Działka korzo_m 2009

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo ja musiałam rośliny cebulowe sadzić do doniczek, a póżniej wkopywałam na rabatki. Przez ostatnie 2 lata pojawiło się na działkach mnóstwo nornic, robiły szalone spustoszenia roślin. Nawet w doniczkach wygryzały dziury, a koszyki były dla nich drobnostką.
Wiolu z tyłu samochód na siedzeniach wyglądał tak samo, a te badylki to wierzba mandżurska, poobcinałam gałązki i próbuję ukorzenić. Tak jak pisałam wcześniej robię to trzema sposobami, żyję nadzieją ,że coś się uda, chociaż nie wiem czy teraz jest odpowiedni czas na jej ukorzenianie.
Wiolu ja też robiłam bardzo mocny roztwór roandapu. Nie wiem dlaczego, nie spałił wszystkiego, może powodem było, że korzenie ogromne, tam na tym miejscu nie było kopane może z 10 lat, ugór. Karol pisze aby doświetlić, a on rośnie u mnie i w miejscach cienistych i bardzo nasłonecznionych. Pozostaje mi jedynie metoda ręcznego kopania i wybierania tak jak robiłam to z siostrą w wakacje. Póżniej suszyłam i paliłam. Jedna rabatka wygląda nawet, nawet, teraz czekam na efekty, zobaczę czy dobrze wybrałyśmy te chwaściory.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Doroto-wierzbą mandżurską się nie martw,jest u mojej siostry i mnie już dwa razy w wodzie pięknie się ukorzeniła na Wielkanoc,jedna rośnie u braci, a druga pod Łąckiem, bo żal było wyrzucać z takimi korzeniami.
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Dorotko - gałązki wierzby i mandżurskiej i płaczącej możesz mieć ode mnie ..

Widzę że przeprowadzka na całego, żal mi troche - dobrze było wiedzieć , że jesteś tak blisko.. ale z drugiej strony cieszę się, że spełniłaś swoje marzenie . I ta radość jest większa :) :) :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Post »

Dorotko, przeprowadzka na całego :D
ale pewnie jeszcze trochę potrwa :D zanim przewieziesz te wszystkie swoje roślinki.
Z jednej strony smutno,bo tyle lat... ale z drugiej, radocha wielka :D
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to się napracowaliście. Już niedługo Twój ogród będzie jeszcze piękniejszy niż był :)
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo jak się moje gałązki nie ukorzenią to z chęcią wezmę, ale na razie poczekam cierpliwie.
Miriam, Karolciu Wy widziałyście moją działkę w realu, na pewno rozumiecie jak ciężko mi się z nią rozstać. Podjęliśmy z mężem taką decyzję, mnie coraz częściej nachodzą wątpliwości czy dobrze zrobiliśmy, przecież zaczynamy wszystko od początku, a latek przybywa.
Priam czas pokaże czy ten ogródek będzie piękniejszy, tu ziemia długo stała ugorem, jest jałowa większość w niej piasku.
Dzisiaj pogoda dopisała ,trawniki zgrabione, kapusta i kalarepka popikowana, dostałam od sąsiadki pelargonie więc posadziłam i je do doniczek, może część się ukorzeni. Moje poprzesadzane kwiatuszki rosną , dzisiaj ranniki i śnieżyczki pokazały swoje piękno. Liczę,że pogoda nie sprawi nam psikusa i będzie coraz cieplej
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Moje przesadzone tulipanki o nakrapianych listeczkach rosną, kilka lat temu kupiłam cebulki w Biedronce
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Tyle zdobyczy !!
Masz rację, że wykopujesz, tyle się o nie dbało i pieściło, że żal zostawiać. Ja mam ten sam problem, mam starą działeczkę i właściwie nic już na niej nie robię, tylko przekopuję rośliny do nowego ogrodu. Miłej pracy w ogrodzie.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem czy pamiętacie jak w listopadzie ukorzeniałam pelargonie, po przesadzenu do osobnych doniczek pięknie rosną, niektóre mają pączki, zastanawiam się czy nie uszczyknąć im wierzchołków i nie usunąć pąków.
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguskac to chyba mnie dobrze rozumiesz, żal mi. Ja też postaram się co tylko mogę poprzenosić. Zapraszam ponownie, dziękuję za słowa wsparcia.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj rozumiem rozumiem doskonale, bo ja się tak przeprowadzam już 2 rok :lol: :lol:
Tym razem mam do przekopania trochę krzewów : jagody kamczackie, porzeczki białe... no i 8 świerków, bo tyle mi tu trzeba. Przewożę też w miarę potrzeb kamienie, płytki... :roll:
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja właśnie oglądałam Twój wiejski ogródek, Ty masz w nim już tyle zrobione, jest taki piękny, muszę kiedyś wejść do Ciebie na dłużej. Będę prosiła o dokładne szkolenie i instrukcje w ukorzenianiu winogron.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

korzo_m pisze:A ja właśnie oglądałam Twój wiejski ogródek, Ty masz w nim już tyle zrobione, jest taki piękny, muszę kiedyś wejść do Ciebie na dłużej. Będę prosiła o dokładne szkolenie i instrukcje w ukorzenianiu winogron.
Dzięki :) Tobie się wydaje, że dużo, a mi wciąż mało... :lol: :roll: ale staram się nie narzekać, tylko działać dalej.
Co do winorośli, to nie ma sprawy, jak Cię najdzie to daj znać. :)
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Dorotko widząc twój samochód wyładowany doniczkami przypomniałam sobie,jak dostalam służbowe mieszkanie w Elblągu.
Mieszkałam wtedy jeszcze w Pasłęku a pracowałam już w Elblągu.
Nie mieliśmy wtedy jeszcze samochodu tylko motor MZ-etkę.Wszystko co się dało,czyli te drobniejsze rzeczy przewoziłam
z mężem na tym motorze.Każda podroż to wielki plecak na moich plecach i zawsze jakaś rzecz między nami.
Ja też walczę od kilku lat z podagrycznikiem i te walkę ciągle przegrywam.
W tym roku walczę z nim na kawałku z truskawkami.
Z moich sadzonkowanych pelargonii w listopadzie zostały tylko dwie.
Jak do tej pory najlepiej ukorzeniają mi się pelargonie koniec lutego i w marcu.
O swoich eksperymentach z różnymi sposobami przechowywania pelargonii i metodach sadzonkowania napiszę w moim wątku.
Na razie robię dalsze eksperymenty i robię zdjęcia.
Też mam ten problem,czy uszczykiwać pelargonie,czy nie.Podobno można to robić tylko do połowy marca,później już nie.
Ja kilku sadzonkom uszczknęłam na próbę.

Dorotko mój ogród też nie był uprawiany chyba z 5 lat.
Niektórzy mówią,że czasami dobrze jak ziemia sobie odpocznie. :D
Nie bądź taka niecierpliwa,na pewno wszystko powolutku poprzewozisz i powsadzasz.

Pięknie wyglądają u ciebie ranniki i przebiśniegi.Te tygrysie tulipanki to są takie jak moje?

Ja nawsadzałam sporo lilii i innych cebulowych i też obawiam się,czy nie sprowadzę do siebie tych paskudnych nornic. :evil:
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja porównałam Twój ogród z moim, masz już tyle zrobione, ale jak piszesz pracujesz tam 2 lata, a ja praktycznie dopiero zaczynam. W zeszłym roku po długich trudach wykonałam mały trawniczek i rabatkę. Najpierw musieliśmy oczyścić teren bo byłych właścicielach, pousówać śmieci, stare drzewa, czeka nas jeszcze przecinka jabłonek, ale ostatnio pogoda nie sprzyjała. A szkolenie z chęcią przejdę, tu na tym terenie udają się winogrona, tylko trzeba je zasłaniać przed szpakami. Kiedy jest najlepszy czas ukorzeniania winogron.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Dorotko - nie żałuj - spełniają się przeież Twoje marzenia :)
I to jak się spełniają :) :) :)

Mam nadzieje, że uda nam się szybko spotkać i długo pogadać :) :) :)

Ranniki przepiękne :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”