migdałowce. One lubią bardzo ciepłe klimaty ale u nas jakoś sobie radzi.
Bardzo mnie cieszy że posiedzimy razem w ogródku.

Pozdrawiam gorąco.
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

witam w ten niedzielny poranek, Wiesiu to ja tez posiedzę z Wami, przyznam ze pierwszy raz widziałam migdały z własnego ogrodu i drzewo migdałowe :oops:
miłej slonecznej niedzieli
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

tara pisze:witam w ten niedzielny poranek, Wiesiu to ja tez posiedzę z Wami, przyznam ze pierwszy raz widziałam migdały z własnego ogrodu i drzewo migdałowe :oops:
miłej slonecznej niedzieli
Taro zapraszam na taras. Dzisiaj ma być słoneczko. Będzie przyjemnie posiedzieć.

Wklejam jeszcze ciepłe zdjęcia z dzisiejszego porannego spaceru. U mnie glicynia jest jeszcze bardzo młoda
i nie kwitnie, więc pokazuję glicynie moich bliższych i dalszych sasiadów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wiśnie japońskie czyli migdałki sypią kwiatami na ulicach

Obrazek

Obrazek

Wisienka albo śliwka ozdobna

Obrazek
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne ujęcia :D Marzy mi się glicynia, ale nie wiem na jaką odmianę się zdecydować (która ładniej i obficiej kwitnie) :oops:
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

vertigo pisze:Piękne ujęcia :D Marzy mi się glicynia, ale nie wiem na jaką odmianę się zdecydować (która ładniej i obficiej kwitnie) :oops:
Moniu najładniejsza jest zdecydowanie glicynia chińska. Ma ona pięć zalet w porównaniu do japońskiej
1 kwitnie wcześniej niż pozostałe
2 często kwiaty pojawiają sie zanim wyjdą liście co dodaje uroku kwiatom
3 wszystkie kwiaty otwierają się w tym samym czasie na całej kiści kwiatowej, przeciwnie do japońskiej na której
kwiaty otwierają się po kolei
4 ma silny bardzo przyjemny zapach, mocniejszy od japońskich
5 może zakwitnąć ponownie jesienią przeciwnie do japońskiej

Za to japońskie mają często bardzo długie kwiatostany od 30 do 50 cm długości i jest też odmiana biała.
Jako ciekawostkę można dodać że chińska obwija się dookoła podpory przeciwnie do wskazówek zegara a japońska
zgodnie ze wskazówkami zegara.

Zresztą obie są śliczne i obie warto mieć, albo chociaż jedną z nich. Pozostałe glicynie są rzadko spotykane.
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

abeille pisze:
vertigo pisze:Piękne ujęcia :D Marzy mi się glicynia, ale nie wiem na jaką odmianę się zdecydować (która ładniej i obficiej kwitnie) :oops:
Moniu najładniejsza jest zdecydowanie glicynia chińska. Ma ona pięć zalet w porównaniu do japońskiej
1 kwitnie wcześniej niż pozostałe
2 często kwiaty pojawiają się zanim wyjdą liście co dodaje uroku kwiatom
3 wszystkie kwiaty otwierają się w tym samym czasie na całej kiści kwiatowej, przeciwnie do japońskiej na której
kwiaty otwierają się po kolei
4 ma silny bardzo przyjemny zapach, mocniejszy od japońskich
5 może zakwitnąć ponownie jesienią przeciwnie do japońskiej

Za to japońskie mają często bardzo długie kwiatostany od 30 do 50 cm długości i jest też odmiana biała.
Jako ciekawostkę można dodać że chińska obwija się dookoła podpory przeciwnie do wskazówek zegara a japońska
zgodnie ze wskazówkami zegara.

Zresztą obie są śliczne i obie warto mieć, albo chociaż jedną z nich. Pozostałe glicynie są rzadko spotykane.
dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :D
a jaką konkretnie odmianę byś poleciła z tych chińskich? (one chyba jakies nazwy mają :roll: )
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Wiesiu mam dla Ciebie i Halinki ten kwiatek wieczorem odezwę
się na pw
Obrazek
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Zablokowany